Bedelli yasasıyla Genelkurmay Başkanının yaş haddi yükseltiliyor: Hulusi Akar istedi Erdoğan onayladı

Bedelli yasa teklifinin içinden Genelkurmay Başkanı’nın yaş haddinin 67’den 72’ye yükseltilmesine ilişkin madde çıktı. Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in görevine devam etmesinin istenmesinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın etkili olduğu aktarıldı.

Bedelli yasasıyla Genelkurmay Başkanının yaş haddi yükseltiliyor: Hulusi Akar istedi Erdoğan onayladı

AKP milletvekilleri yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlikten yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten yararlanabilmesini de içeren kanun teklifini, Meclis Başkanlığına sundu. Düzenlemede Genelkurmay Başkanı için yapılan değişiklik dikkat çekti.

TSK’DA 72 YAŞ DÜZENLEMESİ

“Genelkurmay Başkanı’nın yaş haddini neden artırma ihtiyacı hissettiniz?” sorusuna ise Ünal, “Milli Savunma Bakanlığından gelen, bu süreçle ilgili daha önce akademide 75 yaşa çıkarmıştık biliyorsunuz, benzer bir düzenlemenin Genelkurmay Başkanı’na dönük de yapılması talebi makul karşılandı ve bu talep düzenlemeye konuldu.” karşılığını verdi.

EYLÜL 2022’DE EMEKLİ OLACAKTI

Bu düzenlemeyle birlikte mevcut Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in görev süresi de değişmiş olacak. Normal şartlarda Eylül 2022’de emekliye ayrılacak olan Güler’in görev süresi 5 yıl uzamış oldu. Mevcut yasada Genelkurmay Başkanları 67 yaşında emekliye ayrılıyordu.

AKAR, GÜLER’LE DEVAM ETMEK İSTİYOR

Konuya bugünkü yazısında dikkat çeken Milliyet yazarı Didem Özel Tümer, kaynaklarından aktardığı bilgiye göre Yaşar Güler’in görevine devam etmesinin istenmesinde iki faktörün etkili olduğunu belirtti.

Tümer, “Bu etkenler, ‘askeri tecrübe’ ve ‘komuta kademesindeki ahenk’ olarak özetleniyor. Komuta kademesinin uyum içinde çalıştığı, içinden geçilen dönemde bu iki unsurun vazgeçilemez olduğu kaydediliyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da mesaisine Güler ile devam etmek istediği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu talebi yerinde bulduğu vurgulanıyor.” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Hulusi Akar Yaşar Güler