Kobani davası Sincan Cezaevi'nde başladı: Polisten gazeteciler ve HDP yöneticileri arasında kalkan

Kobani davası Sincan Cezaevi kampüsündeki duruşma salonunda başladı. Polis, HDP yöneticilerinin açıklama yapmasını engellemek için gazetecilerle partililer arasında kalkanlarla duvar oluşturdu.

Kobani davası Sincan Cezaevi'nde başladı: Polisten gazeteciler ve HDP yöneticileri arasında kalkan

HDP'nin önceki eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobani davası, Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

DURUŞMA SALONUNDA ARBEDE

İzleyicilerin ve avukatların bir kısmının salona yerleşmesinin ardından 60’dan fazla avukattan, duruşmayı izleyici salonundan takip etmeleri istendi. Avukatların itirazı üzerine arbede yaşandı.

MAHKEME HEYETİ İTİRAZLARI DİKKATE ALMADI

Mahkeme başkanı, dışarıda kalan avukatların salona alınması taleplerine karşılık vermedi. Salonda bulunan avukatlar bu durumu protesto ederken, "Koronavirüs nedeniyle alabileceğimiz insan sayısı belli" diyen mahkeme başkanı, güvenlik ve salgın nedeniyle bu kararın uygulandığını söyledi.

Bu arada avukatların itirazı devam etti. Mahkeme başkanı, cüppesiz olan kişinin salondan çıkarılmasını istedi. Bu duruma itiraz eden avukatlara, "Duruşma düzenini bozanı dışarı alırım" yanıtı verildi. Bunun üzerinde avukatlar, alkışlı protestoda bulunarak duruşma salonunu terk etti.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, avukatların duruşma salonundaki eylemine, SEGBİS ile katıldığı bağlantı aracılığıyla alkışlarla destek verdi.

Gazete Duvar'dan Nergis Dermikaya'nın haberine göre, polisin engelleme çabalarına karşın açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kobani davasının bir 'kumpas ve siyasi intikam davası' olduğunu söyledi.

Sincan Cezaevi kampüsü içinde yer alan duruşma salonunda görülecek dava için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. HDP yöneticileri, milletvekilleri ve partililer arama noktalarından geçtikten sonra duruşma salonunun önüne gelebildi.

Kobani davası Sincan Cezaevi'nde başladı: Polisten gazeteciler ve HDP yöneticileri arasında kalkan - Resim : 2

Duruşma öncesi HDP Eş Başkanları'nın açıklama yapması planlandı. Ancak parti yöneticileri ile basın mensupları arasına yerleşen polis kalkanları kaldırarak görüntü alınmasına izin vermedi.

Kobani davası Sincan Cezaevi'nde başladı: Polisten gazeteciler ve HDP yöneticileri arasında kalkan - Resim : 3

Polis ile partililer arasında basın açıklaması yapılması için görüşmeler sürerken, bu kez alana servis araçları getirildi. Basın mensuplarının önü bu kez servis araçlarıyla kapatılarak, görevlerini yapmaları engellendi.

Engellemelere karşın HDP Eş Başkanı Mithat Sancar kısa bir açıklama yaptı. Sancar'ın açıklaması cep telefonları ile çekildi.

Kobani davası Sincan Cezaevi'nde başladı: Polisten gazeteciler ve HDP yöneticileri arasında kalkan - Resim : 4

1200 AVUKAT SAVUNACAK

HDP yetkililerinin verdiği bilgiye göre 1200 avukat savunmayı üstlenmek amacıyla dava kapsamında yetki belgesi sundu. Yetki belgesi sunanların dışında çok sayıda avukat da davayı takip edecek. Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (İstanbul ve İzmir), Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Toplumsal Hukuk, Sosyal Hukuk, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar gibi hukuk kurumları davayı yakından takip edecek.

İzmir, Diyarbakır, Van, Şırnak, Urfa, Dersim, Hakkari, Ağrı, Bursa, Mardin barolarından başkan ve temsilci düzeyinden davaya katılım sağlanacak ve katılımcı barolar hem destek hem de gözlemci sıfatıyla duruşmalarda yer alacak.

ULUSLARARASI DAYANIŞMA

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler & Demokratlar Grubu'nda bulunan İsveç Sosyal Demokrat Parti ve İtalya Demokratik Partisi, Avrupa Parlamentosu Avrupa Özgür İttifakı/Yeşiller Grubu'nda bulunan Fransa Halklar ve Bölgeler Dayanışma Partisi ve Galiçya Ulusal Bloku (BNG), İlerici Enternasyonel bileşenlerinden Yunanistan MeRA25 Partisi ve Polonya Sol Parti (Razem), Fransa Sol Parti, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti, Katalonya Halk Birliği Partisi (CUP), Birleşik Bask Partisi (EH Bildu).

HDP EŞ BAŞKANLARI VE MİLLETVEKİLLERİ İZLİYOR

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın yanı sıra HDP’nin tüm Meclis Grubu duruşmada hazır bulundu.

CHP’DEN 4 KİŞİLİK HEYET

CHP de davayı Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyeleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Haydar Hakverdi, Servet Ünsal ve Parti Meclisi’nden Semra Dinçer’in olduğu 4 kişilik heyetle takip ediyor.

Etiketler
Kobane eylemleri gözaltılar Cezaevi HDP Polis