Garo Paylan Adalet Bakanı Bozdağ'a sordu: Ahmet Davutoğlu neden tanık olarak dinlenmedi?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Tahir Elçi davasında yaşananları ve Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi kararının geri çekilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Garo Paylan Adalet Bakanı Bozdağ'a sordu: Ahmet Davutoğlu neden tanık olarak dinlenmedi?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 2015 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi davasındaki ihmalleri Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunan Garo Paylan, olay mahallinin incelenmesinin suikasttan üç buçuk ay geçtikten sonra yapıldığını hatırlattı ve “Cinayete dair dava, suikastın üzerinden 4 yıl 4 ay geçtikten sonra Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılabilmiştir” dedi.

Paylan önergesinde, “Bu hukuki skandalların son halkası olarak, mahkeme heyeti, bu cinayetin ‘siyasi bir suikast’ olduğunu defalarca dile getiren dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebini, bir önceki celsede kabul etmiş olmasına rağmen, 19 Eylül 2022 tarihinde dava vekillerinin haberi dahi olmayan bir ara celsede oy çokluğuyla geri almıştır” dedi.

Paylan davada ve soruşturma sürecinde yaşananlar üzerine şu soruları yöneltti:

1. Yargının Tahir Elçi suikastını aydınlatma sorumluluğunu yerine getirmediğinin farkında mısınız?

2. HSK, davanın tanıklarını yanılttığı ve adli yargılamayı etkileyen hukuk dışı fiillerde bulunduğu ortaya çıkan savcı hakkında soruşturma başlattı mı?

3. Soruşturma sırasında ve adli süreçte görevini ihmal eden kamu görevlileri hakkında ne gibi adımlar atacaksınız?

4. Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi kararının geri çekilmesi yönünde oy kullanan mahkeme heyeti üyelerinin davayı tarafsız ve bağımsız bir şekilde yürütemeyeceği ortaya çıkmıştır. Bununla ilgili ne gibi işlemler yapacaksınız?

5. Tahir Elçi davasında sağlanamayan adaletin, yeni faili meçhul cinayetlere neden olacağının farkında mısınız?

Etiketler
Tahir Elçi Diyarbakır Meclis Ordu Garo Paylan