Cumhur İttifakı'nda '50 artı 1' çatlağı büyüyor: AKP'nin kurucu isminden Bahçeli'ye yanıt

Erdoğan’ın Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile görüşmesinde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili değerlendirmede bulunurken cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50+1 formülünden şikayetçi olduğunu dile getirmesiyle başlayan tartışma büyüyor.

Cumhur İttifakı'nda '50 artı 1' çatlağı büyüyor: AKP'nin kurucu isminden Bahçeli'ye yanıt

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile görüşmesinde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili değerlendirmede bulunurken cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50+1 formülünden şikayetçi olduğunu dile getirmesiyle başlayan tartışma büyüyor.

Son olarak Erdoğan’ın şikayetini yerinde bulan ve yüzde 50+1 formülünün doğru olmadığını savunan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek’in, “Yüzde 50+1 her durumda Türkiye’yi kaosa sürükler” açıklamasına MHP lideri Devlet Bahçeli yanıt vermiş, Bahçeli, Çiçek’i hedef alarak “Sayın Çiçek’in tuhaf sözlerinin benzerini Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini isteyen çevreler de söylüyor” sözlerini kullanmıştı.

“TÜRKİYE’DE HESAP VERİLEBİLİRLİK YOK”

Bahçeli’nin bu çıkışlarına yanıt AKP’nin kurucu isimlerinden, eski başbakan yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır’dan geldi.

Deutsche Welle’ye konuşan Yalçınbayır, “Devletin başı, bir partinin başı olamaz. Türkiye’de hesap verebilirlik yok, açıklık yok. Sadece iki dudak arasından dökülenler var. Devletin başı herkesi kucaklamak zorundadır. Herkesi kucaklayamayan, kazı-kazan anlayışı doğru değildir. Türkiye’nin bugün hali iyi değildir. Yönetim kalitesi kötüdür” çıkışında bulundu.

Yalçınbayır, “Hayat, Bahçeli’nin dediğinden ibaret değil. Onlar kendi hevesleri, arzuları neyi emrediyorsa onu yapıyorlar. İktidarda kalmanın yollarını arıyorlar. Güç onlarda değil, güç sayılarda değil. Güç, evrensel hukuk değerlerinin içselleştirilmesindedir” ifadelerini kullandı.

“BU ÜLKE ‘BEN SÖYLEDİM OLDU’ HÜKÜMLERİYLE YÖNETİLEMEZ”

Yalçınbayır, Türkiye’nin iyi yönetilmediğini ve bunun da artık hem AKP hem de MHP tarafından kabul edilmesi gerektiğini savunarak, herkesin sistemle ilgili görüşünü hoşgörü ve nezaket kuralları içinde dile getirip, toplumla paylaşması gerektiğini ifade etti.

Yalçınbayır, AKP ile MHP’ye “Bir görüştür, bir düşüncedir yüzde 50+1. Çeşitli yorumlar yapılabilir ama yorumun aslı Türkiye’de nezaketin ve hoşgörünün olmadığıdır. Eğer siz 50+1’i doğru kabul ediyorsanız, buna uyun ama illa tartışın, danışın. Bunu yapmıyoruz, sorun bu. Türkiye’nin iyi yönetilmeye ihtiyacı var. Bu ülke ‘Ben söyledim oldu’ hükümleriyle yönetilemez” diye seslendi.

Etiketler
Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanlığı İttifak Saadet Partisi