CHP'li Akif Hamzaçebi'den Erdoğan'a: Bunun adı akbaba kapitalizmidir

CHP'li Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını ve ekonomi politikalarını eleştirdi.

CHP'li Akif Hamzaçebi'den Erdoğan'a: Bunun adı akbaba kapitalizmidir

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu’nda, bütçe görüşmelerinin son gününde konuştu.

Akif Hamzaçebi, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faize ilişkin “Bu konuda nas ortada” sözlerini anımsatarak, “Sayın Erdoğan, bu vatandaşın parasını bu şekilde çaldırmaya izin veren bir nas var mı? Bunun adı akbaba kapitalizmidir. Yüksek faiz iyidir diye bir şey yok, düşük faiz iyidir. Ama ekonomide her şeyi mahvettiyseniz mecbur kalırsınız” dedi.

Hamzaçebi'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"TÜRKİYE BORÇLANMADA DA ZORLUK YAŞAYACAK"

“Türkiye ekonomisinin büyüme meselesi önemlidir. Şimdi milli gelirimiz, 2008 yılının gerisine gitmiştir. 2014 yılından bu yana milli gelirimiz azalmaktadır. Kişi başına gelirde de 2014 yılından bu yana azalma söz konusudur. Uluslararası kredi notumuz, ‘yatırım yapılabilir ülke’ seviyesinin altındadır. Tehlike eşiğine bir iki kademe kalmış. Bir iki kademe sonra Türkiye, borçlanmada zorluk yaşayacak.

"BİR KERE DE KANDIRILMAMIŞ OL"

Bir ekonomik program yok ortada. Dağınıklık var sadece. ‘Türkiye’nin çıkarları yerine faiz lobilerinin çıkarlarını düşünenler milli olamaz’ diyor. ‘İktisat ve siyaset mandacıları’ diyor. 1 Mart 2002 tezkeresi dönemine gidelim. AK Parti yeni iktidar olmuş. ABD, Irak’a girecekler. AK Parti’nin ileri gelenleri ABD’ye gidiyorlar. IMF, Türkiye’den kovulacak. ‘At pazarlığı’ diye nitelendirdiler, eli boş döndüler. 1 Mart tezkeresi de TBMM’de kabul edilmedi. Gömlek değiştirmeden önceki duruş olsaydı, ‘Hiç önemli değil, biz Allah’ın ipine sarılarak buradan çıkarız’. Önceki hükümetin kalan kredileri kullanıldı. Mayıs 2005’te İMF ile anlaşma imzalandı. 10 milyar dolar kredi alındı. Söyleye söyleye kendisi de gerçek olmayan lafa inandı. Şimdi ‘74 yıllık İMF reçetelerine mahkum etmeyeceğiz’ diyor. 70 milyar dolar özelleştirme yaptılar. Şimdi demek istediği şu; ‘İMF bizi kandırdı’. Sayın Erdoğan, bir kere de kandırılmamış ol.

"BECERİKSİZLİĞİN ÜZERİ ÇİN MODELİ DİYE ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR"

Çin modeli nedir? Emeğin baskılandığı, otoriter bir rejimin olduğu, ekolojik kaygıların olmadığı, orta sınıfı yok eden bir model. Çin’de otoriter bir rejim olmadan uygulanma imkanı yok. Türkiye ona doğru gidiyor. AK Parti’nin 19 yıllık iktidarının son dönemi içinde aczin itirafıdır. Olay budur. Bu beceriksizliğin üzeri, Çin modeli diye bir kılıfla örtülmeye başlanıyor. Eğitime, teknolojiye yatırım yapsaydın, bugün Türkiye sayılı ülkelerden olacaktı.

"VATANDAŞIN PARASINI ÇALMAYA İZİN VEREN NAS VAR MI"

‘Nas’ diyor. ‘Kuran ve sünnet ne diyorsa bu yoldayım’ diyor. ‘Dün de faize karşıydım, bugün de karşıyım, yarın da karşı olacağım.’ Gerçekte böyle bir şey yok. ‘Saadet Partisi seçmeninden oy alabilir miyim’ kaygısı. Merkez Bankası faizi indi. Hazine’nin borçlanma maliyeti arttı. Sayın Erdoğan, bu vatandaşın parasını bu şekilde çaldırmaya izin veren bir nas var mı? Bunun adı akbaba kapitalizmidir. Reel faizin yüzde 10 olduğu dönemde yatırımlar artmış. Nasıl artar? Geleceği görebiliyorsa yatırımcılar, yatırım yapar. Yüksek faiz iyidir diye bir şey yok, düşük faiz iyidir. Ama ekonomide her şeyi mahvettiyseniz mecbur kalırsınız.

"ÜRETİCİ ZARARDA"

Türkiye, 2015-2016 yılından bu yana fındık ihraç etmiş. Şimdi fındık fiyatı 2 dolara inmiş. Üretici zararda. Sayın Erdoğan, fındık üreticisinin dolarını Avrupalı tüketiciye hediye etmeye hakkın var mı?

"NEREDE 183 EKMEK"

Asgari ücret çok önemli bir konu. Dün 270 dolardı. Öğlen 266 dolara geldi. Buraya geldim, 259 dolara geldi. Kürsüye çıktığımda 251 liraydı. Şimdi kaç oldu bilmiyorum. Şimdi dolarla mı yaşıyorsunuz? Haydi ekmekten gidelim. Geçen sene, ekmek 1 buçuk lira, bin 883 ekmek alınıyordu. Şimdi 2 buçuk liradan bin 700 ekmek alıyorlar. Nerede 183 ekmek?

"HUZURU BULMUŞLAR ANLAŞILAN"

Yerli arabaları vardı. ‘Huzur İslam’da’ diye bir şey yazardı, onların arkasında. Önce gömlek değiştirildi, sonra arabalar değiştirildi, sonra mahalleler değiştirildi. O milyonlarca dolarlık arabalarının arkalarında hiçbir şey yazmıyor. Huzuru bulmuşlar anlaşılan.

"AKP KUYRUKLARA MUHTAÇ ETTİ"

Ucuz ekmek kuyrukları… AKP, insanlarımızı ucuz ekmek kuyruklarına muhtaç etti. İyi ki CHP’li belediyeler var, vatandaşlara ucuz ekmek veriyorlar.” (ANKA)

Etiketler
Akif Hamzaçebi TBMM Kapitalizm