CHP'li Erdoğan Toprak: Dış borçlarının TL karşılığı bir haftada 100 milyarın üzerinde arttı!

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Dış borçlarının TL karşılığı bir haftada 100 milyarın üzerinde arttı" dedi.

CHP'li Erdoğan Toprak: Dış borçlarının TL karşılığı bir haftada 100 milyarın üzerinde arttı!

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, “Kısa vadeli borçlarla ilgili vahim tablonun yanı sıra kamu iç ve dış borçlarındaki durum da iç açıcı değil! Bu yıl için öngörülen 245 milyar liralık bütçe açığı ve ödenmesi gereken 180 milyar liralık faizin dışında, son bir hafta kurlardaki oynaklık ve TL’deki değer kaybıyla merkezi yönetimin dış borçlarının TL karşılığı bir haftada 100 milyarın üzerinde arttı!” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın açıklamasından satırbaşları şöyle:

Bu yılın bütçesinde öngörülen yılsonu açık tutarı 245 milyar, yine bu yıl bütçeden ödenecek faiz tutarı ise 180 milyar TL olarak bütçe yasasında yer alıyor.

- Öngörülen 245 milyar liralık bütçe açığı ve yapılacak 180 milyar liralık faiz ödemesi hazinenin borçları çevirmesi ve yeniden borçlanmasıyla karşılanacak.

Ancak son bir haftada adeta ekonomi yönetiminde yaşanan deprem ve artan olağanüstü risklerle, borçlanmak için bulunması gereken kaynak maliyeti ve bütçeye, Türkiye hazinesine getireceği yük olağanüstü düzeyde yükseldi. Uzun vadeli borç bulma olasılığı artan riskler nedeniyle azaldı. Dolayısıyla 2021 yılında geri ödenecek iç ve dış borçların yeniden borçlanılarak karşılanmasında maliyet riskleri çok ciddi ölçüde arttı.

Hazine’nin 2021 Ocak sonu itibarıyla verilere bakıldığında; iç ve dış borç toplamı 1 trilyon 837 milyar TL.

- 1 trilyon 64 milyar lirası iç borç,

- 773 milyar lirası 105,4 milyar dolarlık dış borcun TL karşılığı.

Son bir haftada dolar kurunun olağanüstü yükselmesi ve 7,20 TL’den 8 TL civarına yükselmesiyle, merkezi yönetim dış borcunun TL karşılığı bir haftada 100 milyar TL arttı ve artık bu borcun geri ödenmesi için hazine 100 milyar TL daha ilave kaynak bulmak zorunda.

- yeni yönetim sistemine geçişle birlikte merkez yönetim borç stokunda yaşanan artışlar dikkat çekiyor!

2018 yılsonunda 586 milyar TL olan iç borç toplamı, 2019’da yüzde 30’a varan artışla 755 milyar TL’ye yükselirken, Ocak 2021 itibarıyla da 300 milyarın üzerinde artarak 1 trilyon 64 milyara, Şubat ayında ise 1 trilyon 82 milyara ulaştı!

- 2018-2020 arası dönemde iç borç stokunda yüzde 40’ı bulan bir artış söz konusu.

CHP'li Erdoğan Toprak: Dış borçlarının TL karşılığı bir haftada 100 milyarın üzerinde arttı! - Resim : 1

Etiketler
Erdoğan Toprak Milletvekili