Karar yazarı Karaalioğlu: Fırsattan istifade Kürtçe konseri de araya sıkıştırmak kabul edilemez

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu, AKP'li Derince Belediyesi'nin Aynur Doğan’ın konserini yasaklamasını hatırlatarak ekonomik göstergelerin yanı sıra temel hak ve özgürlüklerde de Türkiye'de önemli bir gerileme yaşandığını yazdı.

Karar yazarı Karaalioğlu: Fırsattan istifade Kürtçe konseri de araya sıkıştırmak kabul edilemez

Aynur Doğan’ın Kocaeli’nin Derince ilçesinde 20 Mayıs’ta vereceği konser, AKP’nin yönetimde olduğu Derince Belediyesi tarafından iptal edilmiş ve karar kamuoyundan Kürtçe etkinliklerin yasaklandığı gerekçesiyle büyük tepki çekmişti.

Türkiye'de ekonomik krizin etkileri sürerken iktidarın ve iktidar belediyelerinin uygulamaları sansür ve yasak eleştirilerine neden oldu.

MUSTAFA KARAALİOĞLU'NDAN "TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDE GERİYE GİDİŞ" HATIRLATMASI

Karar gazetesi yazarı Mustafa Karaalioğlu, ekonomik göstergeleri ve yurttaşların alım gücünü düşürerek geçinmeyi imkansız hale getiren ekonomik hatırlatarak başladığı "Temel hakları da yeniden tartışacaksak…" başlıklı yazısında temel hak ve özgürlüklerde AKP döneminde yaşanan gerilemeyi ele aldı.

Karaalioğlu, "Temel hak ve özgürlükler büyük ölçüde gerilemiş durumda ve Türkiye’nin dahil olduğu bütün basın, hukuk ve şeffaflık istatistiklerinde gerileme durdurulamıyor. O kadar ki geri gidişi ölçmek için istatistiğe dahi ihtiyaç bulunmuyor. Mesela, sanatçı Aynur Doğan’ın Kürtçe şarkılar da söyleyeceği konserin iptal edilmesi, hem bir hak ihlali hem de demokratik açıdan bariz bir geri gidiş tablosudur." ifadelerini kullanarak kamuoyundan gelen tepkilerin haklı olduğunu vurguladı.

Ahmet Davutoğlu’nun “Anadilde konuşma, eğitim yapma insanlara verilen bir lütuf değil, Allah tarafından verilen bir haktır ve bu hak tartışma konusu yapılamaz.” sözlerini de yazısında aktaran Karaalioğlu, "Hiç tartışılmaması, tartışmanın akla dahi gelmemesi gereken bir konunun kapağını açmak ülkenin ortak kazanımlarının kaybı hanesine girecek kadar büyük bir yanlıştır. Davutoğlu’nun doğru ifadeyle altını çizdiği “Lütuf değil, hak” prensibi bu açıdan değerlidir. Ana dil tartışma kaldırmaz, sınır kabul etmez ve azı çoğu olamaz. Nasıl olsa birçok temel hak ve özgürlükte türlü bahanelerle geri vitese takıldı diye fırsattan istifade Kürtçe konseri de araya sıkıştırmak kabul edilemez." diye yazdı.

MUSTAFA KARAALİOĞLU'NUN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Konser Kürt Türkiye Derince