'Kobani davası' avukatları AİHM kararına dikkat çekti: Hukuki değil siyasi süreç yürütülüyor

Dava avukatları, AİHM kararının uygulanmadığına dikkat çekerek, "Hukuki değil siyasi süreç yürütülüyor" dedi.

'Kobani davası' avukatları AİHM kararına dikkat çekti: Hukuki değil siyasi süreç yürütülüyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, 18 Ekim’de 5’inci duruşması görülecek olan Kobani Davası’na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya dava avukatlarından Ezgi Güngördü, Veysi Eski ve Ramazan Demir’in yanı sıra HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın avukatı Ezgi Güngördü, yargılama sürecindeki usulsüzlüklere değindi.

DAVA DOSYASI 3 BİN 500 SAYFADAN OLUŞUYOR

Müvekkillerinin Kasım 2016’dan bu yana tutuklu olduğuna dikkati çeken Güngördü, HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş açısından daha önce yargılamanın devam ettiğini ve Kobani fezlekelerinin de dosyalarının içerisinde yer aldığını aktardı. Son açılan davada yargılamanın mükkerrer olduğunu belirtmelerine rağmen başvurularının mahkeme tarafından reddedildiğini ifade eden Güngördü, dava dosyasının 3 bin 530 sayfadan oluştuğunu ve 400 klasöre vardığını kaydetti.

'HUKUKİ DEĞİL SİYASİ BİR SÜREÇ YÜRÜTÜLÜYOR'

Mahkeme heyetinin çok kısa bir süre içerisinde bu iddianameyi kabul ettiğini ve bu durumun mümkün olamayacağını vurgulayan Güngördü, müvekkilleri hakkında 37’şer müebbet ve yüksek cezalar istendiğini söyledi. 2014’te başlatılan soruşturmada uzun yıllar herhangi bir gelişmenin yaşanmadığına işaret eden Güngördü, “Bu da davanın hukuki bir süreçten ziyade siyasi bir sürecin ürünü olduğunu gösteriyor. Bu kadar ağır suçlamalarda savcının nasıl işlem yapmadığı soru işareti olarak duruyor. Pek çok usulsüzlük yaşadık. İlk duruşmada avukatlar içeriye alınmadı. Avukat olmadan kimlik tespiti yapıldı. Usulsüz işlemlerle başlayan bir süreçle karşılaştık” diye kaydetti.

'AİHM KARARI UYGULANMIYOR'

Güngördü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) müvekkilleri hakkında verdiği kararların mahkemece uygulanmadığını belirterek, “Bu dosya siyasi bir dosyadır. Muhalefete yönelik bir dosyadır. Tüm demokratik kitle örgütlerini bu dosyayı sahiplenmeli” çağrısı yaptı.

Etiketler
AİHM