'Kürt seçmen' iddiası: 'İktidarın, Öcalan mektubunun ötesinde bir çalışması var'

Gazeteci Murat Sabuncu, iktidar ve muhalefetin Kürt seçmene yönelik hamlelerini yorumladı. "Öcalan'dan seçime az süre kala kamuoyuna bir mektup yollanarak açıklama yapmasının ötesinde bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

'Kürt seçmen' iddiası: 'İktidarın, Öcalan mektubunun ötesinde bir çalışması var'

Türkiye'de Cumhur İttifakı ortaklarının Haziran 2023'te yapılacağını söylediği seçime bir buçuk yıldan az bir süre kalmışken, kamuoyunda yanıtı en merak edilenlerin başında "Gençler kime oy verecek?", "Kürt seçmen ne yapacak?" soruları geliyor.

T24 yazarı Murat Sabuncu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyareti öncesi iktidarın ve muhalefetin Kürt seçmenle ilgili adımlarını yorumladı.

Ana muhalefet partisi liderinin ziyareti öncesinde şehirde siyaseti yakından izleyen, Kürt siyasetinde önemli rolleri olan isimlerle konuştuğunu aktaran Sabuncu, şunları aktardı:

"Önce Kılıçdaroğlu'nun gidişi ile ilgili şehirden kritik bir isimden tespit: Yapacağı görüşmeler ve vereceği mesajdan ayrı şunu söyleyeyim burada iktidar adayı partinin genel başkanı gelecek havası yok.

'KÜRTLERİN BEKLENTİSİ DAHA YÜKSEK'

Diyarbakır'da Tayyip Erdoğan dahil pek çok siyasetçinin miting ya da toplantılarını izlemiş bir gazeteci olarak bu tespiti önemsiyorum. Şehrin, sokağın nabzı farklı atar orada ve bu hissedilir. Gelecek de gidecek de, oy alacak da kaybedecek de…Yine de Kılıçdaroğlu'nun başta ‘helalleşme' mesajı olmak üzere uzun süredir verdiği mesajlar, partisini dönüştürme çabaları önemli. Ancak bu konuda çözüm ve barış süreçlerini yaşamış Kürtlerin beklentisi daha yüksek. Tabii sonrasındaki şiddet ve hapis süreçleri de unutulmadı. Diyarbakır'daki beklenti muhalefetin oluşturacağı ortamla Kürt sorununun en azından özgürce konuşulmasının mümkün hale gelmesi."

'ÖCALAN İLE BİR PAZARLIK YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ BİLİYORUZ'

Sabuncu, ardından iktidar cephesinde yaşanan gelişmelere değindi. "Gelelim Erdoğan cephesine. Kendi ağzından biliyoruz ki İmralı yani Öcalan ile devlet yetkilileri eliyle bir görüşme trafiği var. Bu görüşme ile ilgili muhalefetten önemli bir isim kendilerine ulaşan bir bilgiyi yakın çevresiyle şöyle paylaştı: Öcalan ile bir pazarlık yürütüldüğünü biliyoruz" diyen Sabuncu, devamında dikkat çeken bir iddiayı paylaştı:

'ÖCALAN MEKTUBUNUN ÖTESİNDE BİR ÇALIŞMA VAR'

"Bu cümleden hareketle şunları düşünebiliriz. Yeni bir çözüm-barış süreci gibi mi olur yoksa koşullar daha mı değişik şekillenir; MHP buna ikna olur mu-oldu mu, bir adım atılacaksa bu seçimlerden önce mi olur seçimler sonrası için vaat olarak mı kalır…Bunların her biri ayrı ayrı soru işareti. Ancak yerel seçimlerde olduğu gibi Öcalan'dan seçime az süre kala kamuoyuna bir mektup yollanarak açıklama yapmasının ötesinde bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bir kaynak yurtdışı dahil farklı kesimlerle de görüşüldü bilgisini aktardı.

Peki iktidarın bu arayışında HDP muhatap mı? Yanıt: Hayır."

Murat Sabuncu'nun yazısının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Kürt seçmen Murat Sabuncu Kürt Muhalefet