CHP Gençlik Kolları Başkanı: 'Konya'da büyüdüm, lise yıllarında sol düşünceyi benimsedim'

CHP Gençlik Kolları Başkanı Gençosman Killik ile gençlerin oy tercihlerini, CHP’ne ilgiyi ve gençlerin sorunlarını, hedeflerini konuştuk.

GERÇEK GÜNDEM - HABER: FIRAT FISTIK - KURGU: SEDAT ELBASAN/

Gençosman Killik, CHP'nin 16. Olağan Gençlik Kolları Kurultayı’nda CHP Gençlik Kolları Başkanı seçilmişti. Killik, Konya’da siyasete başladı. “Küçük yaşlardan itibaren siyasete ilgi duyuyorum” diyen Killik, Gezi protestoları döneminde de yargılanan gençlerden biri.

CHP Gençlik Kolları Başkanı Gençosman Killik ile gençlerin isteklerinden, örgütün hedeflerine, gelecek seçimlerde gençlerin tercihinin ne olacağından mevcut siyasi duruma kadar birçok konuyu konuştuk.

“KONYA’DA BÜYÜDÜM, LİSE YILLARINDA SOL DÜŞÜNCEYİ BENİMSEDİM”

“Konya’da büyüdüm. Lise yıllarında düşünce yapım şekillendi” diyen Killik, siyasete atılmasını şöyle değerlendiriyor: “Orada okuduğum dönemlerde de arkadaşlarımla sohbetlerimde, çalışmaya giderdim sanayiye, oradaki insanların çalışma şartlarından da etkilendim. Sol düşünceyi benimsedim. Sonrasında üniversitede CHP’ye üye olarak siyasete atıldım.”

Gezi protestolarına katılan ve bu protestolar nedeniyle yargılanan Killik, “Gezi protestoları döneminde il gençlik kolları başkanıydım. Tüm Türkiye’de yapılan protestolar gibi Konya’da da protestolar olmuştu. Biz de arkadaşlarımızla bu protestolara katıldık, destek verdik. Bizim de belirli yargılanmalarımız oldu. Cezalar aldık. Gerçi onların infaz süresi de doldu. Bunlar başımızdan geçti Türkiye’deki tüm gençler gibi” diyor.

“BİZİM JENERASYONUMUZ ÖNCEKİLERDEN FARKLI”

Bu jenerasyonun önceki jenerasyonlardan farklı olduğunu belirten Killik, farkı şöyle özetliyor: “Bizim jenerasyonumuz önceki dönemlerden farklı olarak dünyayla çok etkileşim halinde. Önceden bu kadar anlık ve hızlı değildi. Refah seviyesinin kıyasını, hükümetin ülkelerdeki yaklaşımını anında değerlendirebiliyorlar ve ‘Benim yaşıtlarım Play Station’a harçlıklarıyla sahip olabiliyorlar’, ‘Benim yaşıtlarım haftalıklarıyla kullandığım telefonu alabiliyorlar’ diyorlar. Araba almanın ev almanın hayalini bile kuramıyorlar. Böyle bir ortamda diyorlar ki, ‘Benim ülkemde yanlış giden bir şeyler var’. Kendi sorunlarını en çok dile getiren partinin CHP olduğunu görüyorlar. Anketlerde CHP, gençler arasında büyük bir oy oranla önde.”

6,3 MİLYON GENÇ İLK DEFA SANDIĞA GİDECEK

Türkiye’de 6,3 milyon genç ilk defa oy kullanacak. Bu oran toplam seçmenin yüzde 10’una tekabül ediyor. Çok ciddi bir oran. Killik, bu konuda da CHP’nin avantajı olduğunu, bu seçimde gençlerin sandığa gitmekte tereddüt yaşamayacağını düşünüyor: “Gençler arasında oy tercihi içerisinde CHP’nin çok önde olduğunu söylemiştik. Bu kişileri sandığa taşımak gibi çok önemli bir görevimiz var. Orada tabii üniversite okumaya başka şehirlere gidenlerde ikametgah problemleri oluyor ama bunlar çok önceki yıllarda kalmış meseleler. Çünkü gençler artık ne olursa olsun değişim yaşanması konusunda hemfikirler. Türkiye’deki gençlerin çoğunluğu büyük bir değişim isteği içerisinde ve bu değişimin kendisinden geçtiğinin farkında. Sandığa oy kullanmaya gitmek dışında ailelerini ve büyüklerini etkilemeye çalışıyorlar. Önceki yıllarda ne yazık ki gençlerin oy tercihleri, ailelerin oy tercihleriyle aynıydı. Bu değişti. İnsanlar ailelerin tercihlerinden ziyade bunu değiştirmeye çalışıyorlar. Bu seçimde yoğun bir katılım olacak. Tarihte kendilerini gururlu hissedebilecekleri bir fırsat var önlerinde. Bizim de üzerimize düşen ne gibi destek varsa onları da yapmak konusunda da kararlıyız.”

“CHP, ÇOK BÜYÜK BİR DEĞİŞİM İÇERİSİNDE”

Son olarak konu CHP’deki değişime geliyor. Killik’e göre Konyalı bir gencin CHP gençlik kolları başkanı olmasının sembolik bir anlamı var: “Mevcut iktidar hep kutuplaşmadan beslendi. Konya gibi şehirleri kendisine oy deposu olarak gördü. Buradaki insanların sorunlarını önemsemedi. Bu anlamda CHP çok büyük bir değişim içerisinde. Bir Konyalının gençlik kolları başkanı olması da bunun bir göstergesi. Ben de muhafazakar, ortalama bir Konya aile içerisinde yetiştim. CHP’de buraya gelirken de hiçbir dışlanma hissetmedim ve görmedim. Bu oradaki insanların da dikkatini çeken bir olgu. Konya’ya gittiğim zaman bu değişimi görüyorum. Oradaki insanlar ‘Bizim evlatlarımız da CHP’de yer alıp söz sahibi olabiliyolar’ diyorlar. Bu çok önemli bir şey.

Etiketler
Gençosman Killik Konya Lise