AKP'li Hayati Yazıcı'dan Kavala - Demirtaş çıkışı: Türkiye, AİHM'nin yargılamasını kabul etmiştir, formülasyon bulunmalı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin AİHM'in yargılamasını kabul ettiğini belirterek Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın durumuyla ilgili bir formülasyon bulunması gerektiğini söyledi.

AKP'li Hayati Yazıcı'dan Kavala - Demirtaş çıkışı: Türkiye, AİHM'nin yargılamasını kabul etmiştir, formülasyon bulunmalı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Ekim 2017'de tutuklanıp Silivri Cezaevi'ne gönderilen sivil toplum ve insan hakları aktivisti iş insanı Osman Kavala hakkında 'hak ihlali' kararı verse de, Türkiye'de mahkemeler Avrupa Birliği ülkeleriyle karşı karşıya gelme pahasına bunları uygulamadı.

Geçtiğimiz ay Avrupa Konseyi, ihlâl prosedürünün resmen başlatılmasına dair ara kararı kabul etmişti. Konseyin alacağı bir yaptırım kararının Kavala davasını yakından takip eden Avrupa Birliği açısından da belirleyeceği olabileceği, Strasburg'daki sürecin zaten sıkıntılı devam eden Ankara-Brüksel ilişkilerine de yansımaları olacağı vurgulanıyor.

ERDOĞAN 'BİZİM MAHKEMELERİMİZİ TANIMAYANLARI BİZ DE TANIMAYIZ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu gelişmeye "Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz de tanımayız. Şu anda bizim mahkemelerimizin verdiği kararlar var, bu konuda 'AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş' bakmıyoruz. Bizim mahkemelerimize saygımız sonsuz" tepkisini göstermişti.

YAZICI: BİR FORMÜLASYON BULUNMALI

Bugünse iktidar partisi yönetiminden, Erdoğan'ın bu tepkisiyle ters düşen bir açıklama geldi. Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'a konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, şunları söyledi:

"Yargılama sürerken konuşmayı yargıyı etkilememek için doğru bulmam. Ancak hep şuna inandım. Yargı mensupları gerekmedikçe iş yapmaz, gerekmeyen kararları vermez. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargılamasını kabul etmiştir. Bunun gereklerini karşılayacak bir formülasyon bulunmalıdır."

Hande Fırat'ın yazısının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Hayati Yazıcı Osman Kavala Selahattin Demirtaş AİHM