Çavuşoğlu 10 büyükelçi krizinde suçluyu buldu: 'Genç diplomatlar'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 büyükelçiyle yaşanan krizle ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, fikrin 'genç diplomatlar'dan çıktığını ileri sürdü.

Çavuşoğlu 10 büyükelçi krizinde suçluyu buldu: 'Genç diplomatlar'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 büyükelçiyle yaşanan krizin perde arkasını anlattı.

Söz konusu açıklamayla G-20 Zirvesi'nin hedef alındığı iddiasına değinen Çavuşoğlu, "G-20 ile ilgisi yok bu işin. Çok yorumlar yapıldı. Cumhurbaşkanımızın da talimatı çok net. Komplo teorileri yazılır, çok şey yazılır. Ama G-20'yi hedef aldıklarını düşünmüyorum. Bu fikrin genç diplomatlardan çıktığını da biliyoruz. Bizim edindiğimiz bilgiye göre büyükelçiler ve genç diplomatlar sunduktan sonra 'ciddiyetini anlayamadık' diyenler de var" dedi.

Çavuşoğlu, bazı ülkelerin büyükelçinin başkentlerinden onay aldığını söyledi. Çavuşoğlu, bahsi geçen açıklamanın ABD Başkanı Joe Biden'ın talebiyle yazdırıldığı yönündeki iddianın hatırlatılması üzerine de şunları kaydetti:

"Açıklamanın arkasında Biden var' tezi doğru değil bize gelen bilgilere göre. Nordik ülkelerin önerileri sonucunda hazırlanmış bir metin. Bizim edindiğimiz bilgiye göre, elçiler genç diplomatlar tarafından hazırlanan açıklamaya onay vermişler."

'BİRBİRLERİNİ SUÇLAMAYA BAŞLADILAR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine "Büyükelçilerin sınırdışı edilmesi için çalışmaları başlat" dediğini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Biz bunların hazırlıklarını yaptık. Ülke ve milletin kabul edemeyeceği bir davranışta bulundular. Viyana Sözleşmesine göre bu bizim hakkımızdır. Cumhurbaşkanımızın Eskişehir konuşmasında sonra bir panik başladı. 'Ne olacak?' diye bize soranlar oldu. Biz Cumhurbaşkanımızın talimatı sonrası gerekli hazırlıklarımızı yaptık, kabineye sunacaktık. Hazırlıklarımızdan da haberdar olan, bavullarını toplamaya başlayanlar da olmuş. Bu açıklamayı yapanlar bunu nasıl düzeltebiliriz arayışına girdiler. Bize haberler geldi, yardımcısını suçlayanlar bile var."

Etiketler
Mevlüt Çavuşoğlu