'NATO’ya sadığız'dan 'NATO’dan ayrılalım'a: MHP’nin ittifakla dansı

MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Eğer şartlar çıkılmaz hale bürünürse NATO'dan ayrılmak bile alternatif bir tercih olarak gündeme alınmalıdır. NATO ile var olmadık, NATO'suz da yok olmayız” dedi. Bahçeli'nin bu çıkışı akıllara Alparslan Türkeş’i getirdi

'NATO’ya sadığız'dan 'NATO’dan ayrılalım'a: MHP’nin ittifakla dansı

GERÇEK GÜNDEM - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya başvurusuna tepki gösteren Bahçeli, “Türkiye tamam demeden, vize vermeden, rızası alınmadan bu iki ülkenin hukuken NATO üyesi olması imkansızdır” dedi.

NATO’YU HEDEF ALDI

Bahçeli devamında, NATO’yu hedefe koyarak “Eğer şartlar çıkılmaz hale bürünürse NATO'dan ayrılmak bile alternatif bir tercih olarak gündeme alınmalıdır. NATO ile var olmadık, NATO'suz da yok olmayız” diye konuştu.

Geçmişte de “NATO olmasa darbelere cesaret eden çıkmazdı” diyen Bahçeli’nin NATO karşıtı bir çıkış daha yapması akıllara, hayatını kaybeden Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’i getirdi.

ALPARSLAN TÜRKEŞ’İN NATO GEÇMİŞİ

Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’in geçmişinde NATO vardı.

1917 doğumlu Alparslan Türkeş, 1939’da Kara Harp Okulu’ndan teğmen rütbesiyle mezun olmuş, önce Kars’a ardından Isparta’ya tayin olmuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan Türkeş’in 1940’lara gelindiğinde mesleki ve fikri hayatı hareketlenmişti.

1944 yılında Irkçılık-Turancılık davasında yargılanmış, Erdek'te üsteğmen olarak görev yaptığı sırada gözaltına alınmış ardından tutuklanmıştı. Türkeş 9 ay 10 gün hapis cezası almış ve serbest bırakılmıştı. Devamında dava yeniden görülmüş ve beraat etmişti.

Beraatinden sonra orduya geri dönen Türkeş, 1948 yılında, ABD'ye eğitime gönderilecek subaylar için açılacak sınava katılmış, önce Kansas ardından Georgia eyaletinde Amerikan Piyade Okulu'nda iki yıl boyunca "gerilla harbi" eğitimi görmüştü. ABD'de aldığı eğitimden sonra Türkiye'ye dönen Türkeş, Çankırı Gerilla Okulu'na yüzbaşı rütbesiyle atanmıştı.

Ayrıca 1955 yılında Pentagon’da göreve başlayan Türkeş, ABD'nin başkenti Washington DC'de bulunan NATO Daimi Komitesi'nde bulunan Türk genelkurmayı temsil heyetinde bulunmuştu. Türkeş, 1959'da Almanya'da Atom ve Nükleer Okulu'na gönderildi ve buradaki eğitiminden sonra albaylığa yükseldi ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı NATO şube müdürü olarak atanmıştı.

Öte yandan 27 Mayıs 1960’ta Kurmay Albay olan Alparslan Türkeş, radyodan okuduğu bildiride, “Bütün ittifaklarımıza, taahhütlerimize sadığız. NATO' ya inanıyoruz ve bağlıyız, CENTO'ya bağlıyız” demişti.

Etiketler
NATO MHP Alparslan Türkeş