İmamoğlu: Marmara'daki müsilajla Adalar'daki imar yetkisinin ne alakası var?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Marmara Denizi'nin özel çevre koruma alanı ilan edilmesine yönelik eleştirilerini sürdürdü. "Marmara’daki müsilajla Adalar’daki imar yetkisinin ne alakası var?" diye sordu.

İmamoğlu: Marmara'daki müsilajla Adalar'daki imar yetkisinin ne alakası var?

Marmara Denizi’nin özel çevre koruma alanı ilan edilmesi nedeniyle başlayan tartışmalar sürerken, bu konuda bir açıklama da İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan geldi.

Bu kararla plan yapma yetkisinin iBB'den alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verildiğini hatırlatan İmamoğlu, şunları söyledi:

"Ben, Sayın Çevre Şehircilik Bakanımızı bu konuda aradım. Biz, ta Mayıs ayından beri müsilaj meselesinde oluşturduğumuz masada alınan her kararı ve alınacak her kararı, istişare ederek yol yürüdüğümüzü ve sıkı bir centilmenlikle bu sürecin işlediğini kendilerine aktardım. ‘Cumhurbaşkanlığı’nda alınan bu kararla ilgili ne tek bir kelime konuşulduğunu, ne tek bir sürecin tartışıldığını hatırlamıyorum’ dedim.

'BAKAN'A 'BU KARARIN MASUM OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM' DEDİM'

Zaten kendisi de hatırlamıyor. Kendileri, bu konudaki alınan kararın masumiyetinden bahsetti. Ben, ‘Masum olmadığını düşünüyorum’ dedim kendilerine. Bir genel müdürlerini bu konuda görevlendirdiler. Biz de teknik arkadaşlarımızı görevlendirdik. Bir araya gelecekler. Ama tümden yanlıştır. Yani Marmara'nın müsilajıyla Adalar'daki planın ne alakası var? Bunun hemen düzeltilmesi gerekir.

'MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANI'NI ARADIM'

Müsilaj meselesiyle ilgili kurulan Bilim Kurulu, bizim Büyükşehir Belediyemizin teknik ve idari heyetleri, orada bulunan bütün idari heyetler, rektörler, sanayi kuruluşları, bakan yardımcıları, bakanlar konuşulan her şeye muhataplar. 7 tane belediye başkanı… Ben Marmara Belediyeler Birliği Başkanı'nı da aradım. ‘Böyle bir şey konuşuldu mu’ dedim. O da ‘Konuşulmadı’ dedi. ‘Acaba sadece kıyı yapılarıyla ilgili bir karar mıdır? Hani liman vesaire’ dedi. ‘Hayır’ dedim, ‘Bu kapsayıcı bir karar.’ O bakımdan kendileri de bu konuda bilgi sahibi.

'UMARIM BİRİLERİNİN HATASIDIR'

Marmara Belediyeler Birliği de bir neticede hakları koruyan bir tüzel kişiliktir. Kendilerinin de bunun süreci takip etmeleri gerektiği fikrimi paylaştım. İstişareler sürecek ama tümüyle bu karar hukuksuzdur, adil değildir, işimize müdahaledir. Yani tesadüf müdür bilemem ama şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yıllardır 10, 15 yıldır, 20 yıldır plansız duran Adalar’ın, iki yıldır katılımcı bir modelle hazırlanmış 1/5000’lik planları da Meclis’te, komisyonda. Böylesi bir dönemde, durup dururken böyle bir kararı almayı, kamuoyuna hiçbir şekilde anlatamazlar. Doğru bir karar değildir. Umarım birilerinin hatasıdır. Ve o hatayı düzeltmek de elbette ki başta Sayın Bakanımıza ve Cumhurbaşkanlığı yetkililerine düşer. Biz, bu konuda, bu kararın düzeltilmesi için gerekenin yapılmasını İstanbul halkı adına umuyoruz."

Etiketler
Ordu İstanbul Ekrem İmamoğlu Müsilaj