Yeni Şafak yazarı BAE'yle barışın perde arkasını anlattı

Yeni Şafak yazarı Acet, BAE ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin altında yatan sebebi anlattı. Sözcü yazarı Erkin de BAE'nin 15 Temmuz'daki rolünü yazdı.

Yeni Şafak yazarı BAE'yle barışın perde arkasını anlattı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik atılan adımlar kapsamın dün Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Ankara’ya geldi ve bizi yatırım anlaşması imzalandı.

Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından BAE ile Türkiye arasındaki ilişkiler giderek kötüleşti. Ankara yönetimi BAE’yi 15 Temmuz darbe girişimini finanse etmekle suçladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin altında yatan gerekçeler ise merak ediliyor.

YENİ ŞAFAK YAZARI: ABD’DEKİ YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, “Birleşik Arap Emirlikleri ile yeni dönem: Baltalar neden/nasıl gömüldü?” başlıklı yazısında normalleşmenin altında yatan olayları aktardı.

Acet, şu ifadeleri kullandı:

"Kaynaklar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye ile ‘çatışma’ politikasını rafa kaldırmasını ABD seçimlerinin sonuçlarıyla doğrudan ilişkilendiriyor.

Şöyle şeyler söyleniyor:

-Trump Birleşik Arap Emirlikleri’ne bir alan açmıştı. Ama Biden döneminde bu tutum değişti. Biden yönetimi, BAE ve Suudi Arabistan’ın Yemen savaşındaki rolüne müdahale ederek bu iki ülkeye silah satışını geçici olarak durdurma kararı aldı.

-Ayrıca ABD’nin İran’la nükleer müzakerelere geri dönme kararı, Abu Dabi yönetiminin dış politikasındaki değişimi beraberinde getirdi.

Peki, ABD’deki yönetim değişikliğinin Abu Dabi’nin Türkiye’ye karşı yaklaşımını değiştirmesindeki rolü ne olabilir?

İşin bu kısmıyla ilgili olarak da şu türden değerlendirmeler yapılıyor:

-Bu gelişmelerin ardından Türkiye ile mücadelenin kendileri açısından ‘alan daraltıcı’ bir tarafının olduğunu gördüler. Birleşik Arap Emirlikleri açısından İran’la mücadele bir ‘varlık, yokluk’ meselesi. Türkiye ile olan ihtilaf ise, ‘çıkar çatışmasından’ kaynaklanıyor.

-Bu yeni durum karşısında Türkiye’ye karşı yangına körükle gitmenin bir işe yaramadığını gördüler.

Kaynaklar, BAE ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesine dair böyle şeyler dile getiriyorlar.”

SÖZCÜ YAZARI ERKİN İDDİANAME VE RAPORLARI YAZDI

Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin ise BAE’nin 15 Temmuz’daki rolünü ele aldı. Erkin, “BAE’nin, iddianame ve raporlarda yazan rolü” başlıklı yazısında BAE’nin 15 Temmuz’dan önce FETÖ’ye para aktardığına dair yabancı basında çıkan haberleri aktardı ve şu ifadeleri kullandı:

“Bu haber ve daha fazlası dün yapılan görüşmeden sonra aklıma geldi… Çünkü… Türkiye, dün yıllardır ilişkilerin ‘düşmanlık boyutunda' olduğu ve ‘15 Temmuz'un arkasındaki güç’ dediği Birleşik Arap Emirlikleri'nin liderini ağırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Prens Muhammed El Nahyan, 9 yıl sonra yüz yüze geldi. Ancak… Arşiv haberleri ve iddianamelerde BAE'nin rolü ayan beyan ortada!”

BAE’nin Reza Zarrab’la da yakın ilişkisi olduğunu kaydeden Aytunç Erkin, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün de BAE’de tatil yaptığını aktardı.

POLİS AKADEMİSİ RAPORU

Polis Akademisi’nin hazırladığı rapora değinen Erkin, yazısını şöyle noktaladı:

“Ve son olarak… 2018'de Polis Akademisi Yayınları tarafından hazırlanan ‘Uluslararası bir tehdit olarak FETÖ’ başlıklı raporun 59'uncu sayfasında şu ifadeler var: ‘… Öte yandan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'da yönetimlerin kontrolünde veya onlarla iltisaklı yayın organlarının, 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen hain darbe girişiminin başarısız olmasını olumsuz bir gelişme gibi yansıtmalarının dikkat çekici olduğu mütalaa edilmektedir. Ayrıca, ilerleyen dönemde Sky News ve El Arabiya gibi kanallar FETÖ lideri Fetullah Gülen'in mülakatlarına yer vermiş ve kendi faaliyetlerinin propagandasını yapmasına müsamaha göstermişlerdir.’

SORU ŞU: 15 Temmuz'da köprüde şehit olanların aileleri, FETÖ'nün bombaladığı polislerin çocukları ya da gaziler BAE'nin ziyaretini nasıl değerlendirdi?”

Etiketler
Yeni Şafak 15 Temmuz Temmuz Türkiye