HDP 'Halkın Bütçesi'ni açıkladı

HDP Ekonomi Komisyonu, "Halkın Bütçesi" politika metnini Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

HDP 'Halkın Bütçesi'ni açıkladı

“Halkın Bütçesi”ni açıklayan HDP Ekonomi Komisyonu, Saray’daki şatafata son vereceklerini belirterek, asgari ücretin 5 bin TL’ye çıkarılması, eğitim ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması dahil çok sayıda konuda çözüm önerilerini paylaştı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ne karşı hazırladıkları “Halkın Bütçesi” politika metnine dair Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Açıklamayı, partinin Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan yaptı. Bütçe çalışmaları kapsamında HDP’nin gerçekleştirdiği halk buluşmalarını hatırlatan Paylan, şunları dile getirdi:

Halkın bütçesine göre asgari ücretin 5 bin TL olmasını ve vergiden muaf olmasını istiyoruz. En düşük emekli maaşının 4 bin TL olmasını öneriyoruz, geliri olmayanlara her ay 2 bin TL asgari destek verilmesini istiyoruz. Halka suyun, elektriğin ve internetin ücretsiz verilebileceğini söylüyoruz. Küçük esnafa 50 bin TL hibe yapılmasını öneriyoruz. Kirada oturan her yurttaşa kira desteği verilmesini öneriyoruz. Şehir içi ulaşımın ücretsiz sağlanmasını öneriyoruz. Engellilerle ilgili kamu kotasının yüzde 10’a yükseltilmesini öneriyoruz
Kadın ve gençlerin talepleri karşılanacak

Üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorununa değinen Paylan, “Üniversite öğrencilerinin yurt sorunu var, tüm gençlerin barınma sorununu çözmeyi ve her bir üniversite öğrencisine aylık geri ödemesiz 2 bin TL burs verilmesini öneriyoruz. Kadınların talepleri var. Ev içi emekte kadınların primleri bütçeden ödenerek emekli olmaları sağlanmalıdır. KHK ile ekmeğinden işinden edilen mağdurların derhal işlerine geri dönmesini öneriyoruz. Kamu emekçilerin 3600 ek gösterge hakkı tartışması var. Erdoğan bunu 2022 sonuna erteledi. Halkın bütçesi ile derhal bunu sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

‘Eğitim ve sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı’

Atanamayan 100 binlerce öğretmen olduğuna dikkat çeken Paylan, “Halkın bütçesi ile 200 bin ataması yapılmayan öğretmenin atamasını yapabiliriz. EYT’lileri derhal emekli edebiliriz. Ormanlarımızın korunmasını öneriyoruz. Eğitim ve sağlığın tamamen ücretsiz, anadilde sağlanmasını istiyoruz” taleplerini sıraladı.

‘Şatafata son vereceğiz’

Bütün bunlar için kaynak olduğunu belirten Paylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Saray’daki şatafata son vereceğiz. Yürüyen, yüzen, gezen sarayların tamamını satacağız. Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri dahil kamuda çalışan hiç kimse asgari ücretin 3 katından fazla maaş alamayacak. Kamu hizmetinde 3-5 maaşların tek maaş almasını sağlayacağız. Barışçıl politikalarla savunma harcamalarını düşüreceğiz. Yandaş şirketlere bütçeden akan kaynakları durduracağız. Büyük sermayeye sağlanan vergi muafiyeti ve vergi aflarını durduracağız.

Etiketler
HDP