CHP, 82. kuruluş yıl dönümünde Köy Enstitüsü’nde: 'Yok etmeye çalıştıkları bilinci ayağa kaldırmak için yürüyüş başladı'

CHP'li Yıldırım Kaya, "Gördük ki Tepebaşı Belediye başkanımız toprağı havalandırmış, tohuma suyu dökmüş. Bizde ibriğin bir ucundan tutup toprağa tohuma su vereceğiz. O tohum meyve veren ağaca dönüşecek." ifadelerini kullandı.

CHP, 82. kuruluş yıl dönümünde Köy Enstitüsü’nde: 'Yok etmeye çalıştıkları bilinci ayağa kaldırmak için yürüyüş başladı'

CHP, 82. kuruluş yıl dönümünde 21 köy enstitüsü ziyaret programına başladı. İlk ziyaret Eskişehir, Çifteler-Hamidiye Köy Enstitüsü’ne yapıldı.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi İlyas Küçükcan Kütüphanesi’nin açılış töreninde, “Yolumuz açık, yolumuz aydınlık, karanlığa karşı özgür ve demokratik bir Türkiye’yi sizin bu çabalarınızla yaratacağız. Hiçimse karamsarlığa kapılmasın” dedi.

Anka'nın aktardığına göre; CHP, 82. kuruluş yıl dönümünde 21 köy enstitüsü ziyaret programına başladı. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve CHP milletvekilleri ile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve ilk köy enstitüsü mezunu İlyas Küçükcan; Çifteler-Hamidiye Köy Enstitüsü’nde bir araya geldi.

CHP Heyeti; Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi İlyas Küçükcan Kütüphanesi’nin açılış törenine katıldı. Törende söz alan Yıldırım Kaya, şunları söyledi:

“YOK ETMEYE ÇALIŞTIKLARI BİLİNCİ, YIKMAYA ÇALIŞTIKLARI BİNALARI YENİDEN AYAĞA KALDIRMAK İÇİN BİR YÜRÜYÜŞ BAŞLADI”

“Genel başkanımıza; ‘laik eğitim mücadelesinin, eğitim devrimlerinin sekteye uğratıldığını, eğitim devrimlerini yok etmek için bir mücadelenin başladığını bunun karşısında bizim cumhuriyetin temellerinin eğitim devrimleri ile atıldığı bilinciyle yeniden ayağa kalkmamız gerekir. Öncelikle köy enstitülerini yeniden toplumun bilincine çıkartalım, bunun için de Eskişehir’den başlayalım’ demiştim. Ben Eskişehir’de Hasan Ali Yücel Evi’nin ve İlyas öğretmenimin kütüphanesinin bugün açılacağını bilmiyordum ama şunu biliyordum; 1937 yılında Çifteler Köy Enstitüsü’nün, Köy Enstitüsü Kanunu yokken, köy öğretmeni yetiştirmek üzere ilk temelinin atıldığı yerin Eskişehir olduğunu biliyordum. Dedim ki, Eskişehir’de bir vaha yaratıldı. Yerel yönetimlerde deneyimler var, köy enstitülerinde ilk çivi Çifteler’de olmuş, buradan başlayalım dedim. Tesadüfe bakın, Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet hocam da bunu görmüş Hasan Ali Yücel’in ve Hasan Ali Yücel düşüncesinin ölmediğini, ölmeyeceğini bize bu adımla göstermiş. Ben bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

Biz genel başkanımızın talimatı ile bugün buradan başladık, 24 Nisan’da Kayseri Pazarören’de devam edeceğiz. Daha sonra 18 Haziran’da, Hasanoğlan 21. köy enstitüsünü yerinde görüp yaşayanlar ile konuşacağız. Yok etmeye çalıştıkları bilinci, yıkmaya çalıştıkları binaları yeniden ayağa kaldırmak için bir yürüyüş başladı. İlk tohum Çifteler’de atılmış, biz toprağı havalandırmaya, tohuma su vermeye geldik. Gördük ki Tepebaşı Belediye başkanımız toprağı havalandırmış, tohuma suyu dökmüş. Bizde ibriğin bir ucundan tutup toprağa tohuma su vereceğiz. O tohum meyve veren ağaca dönüşecek. Cumhuriyetin ikinci yüz yılında bu kütüphane biraz önce dört yaşındaki oyun grubuna gidiyorum diyen kızımıza yol gösterecek.

