Türkiye'nin Müslüman coğrafyada cami restorasyonu sürüyor, Erdoğan Arnavutluk'ta Ethem Bey Cami'ni açacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu yılın ilk yurt dışı ziyaretini Arnavutluk’a yapacak.

Türkiye'nin Müslüman coğrafyada cami restorasyonu sürüyor, Erdoğan Arnavutluk'ta Ethem Bey Cami'ni açacak

Türkiye'nin AKP iktidarı döneminde siyasi derinlik kazanmak için Müslüman nüfusun ağırlıklı olduğu ülkelerdeki cami, türbe, çeşme, külliye restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) üzerinden daha önce Cezayir'de Keçiova Cami'ni, Macaristan'da Galatasaray Lisesi'nin de manevi kurucusu kabul edilen Gül Baba Türbesi'ni, Etiyopya'da Necaşi Türbesi'ni Irak'ta Abdülkadir Geylani Külliyesi'ni restore eden Türkiye, Arnavutluk'taki Ethem Bey Cami'nin tadilatını tamamladı.

18. Yüzyılda inşa edilen Ethem Bey Cami'nin restorasyonu sonrasında yapılacak açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Cmhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı: ''Ziyaret kapsamında Türkiye-arnavutluk ilişkilerini derinleştirmek için adımlar atılacak''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tiran ziyareti kapsamında Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta ile de görüşecek.

Cumhurbaşkanı ayrıca Arnavutluk Meclisi'ne de hitap edecek.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ziyaret kapsamındaki görüşmelerde, stratejik ortaklık seviyesindeki Türkiye-Arnavutluk ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, iş birliğinin derinleştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.

Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir alışverişinde bulunulacak.

OSMANLI'DAN KALMA CAMİ YENİDEN İBADETE AÇILACAK

Tiran'da TİKA tarafından restore edilen Ethem Bey Cami, 1794 yılında inşa edildi. Banisi Molla Bey olan mabed, geleneksel Türk sanatı kalıpları dışına çıkartan kalem içi nakışlarıyla ünlü.

Enver Hoca'nın iktidarda olduğu 1966 yılında ibadete kapanan cami, iki yıl sonra müze dönüştürüldü. Arnavutluk'un komünist rejime son vermesinden sonra Ethem Bey Cami 1990 yılında ibadete açıldı.

Arnavutluk'ta 2019'da meydana gelen deprem felaketinde evlerini kaybeden aileler için Türkiye tarafından Laç şehrinde inşa edilen konutların teslim töreni de ziyaret vesilesiyle yapılacak.




Etiketler
Müslüman Türkiye