AYM'nin 'ihlal yok' kararı mahkemeyi bölmüştü: Gazeteci Müyesser Yıldız AİHM'e gidiyor

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, gazeteci Müyesser Yıldız'ın Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvuruda mahkemenin "ihlal yok" kararı vermesi üzerine dosyanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınacağını belirtti.

AYM'nin 'ihlal yok' kararı mahkemeyi bölmüştü: Gazeteci Müyesser Yıldız AİHM'e gidiyor

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, “Tartışılacak bir AYM kararı... Milli güvenlik mi basın özgürlüğü mü?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Sedat Ergin bugünkü yazısında, gazeteci Müyesser Yıldız'ın Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvuruda mahkemenin "ihlal yok" kararı vermesini ele aldı.

AİHM'E BAŞVURULACAK

Yıldız ile konuşan Ergin, dosyanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınacağını ifade etti.

Ergin, Yıldız’ın “Yabancı bir mahkemede hakkımı arayacak olmaktan dolayı mutlu değilim. Kendi ülkemin mahkemesinin bir hak ihlali olduğuna karar vermesini beklerdim. Bu durumda hakkımı arayabilmek için bana AİHM’ye gitmek dışında bir seçenek kalmıyor. Burada söz konusu olan evrensel haklardır. Bu hakkımı arayarak, basın özgürlüğü açısından bu sorunlu durumu giderecek, bundan sonrası için örnek olacak bir karar çıkartmaya çalışacağım” dediğini aktardı.

Ergin devamında ise "Bir başka anlatımla, dosya burada kapanmış değil. AİHM’nin AYM’nin 'ihlal yok' kararının ardından nasıl bir hüküm vereceği, bu dosyayı şimdiden daha da ilginç bir hale getirmiştir” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel 8 Haziran 2020’de ‘askeri casusluk’ suçlamasıyla evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Üç günlük gözaltının ardından Dükel serbest bırakıldı, Yıldız ise tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne konulmuştu.

Eski asker Erdal Baran’ın gazetecileri arayarak bilgi aktardığı iddia edilirken, Müyesser Yıldız, yazılarını açık kaynaklardan yararlanarak yazdığını söylemişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel ile Erdal Baran’ın “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla 17.5 yıla kadar hapisleri talep edildi. 9 Kasım 2020’de görülen ilk duruşmada Yıldız, yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti.

Yargılama sonunda Gazeteci Yıldız’a toplam 3 yıl 7 ay 10 gün hapis cezası veren mahkeme, yasak bilgiyi “temin” suçundan beraat ettirdiği gazeteci Dükel bu bilgiyi açıklamaktan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırmıştı.

Etiketler
AİHM Hürriyet İnsan hakları Mahkeme Hürriyet Gazetesi Sedat Ergin