“KÖY ENSTİTÜLERİ 21. YÜZYIL DÜNYASINDA YENİDEN BİR UFUKLA YOLUMUZU AYDINLATACAK”

Gönen Köy enstitüsünden mezun olan Fakir Baykurt’un köyünde bir kütüphane var, yıkılmaya yüz tutmuştu. Kültür ve Turizm Bakanı ile konuştum yeniden onu onardılar ama burada onarılmaya ihtiyaç yok. İçindeki kitapları okumaya ihtiyaç var. Yolumuz açık, yolumuz aydınlık, karanlığa karşı özgür ve demokratik bir Türkiye’yi sizin bu çabalarınızla yaratacağız. Hiçimse karamsarlığa kapılmasın. Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Çifteler Köy Enstitüsü’nden mezun olan İlyas hocam sağlığında ne görüyorsa, bizim aramızdan ayrıldığında gözü arkada kalmasın. Köy enstitüleri 21. yüzyıl dünyasında yeniden bir ufukla yolumuzu aydınlatacak.”

“BU KİTAPLARI, ÖMRÜMÜN BU AŞAMASINDA BİRAZ DAHA HAPSETMENİN DOĞRU OLMADIĞINA İNANDIM”

Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’ne kitaplarını bağışlayan İlyas Küçükcan kitaplarını bağışlama nedenlerini şöyle anlattı:

“Düşünsel bilgimde emeği olan bu kitapları, ömrümün bu aşamasında biraz daha hapsetmenin doğru olmadığına inandım. Günlerce onlarla konuştum, vedalaştım. Yapacağım en iyi şeyin onları insan hizmetine sunmak olduğu kanaatinde birleşti. Ahmet Ataç evime kadar geldi; kütüphaneyi inceledi. Burada Hasan Ali Yücel’in adıyla karşılaşınca dedim ki, tartışmasız sergilenmesi gereken yer burası. Burada hizmetinize bu küçük kitaplığı sundular.”

Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise şunları söyledi:

“TEPEBAŞI BELEDİYESİ’NDE BİZ BİRAZ KÖY ENSTİTÜSÜ MANTIĞI İLE ÇALIŞIYORUZ”

“Bu binanın biraz sıkıntıları vardı, güçlendirmelerini yapıp tekrar hizmete soktuk. Yaklaşık on yıldır ‘deneyimli kafe projesine’ ilave edildi. Biz yaşlılarımıza yaşlı demiyoruz, deneyimli diyoruz. Onu ifade ederekten böyle bir isim kullandık ve yeni binaya da Hasan Ali Yücel ismini verdik. Ne kadar doğru olmuş, bugün de bunu yaşıyoruz. İlyas Hoca ile biz birlikte çok iş yaptık; kendisi hazırladığı kitapların basım işlerini severek üstlendi. Kitapları ücretsiz olarak dağıttık. Hatta son İş Bankası’nın bastığı çok değerli bir kitap vardı onu da basmak isterdik.

Tepebaşı Belediyesi’nde biz biraz köy enstitüsü mantığı ile çalışıyoruz. Mesela 25’e yakın mahallelerde belde evimiz var, hizmeti orada yaşayanların ayağına götürüyoruz. Buradaki kütüphaneyi de burada yaşayanların ayağına getirmek çok önemli. Çünkü burada yaşayan insanımızın böyle bir kütüphaneye ihtiyacı var. Ben böyle bir günü bize yaşattığı için hocama çok teşekkür ederim.”

Etiketler
Yıldırım Kaya