Selahattin Demirtaş: Helalleşme konusu, ekonomik krizden çıkışın da anahtarlarından biri

Eski HDP lideri Demirtaş, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun helalleşme adımının önemine dikkati çekti. "Helalleşme konusu demokratikleşme, toplumsal barış ve adaletle bire bir bağlantılı olduğundan ekonomik krizden çıkışın da anahtarlarından biridir" dedi.

Selahattin Demirtaş: Helalleşme konusu, ekonomik krizden çıkışın da anahtarlarından biri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 28 Şubat'tan Roboski'ye, Diyarbakır hapishanesi mahkumlarından azınlıklara dek birçok kesimle helalleşeceklerini açıklaması etkilerini sürdürüyor.

Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, T24 için kaleme aldığı yazıda bu adımın önemine bir kez daha daha dikkati çekti.

Demirtaş genel bir Türkiye tablosu çizdiği yazısında, yaşanan ekonomik krizin toplumun belini büktüğünü, insanları nefes alamaz hale getirdiğini vurguladı.

Milyonlarca insanın artık yarın karnını doyurup doyuramayacağından emin olmadığını dile getiren Demirtaş, bu krizden çıkmanın tek yolu olarak 'seçim'i gösterdi. Eski HDP lideri, şöyle devam etti:

"İktidar sandıktan kaçtıkça oy kaybetmeye devam edecek ve kim bilir belki de AKP, 2023’te seçim barajı sorunu yaşayacak. Ancak mesele AKP’nin ne olacağı değil, o netleşmiş durumda. Asıl mesele, Türkiye’nin bu krize bir buçuk yıl daha dayanıp dayanamayacağıdır. Görünen o ki, derhal seçime gidilmezse toparlanması zor bir yıkım yaşanacak. O nedenle, seçim talebini meydan meydan görünür hale getirmek hem siyasal hem toplumsal muhalefetin öncelikli görevidir."

'HELALLEŞME GÜNDEMİ GEREKSİZ DEĞİLDİR'

Demirtaş, bu yakıcı yoksulluk, işsizlik girdabında bir de helalleşme, yüzleşme, hesaplaşma tartışmalarının yaşandığını hatırlattı.

Bu gündemin gereksiz olduğunu, ekonomik krizin üstünü örttüğünü iddia edenlere katılmadığını belirten Demirtaş, "Bir defa, insanların açlığının üstünü hiç ama hiçbir şey örtemez. İnsan açsa açtır, karnı doymadan açlığı gündemden çıkarmaya hiçbir şey vesile olamaz. Dolayısıyla halkın ana gündemi yoksulluk, işsizlik ve pahalılık olmaya devam edecektir. Zaten muhalefet de bunun farkındalığıyla hareket ettiğini her fırsatta ortaya koyuyor" diye yazdı. Devamında şunları kaydetti:

'ÖNEMLİ BİR NİYET BEYANI'

"Bununla birlikte, halkın önüne sorunların çözümüne ilişkin somut projelerle ve vizyonla çıkmak da önemlidir. Ekonomik krizden sihirli bir değnekle ve sadece ekonomi alanındaki bazı hamlelerle çıkılamayacağına göre herkesin somut adımlarla ilerlemesi ve halka güven verecek projeler ortaya koyması önemlidir. Örneğin HDP’nin tutum belgesi böyle bir anlayışın sonucunda şekillenmiş ve kamuoyuna açıklanmıştır. Helalleşme tartışmasını da aynı kapsamda ele alıyorum. Yani sorunların çözümünde nasıl bir yol izleneceğine ilişkin bir ipucudur, önemli bir niyet beyanıdır.

'HALKIN HELALLEŞME TALEBİ VAR'

Bütün sorunların birbirleriyle sıkı sıkıya bağlı olduğunu unutmadan tartışmakta fayda var. Helalleşme konusu demokratikleşme, toplumsal barış ve adaletle bire bir bağlantılı olduğundan ekonomik krizden çıkışın da anahtarlarından biridir. Gerçi helalleşme tartışması henüz çok yeni, bu konu uzun süre, hatta özellikle de seçimden sonra gündemde kalacaktır. Konunun kamuoyunda uyandırdığı ilgi ve yarattığı hararetli tartışmalardan da anlaşıldığı üzere halkın böyle bir beklentisi ve haklı bir talebi var."

Demirtaş'ın yazısının tamamını okumak için tıklayın

Etiketler
Selahattin Demirtaş Ekonomik kriz HDP