Davutoğlu: Dokunulmazlıkların kaldırılması bütün partilerin talebiydi, 'Kaldıralım' dedik

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmasının o dönem bütün partilerin talebi olduğunu savunarak "Biz o zaman 'Madem talep ediyorsunuz, kaldıralım' dedik. Aksini yapsak kaçtığımız düşünülürdü" ifadesini kullandı.

Davutoğlu: Dokunulmazlıkların kaldırılması bütün partilerin talebiydi, 'Kaldıralım' dedik

Başbakanlığı döneminde milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda önemli rol üstlenen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 2016'dan bu yana gelinen noktayı değerlendirdi.

Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı'nın "Dokunulmazlığın kaldırılmasına onay veren bir başbakan olmaktan dolayı bugün bir pişmanlık duyuyor musunuz?" şeklindeki sorusuna Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

"Hayır dokunulmazlıkların kaldırılması o gün bütün partilerin talebiydi. Biz o zaman madem talep ediyorsunuz kaldıralım dedik. Aksini yapsak kaçtığımız düşünülürdü. Doğru olması gereken neyse onu yaptım. Ama Selahattin Demirtaş benim dönemde tutuklanmadı. Benden çok sonra tutuklandı."

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bu konudaki açıklamaları hatırlatılan Davutoğlu, "Herkes bilir ki ben terörle mücadelede demokratik devlet kuralları çerçevesinde davranmaya önem verdim. Çözüm sürecine destek verirken Türkiye’de silahlı grupların silahsızlandırılması, bir daha şehit cenazesi gelmemesi, bu bölgenin genç çocuklarının dağlarda heba olmaması için o dönem doğru yaptığıma inanıyorum" diye konuştu.

Davutoğlu, 'çözüm sürecini başarıya ulaştırmak için yaptığı çalışmaların doğru olduğuna inandığını' söyledi ve ekledi:

"Çözüm sürecini istismar ederek, işadamlarını haraca bağlayıp yollara bariyerler kurarak kamu düzeninin yok sayıldığı o dönemde de doğrudan iki polisimizin şehit edilmesi dahil olmak üzere yaşananlardan sonra terörle mücadeleyi başlatarak doğru yaptım."

DOKUNULMAZLIKLAR NASIL KALDIRILMIŞTI?

6-8 Ekim 2014'teki Kobani eylemleri nedeniyle 50'nin üzerindeki kişinin yaşamını yitirmesinden HDP ve dönemin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı sorumlu tutan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Mart 2016'da dokunulmazlıkların kaldırılması için çağrıda bulundu.

Dönemin başbakanı Davutoğlu da ertesi gün muhalefet partilerine "Gelin dokunulmazlıkları hep beraber kaldıralım. Şu anda Meclis'te dosya olarak bekleyen 506 dokunulmazlık fezlekesi var, hepsini birden kaldıralım" çağrısında bulundu.

Konu muhalefet partileri içinde tartışmaya yol açarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 19 Nisan 2016'da yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Her şeye rağmen kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyoruz. 'Yargı bağımsızlığı yok, ya sizi hapse atarlarsa' diyorlar. Eğer bu ülkede akademisyenler, askerler, Genelkurmay Başkanı, gazeteciler, avukatlar hapse giriyorsa; demokrasi, özgürlük mücadelesi, Türkiye mücadelesi veren her CHP'li hapse girmeye hazır olmalıdır.

Demokrasi mücadelesi kolay değildir, her şeyin bedeli vardır. 'Ben Mecliste oturacağım, gazetecileri hapiste ziyaret edeyim.' Yetmez... Bu mücadele kutsaldır, demokrasi, özgürlük, mücadelesidir, bu mücadele ekmek kavgasıdır. Türkiye bir darbe dönemi yaşıyor. Kenan Evren'den bunların ne farkı var? O dönemde bile yargı daha bağımsızdı. Bedel ödenmeden mücadele mi edilir? Tarihe bakın, Gandhi, Mandela, Ecevit girdi mi? Girdi. Sen niye girmiyorsun kardeşim? Sen de gireceksin. Korkumuz yok, onlar korkuyorlar."

Tartışmaların ardından AKP ilk somut adımı atarak, anayasanın 83. maddesine, geçici madde eklenerek 'parlamentoda bulunan tüm fezlekelerle ilgili dokunulmazlıkların kaldırılmasını' önerdi.

Ancak CHP'nin buna yanıtı, yolsuzluk yapanları da kapsayacak bir düzenleme yapılması ve dokunulmazlıkların 'kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılmasına' dönük kalıcı düzenleme yapılması oldu.

HDP ise, bunu bir 'saray darbesi' olarak değerlendirdi ve değişikliğe destek vermeyeceğini açıkladı.

AKP daha sonra önerisini revize ederek, 'dokunulmazlıkların kaldırıldığı tarih itibarıyla savcılıkta ya da Başbakanlık'ta olan dosyaların da kapsama alınmasını' kararlaştırdı.

CHP'de birçok milletvekili, AKP'nin yargı üzerindeki gücünü de kullanarak dokunulmazlıkları muhalefet aleyhine kullanacağı gerekçesiyle karşı çıktı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise, katıldığı bir televizyon programında 'içlerine sinmese de anayasa değişikliğine destek vereceklerini' açıkladı. O dönem Yalova Milletvekili olan Muharrem İnce, "Hayır" oyu verdiğini duyurdu.

Nitekim 20 Mayıs 2016'da dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören anayasa değişikliğinin tümü 376 oyla kabul edildi. Nihai oylamada 531 vekil oy kullandı. 376 ‘Evet’, 140 ‘Hayır‘, beş çekimser, üç geçersiz, yedi boş oy verildi.

Etiketler
Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu