Paylan, Çavuşoğlu'nun Ermenistan açıklamasını değerlendirdi: Bir yol haritası oluşturulmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ermenistan ile normalleşme adımlarının başlayacağı yönündeki açıklamasını değerlendiren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, "Bir yol haritası belirlemeliyiz" dedi.

Paylan, Çavuşoğlu'nun Ermenistan açıklamasını değerlendirdi: Bir yol haritası oluşturulmalı

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM’de bugün düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ermenistan ile normalleşme adımlarının başlayacağı yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

"Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye uzun zamandır sorunlar yaşıyor" diyen Paylan, Çavuşoğlu'nun açıklamasının tarihi nitelik taşıdığını söyledi. Paylan, şöyle dedi:

'BU FIRSAT PENCERESİNİ DEĞERLENDİRMELİYİZ'

"Ermenistan-Azerbaycan savaşı sonrası 1994 yılında barış penceresi olmuşmuş, ama maalesef radikaller bu barışın olmasını önünde engel oldular. Barış fırsatını kaybettik. 2008’de protokoller başlamıştı. Maalesef o dönemde de heyecanlanmıştık. Maalesef olumlu sonuçlanmadı. Bir kez daha hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Şimdi 2020 yılı savaşı sonrası hep birlikte barışı konuşmaya başladılar. Yeni bir fırsat penceresi var. Bu fırsat penceresini değerlendirmeliyiz. Türkiye’nin bir milletvekili olarak her türlü sorumluluğu alacağımı ilan ediyorum."

'SAVAŞTA NE ERMENİSTAN NE AZERBAYCAN NE TÜRKİYE KAZANDI'

Savaşların kazananı olmayacağını söyleyen Paylan, "Geçen yılki savaşta da ne Ermenistan ne Azerbaycan ne Türkiye kazanmıştır. Rusya tek kurşun atmadan etkisini artırmıştır. Azerbaycan can olmalı evet, ama Ermenistan da can olabilir. Bir Ermeni’ye can dediyseniz onun yüreğini kazanırsınız. Ben Ermenistan’ın da Türkiye’ye tekrardan can diyeceği özlemiyle yaşıyorum" diye konuştu.

Paylan, Çavuşoğlu'nun ilan ettiği normalleşme sürecine ilişkin bir yol haritası çalışılması gerektiğini ifade etti.

'YOL HARİTASI GÜVEN ARTIRICI ADIMLARLA BAŞLAMALI'

Paylan, "İki devlet arasında önyargılar var. Çok kolay çözülebilir diye düşünüyorum. Ermenistan nüfusunun yarısı Türkiye kökenlidir. Akrabadır Ermenistan halkı. Bu yüzden ilişkilerin normalleşmesinin beklenenden çok daha hızlı olabileceğini düşünüyorum. Yeter ki siyasi irade oluşsun. Bir yol haritası belirlemeliyiz. Bu yol haritası güven artırıcı adımlarla başlamalı" dedi.

'SINIR KAPISI AÇILMALIDIR'

Paylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem Ermenistan’ın hem Türkiye’mizin havayolu uçuşlarını başlatması önemli bir adımdır. Sınır kapısının açılması gerekmektedir. Sınır kapısı açılmalı. Türkiye-Ermenistan sınırı 30 yıldır kapalı. Sınırlar kapalıyken sorunları çözemezsiniz. Doğrudan kara yolu ilişkisinin açılması gerekir. Ermenistan-Türkiye ekonomik ilişkilerinin gelişmesi hem Ermenistan’a hem Türkiye’ye büyük bir ekonomik sıçrayış olarak yaşanacaktır. Kültürel ilişkiler yok. Şunu görmeliyiz. Ermenistan ve Türkiye kültürü aslında hemhal olmuş ilişkilerdir. Diplomatik ilişkilerin de gelişmesi gerekir. Büyükelçilerimiz yok, açılmalı ve atanmalıdır. Bu yol haritasını atanacak özel temsilciler çalışacak.

Hem Türkiye hem Ermenistan’daki yürütme samimi adımlar atmak istediğini gösteriyorlar. Tamamına erdirmek hepimizin sorumluluğu altında. Ben, tüm siyasi partilere, liderlere, bu konuyu desteklemeleri çağrısı yapıyorum. Savaşın kazananı olmaz, barışın da kaybedeni olmaz. Herkesi sorumluluk almaya çağırıyorum.”

Etiketler
Ermenistan HDP Mevlüt Çavuşoğlu Garo Paylan