Babacan: Metin Bey belki birilerinin rahatını, huzurunu kaçırıyordu

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan; ekonomik krizden çıkış için süre verdi. Babacan, tutuklanan parti üyesi Metin Gürcan'a ilişkin de konuştu.

Babacan: Metin Bey belki birilerinin rahatını, huzurunu kaçırıyordu

DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi Metin Gürcan'ın 'casusluk' iddiasıyla tutuklanmasına ilişkin konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Kendisi dış politika ve dış güvenlik meselelerinde en sert çıkışları yapan kişiydi. Belki birilerinin rahatını, huzurunu kaçırıyordu" açıklamasında bulundu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Haber Türk’te yayınlanan Teke Tek programında Fatih Altaylı’nın konuğu oldu. Babacan, ekonomik krize ilişkin değerlenmelerinin yanı sıra tutuklanan parti üyesi Metin Gürcan'a ilişkin de konuştu.

"2001-2002 krizini çözmemiz iki yıl sürdü" diyen Babacan, bugünkü krizin bu seviyede gitmesi durumunda, "Krizden çıkış en fazla altı aydır" dedi.

'GÜRCAN'IN GİZLİ BİLGİYE ULAŞMA İMKANI YOK'

Babacan, dün 'siyasi casusluk' iddiasıyla tutuklanan DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi Metin Gürcan hakkında ise, "Bildiğimiz kadarıyla Metin Bey'in herhangi devlet sırrı niteliğinde gizli bilgiye ulaşma imkânı yok. Çünkü devlette çalışmıyor. Devlette çalışıp da gizli bilgiyi dışarıya taşırsa; casusluğun tanımı bu" dedi.

'BELKİ BİRİLERİNİN RAHATINI, HUZURUNU KAÇIRIYORDU'

Babacan sözlerini, "Metin Bey’in çalışmaları açık kaynaklardan derlenen toplanan bilgiye dayanıyor. Kendisi dış politika ve dış güvenlik meselelerinde en sert çıkışları yapan kişiydi. Belki birilerinin rahatını, huzurunu kaçırıyordu" diye devam ettirdi.

'HİÇBİR İSMİ YIPRATMAYA GEREK YOK'

Cumhurbaşkanı adaylığı yönündeki tartışmaları da değerlendiren Babacan, "Cumhurbaşkanı adaylığı meselesinin bu kadar gündemde olmasını yanlış buluyorum. Olabilecek isimlerin dahi tartışılmasını yanlış buluyorum" ifadelerini kullandı.

"Hiçbir ismi yıpratmaya gerek yok" diyen Babacan, "Parlamenter sistem çalışmamız gibi geçiş sürecini de çalışmamız gerekiyor. O geçiş sürecine uygun profilde bir cumhurbaşkanı adayı gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

'NE KADAR YANLIŞ VARSA HEPSİ YAPILIYOR'

Babacan'ın Merkez Bankası'nın faiz kararları ve ekonomi politikasına ilişkin değerlendirmeleri ise şöyle:

"Refahını ve dünyadaki itibarını kaybetmiş, ekonomik krize sürüklenmiş bir ülke haline düşmemize sadece üzülmüyoruz. Çok kızıyoruz. Ne kadar yanlış varsa hepsi yapılıyor. Merkez Bankası yazı tura atsa, faiz kararını öyle verse şu andakinden daha iyi olur.”

'HAZİNE'NİN BORÇLANDIĞI BİR ÜLKEDE NASIL BÜYÜME OLACAK?'

"Eylül ayında Merkez Bankası ilk faiz indirimini yapmadan önce Hazine’nin 5 yıllık borçlanma faizi yüzde 17 civarındaydı. Bugün yüzde 22. Merkez Bankası üç ayda piyasaya borç verme faizini 4 puan düşürmüş, Hazine’nin dışarıdan aldığı borç alma faizi 5 puan artmış. Hazine’nin daha pahalı borçlandığı bir ülkede büyümeyi nasıl sağlayacaksınız? Mümkün mü?"

'ÖYLE BÜYÜME MODELİ BATSIN'

"Döviz kuruymuş, faizmiş falan bunların tamamı aldatmaca. Eğer bir teori varsa, ‘Biz ülkeyi Bangladeş, Çin gibi yapacağız. İnsanları fakirleştireceğiz. Ucuz iş gücüyle daha çok üreteceğiz’. Öyle büyüme modeli batsın ya. ‘Bu ülkenin emeğini, alın terini istismar ederek daha çok ihracat yapacağız’ diyorsanız sosyal devlet nerede?”

Etiketler
Ali Babacan Ordu DEVA Partisi Ekonomik kriz