Nagehan Alçı: İktidar kanadının argümanı eksik ve yanlış

Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı, Macaristan ve Türkiye'deki ittifak çalışmalarının birbirine benzetilmesinin yanlış olduğunu söyledi. İktidar kanadından yapılan yorumları eleştirdi.

Nagehan Alçı: İktidar kanadının argümanı eksik ve yanlış

Macaristan Başbakanı Viktor Orban geçtiğimiz günlerde, muhalefet partilerinin oluşturduğu 6'lı ittifakı yenerek yeniden seçilmişti. Bu gelişmenin ardından Türkiye'de başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere iktidar bloku CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Parti'nin yuvarlak masa etrafında bir araya gelmesini hedef almıştı:

"Altılı, aynısı Macaristan'da oldu bak orada da bir altılı çıktı. Bunların koordinatörlerinin kimler olduğunu da biliyorsunuz. Aynı merci, aynı odak Macaristan'da da koordinatör oldu. Unutmayın, aynı hesap burada da devam ediyor."

Hükümete yakınlığıyla bilinen Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı, bu yaklaşıma eleştiriler yöneltti. "(...) İktidar kanadının da 'Macaristan’a benziyoruz orada da 6’lı masa var. Onlar kaybetti, bunlar da kaybedecek' argümanları da eksik ve yanlış" diyen Alçı, şöyle devam etti:

"Önce muhalefetten başlayayım… Muhalefetin sözcülerinin 'Macaristan’daki 6’lı ittifak ile bizim ilgimiz yok. Orada en aşırı sağ parti ile en aşırı sol parti yan yana geldi. Biz 6’ımız da merkez partileriz' demesi gerekmez miydi?

Detaylara boğmayayım ama Macaristan’daki ittifak birbirini götürecek zıtlıkta partileri içeriyordu. Yani tam bir “kimi bulursan at bohçaya” durumu vardı. Daha iyi anlatmak için şöyle ifade edeyim...

'ABSÜRT BİR KOMPOZİSYONDU O İTTİFAK'

Düşünün BBP ile HDP aynı ittifak içinde yan yana gelmiş, ortak miting yapıyor. Bir tarafta Muhsin Yazıcıoğlu posterleri bir tarafta Selahattin Demirtaş posterleri... Elbette şimdi bunu yazdım diye her iki partiden de 'Asla olmazzz' nidaları yükselecek, ki haklılar böyle bir olay Türkiye’de mümkün değil ama Macaristan’da olan buydu. Macar 6’lısı neredeyse bu içerikteydi. Bu kadar absürt bir kompozisyondu o ittifak.

'EKSİK VE YANLIŞ BİR ANALİZ BU'

Ancak CHP, İYİ Parti ve diğer 4 partinin sözcüleri Macaristan’daki ittifakın yapısına hiç değinmediler. Adeta bu 6’lı ittifakın kendilerine benzediği iddiasını benimsediler ama 'Ekonomi iyi olduğu için Viktor Orban kazandı' tezine sığındılar. Eksik ve yanlış bir analiz bu. (...)"

Alçı'nın yazısının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Nagehan Alçı Macaristan Habertürk Türkiye