Seçim barajı tartışmalarında yeni aşama: 'Başkanlık sisteminde gerek yok ama...'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, NTV canlı yayınında yeni yasama yılına ilişkin soruları yanıtladı.

Seçim barajı tartışmalarında yeni aşama: 'Başkanlık sisteminde gerek yok ama...'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, NTV canlı yayınında yeni yasama yılına ilişkin soruları yanıtladı.

Seçim barajının yüzde 7'ye çekilmesiyle ilgili konuda değerlendirilmesi sorulan Şentop, "Baraj üzerinden sadece seçim sistemini tartışmak doğru değil." yanıtını verdi.

Almanya'daki son seçimleri ve seçim sistemini örnek gösteren Şentop, "Bir dengeyi kurabilmek için seçim sistemi kendi içerisinde gerekirse parlamentodaki milletvekili sayısını artırarak bir sonuç ortaya çıkarıyor. Bunun sebebini de söylüyorlar, marjinal partileri, özellikle ırkçı Nazi partilerini sistem içinde güçlü hale getirmemek için düşünülmüş bir sistem bu." dedi.

Seçime baraj üzerinden bakıldığında barajın sıkıntılı olarak görüldüğünü kaydeden Şentop, "Ama her seçim sisteminde bazı barajlar, frenler, dengeler var. Bizim sistemimize de baktığımızda seçim ittifakları getirildi. Seçim ittifakları olduğu zaman baraja takılmadan ittifaka dahil olan siyasi partilerin milletvekili çıkardığını görüyoruz. Baraj, burada partileri engelleyici olmadı." ifadelerini kullandı.

''BAŞKANLIK SİSTEMİNDE GEREK YOK AMA...''

İttifaka dahil olmaları halinde siyasi partilerin barajı aşmaları şartı aranmadığını hatırlatan Şentop, "Konuya sadece baraj üzerinden bakmamak lazım. Seçim sisteminin kendi içindeki unsurları da dikkate alarak, bir bütüncül yaklaşımla bakmak lazım." dedi.

TBMM Başkanı Şentop, "Başkanlık siteminde baraja gerek yok ama parlamento içerisinde de yasama süreçleri söz konusu olduğundan oyların çok fazla dağılması halinde parlamentonun çalışmasını olumsuz etkileyeceği için burada barajın olmasını gerekli gören yaklaşımlar var." değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler
Seçim Barajı NTV Başkanlık Sistemi Mustafa Şentop