HDP Sözcüsü Ebru Günay: HDP’yi kapatmak isteyenler suçüstü yakalandı

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Anayasa Mahkemesi'nin HDP’nin kapatılmasıyla ilgili iddianamenin iade kararı için “Apar topar ve temelsiz iddialar ile hazırladıkları bu dosya ile suçüstü yakalandılar” dedi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay: HDP’yi kapatmak isteyenler suçüstü yakalandı

Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatılması talebiyle hazırlanan iddianameyi CMK 170'in "Yüklenen suçu oluşturan olaylar, mevcut delillerle ilişkilendirilerek açıklanır” hükmüne aykırı bularak iade etmesini değerlendiren HDP Sözcüsü Ebru Günay, kapatma isteyenlerin suçlayacak konu bulamadıklarını söyledi.

Günay, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Günay, 16 Nisan 2017 referandumun yıldönümüne dair, “AKP ve MHP’nin ülkeye dayattığı ve tartışmalı bir şekilde kabul ettirdiği bu karanlık dönüm noktasının üzerinden tam 4 yıl geçti. Ülkeyi şaha kaldıracağız, uçuracağız, hızlı karar alacağız, darbeler sona erecek, ülke demokrasiye, refaha boğulacak diyerek pazarladıkları bu sistemin Türkiye’ye neye ve nasıl mal olduğu ortada. 4 yıldır mutlak iktidar, saraylar, saltanatlar uğruna bu ülkeye yapılmadık kötülük bırakmadılar” dedi.

‘HIZLICA YAPTIKLARI TEK ŞEY KASALARI BOŞALTMAK OLDU’

Günay, şunları söyledi:

“4 yıl önce de biz ‘kendi ikbaliniz, iktidar hırsınız uğruna ülkeyi uçuruma sürüklüyorsunuz’ diye uyarmıştık. Ne yazık ki haklı çıktık. Ülkeyi uçuracağız diyenler Merkez Bankasının kasasını uçuruyor, demokrasiyi yok ediyor, hak ve özgürlükleri ayaklar altına alıyor, anayasayı her gün defatle çiğniyor. Hızlıca yaptıkları tek şey kasaları boşaltmak oldu, demokrasiye darbe yapmak oldu. Kayyımı bir rejim haline dönüştürmek oldu.

'ANAYASA RAFA KALDIRILDI'

Tutuklamalarda, saldırılarda, muhalefete yönelik baskılarda hızlarına yetişilmiyor. 4 yıldır anayasasını rafa kaldırdıkları ülkeyi KHK’lerle, OHAL düzeniyle, hukuksuzca yönetiyorlar. Türkiye’yi en hızlı yoksullaşan, siyasi nedenlerle en fazla tutuklamanın yapıldığı ülkeler sırasında birinciliğe taşıdılar.

Kurdukları bu ucube sistem daha başlamadan iflas etti. Bugün artık bu sistemin meşruiyeti kalmamıştır. Toplum can derdiyle bu kötülük düzeninden bir an önce kurtulmak istiyor. Değişim istiyor ve biz de halkımızın bu değişim talebini varlık gerekçemiz olarak görüyoruz. Sistemin halkımıza, topluma daha fazla kötülük dayatmasına izin vermeyeceğiz.

'SAVCILARIN GÖREVDEN ALINMASINI GEREKTİREN TESPİTLER VAR'

Biliyorsunuz dün Anayasa Mahkemesi partimizin kapatılması talebiyle hazırlanan iddianamenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesinin gerekçeli kararını açıkladı. Hazırlanan bu iddianame ile ortada herhangi bir suç yokken, asıl amaçları yargıya siyasi baskı uygulayarak, HDP ile ilgili suç uydurarak, partimizi suçlu ilan etmekti. Ama ortada HDP’yi suçlayacakları tek bir konu yoktur. Bu yüzden apar topar ve temelsiz iddialar ile hazırladıkları bu dosya ile suçüstü yakalandılar. Biz daha önce de demiştik.

Beraat ya da takipsizlikle sonuçlanmış yüzlerce soruşturma numarası da iddianameye alınmış. Hatta yaşamını yitirmiş partili arkadaşlarımıza bile siyasi yasak getirilmek istenmişti. İddianamenin iade edilmesine dönük yayınlanan gerekçeli kararda, normal koşullarda aslında onu hazırlayan savcıların görevden alınmasını gerektiren tespitler var.

Ancak biz biliyoruz ki bu dosya savcılara zorla hazırlatıldı. İddianame hukuki ciddiyetten uzak, siyasi talimatlara bağımlı çalışan yargı gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Gelinen aşamada AYM bütün siyasi baskıya rağmen siyasi nedenlerle yazılan bu iddianameyi ret ederek bu rezalete ortak olmadı.

Biz tekrardan çağrıda bulunmak istiyoruz, iade edilen iddianameden de anlaşılacağı üzere, partimize yönelik plan siyasidir ve bu dosya bir daha açılmamak üzere kapatılmalıdır.” (MA)

Etiketler
HDP Mahkeme