CHP İzmir'den İstanbul Sözleşmesi protestosu

CHP İzmir İl Başkanlığı, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla feshedilmesini protesto etti.

CHP İzmir'den İstanbul Sözleşmesi protestosu

CHP İzmir İl Başkanlığı, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla feshedilmesini protesto etti. Konak Atatürk Meydanı'nda basın açıklaması yapılırken, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, "Mücadeleye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi geri gelecek" dedi. CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar ise, "Haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

CHP İzmir İl Başkanlığı, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı kararıyla feshedilmesini basın açıklamasıyla protesto etti. Konak Atatürk Meydanı'nda düzenlenen eyleme CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik, eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Şengel, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Hatice Semerci, CHP İzmir il yöneticileri, ilçe Başkanları, ilçe kadın kolları başkanları ve belediye meclis üyeleri katıldı.

"20 YILDIR GERİYE GİDİYORUZ"

Basın açıklamasını CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel yaptı. Cumhur İttifakı’nın fesih kararıyla 42 milyon kadının yaşam hakkını, vücut dokunulmazlığını, bedensel ve ruhsal bütünlüğünü riske attığını söyleyen Yücel şöyle konuştu:

"Kadına hiçbir zaman hak ettiği değeri vermeyen AKP ve onun menfaat ortağı, bir avuç oy kaygısıyla bir kısım tarikatlara ve kadınları ikinci sınıf insan yerine koyan çağdışı anlayışa teslim olmuştur. Geçmişte iktidar olmak ve iktidarlarını korumak için FETÖ’yle ortaklık yapanların 15 Temmuz’da bu millete neler yaşattıklarını unutmadık. Aynı kişiler ve aynı anlayış bugün de kadınlarımızı ve bu ülkenin geleceğini, aydınlık yarınlarını kendi iktidarlarını sürdürmek için riske atıyorlar. Dünyanın birçok medeni ve ileri ülkesinden önce Türk Kadını seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında kazanmıştır. Yaklaşık yüzyıl önce atılan bu adımların ileri gitmesi beklenirken, son 20 yılda her geçen gün daha da geriye gidiyoruz.”

İZMİR'DE RAKAMLAR KORKUTUCU

2020 yılı başından bu yana sadece İzmir’de toplam 30 kadının öldürüldüğünü belirten Yücel şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz hafta daha 17 yaşında, karnındaki 5 aylık bebeğiyle 16 yerinden bıçaklanarak öldürülen Sezen Ünlü gibi, dün ise Çiğli’de eşi tarafından boğularak öldürülen 32 yaşında Ceyda gibi niceleri bu kadın düşmanı anlayış nedeniyle hayatını kaybetti. İzmir gibi eğitim seviyesi yüksek, çağdaş bir kentte bile rakamlar böylesine korkutucuysa, Türkiye’nin tamamı için insanın ürkmemesi, korkmaması mümkün değildir. İşte TBMM’de, tüm siyasi partilerin ortak desteği ve oy birliğiyle kabul edilen ve fakat geçtiğimiz hafta tek adamın bir gece yarısı kararnamesiyle çıkılan İstanbul sözleşmesi, bu korkulardan Türkiye’yi kurtaracak, canilerin kadının bedeninden, duygularından ve hayatından elini çekmesi sağlayacak olan Sözleşmenin adıdır.

Kadınlarımızın haklı tepkilerine ortak olalım, ülkemizin dünyada kadın düşmanı bir ülke gibi yaftalanmasının önüne hep birlikte geçelim. Türkiye yeniden İstanbul Sözleşmesi’nin tarafı olana kadar, toplumun tüm bireyleri şiddetten korunana kadar mücadelemizi sürdürelim. Gelin, bir avuç kadın düşmanının, kendisini dogmalar ve töreler dışında tüm dünyaya kapatmış gericilerin ve kadını sadece evde eş ve anne olarak gören, çağ dışı anlayışın esiri olmayalım. İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülünceye kadar susmayacak, durmayacak ve yılmayacağız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak söz veriyoruz; İstanbul Sözleşmesi’nin önemini hem kadınlar için, hem eşitlik ve adalet için, hem de ülkemizin geleceği için her yerde anlatacağız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Tek adam gidecek, İstanbul sözleşmesi geri gelecek. Annelerimize, kadınlarımıza ve çocuklarımıza selam olsun.”

UÇAR: GASP EDİLMESİNE İZİN VERMEYİZ

CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar ise kararın ‘yok hükmünde’ olduğunu ifade etti. Şenkal şu ifadeleri kullandı:

"Tavrımız çok nettir. Bu karar yok hükmündedir. AKP iktidarı döneminde 18 yılda en az 7500 kadın sırf kadın oldukları için katledildi. Tanımadığımız ve tanımayacağımız fesih açıklamasının üzerinden 12 saat bile geçmeden 6 kadın daha koparıldı. Tam da bu yüzden İstanbul Sözleşmesi kadınların can simididir. Ata'mızın sayesinde dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinden daha önce eşit haklara sahip olan biz kadınlar, haklarımızın gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Şu çok net bilinmelidir ki; İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir. Nihayetinde, tek bir kadının hayatı dahi, manasız siyasetinizden daha üstün, daha önemlidir. Partimiz, ilk seçimde iktidar olduğunda, Sözleşme'nin gereklerini tamı tamına yerine getirecektir. Biz, Cumhuriyet Halk kadının yaşam hakkının Partisi olarak, 42 milyon elinden alınmasına izin vermeyeceğiz. Tekrar söylüyoruz: Katledilen her kız kardeşimizin kanı, bu sözleşmeyi iptal etme eline bulaşmıştır. Ve bizler, tek adam hükümetine bakıp, ‘kadınlar 1'den büyüktür' diye haykırıyoruz." (ANKA)

Etiketler
İstanbul Sözleşmesi İzmir Recep Tayyip Erdoğan CHP İstanbul İl Başkanlığı