Milli Piyango TBMM gündeminde: 'Doğru gitmeyen bir şeylerin olduğu açıktır'

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Milli Piyango'nun özelleştirilmesi sonrası yaşananların araştırılması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdi.

Milli Piyango TBMM gündeminde: 'Doğru gitmeyen bir şeylerin olduğu açıktır'

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Milli Piyango ve şans oyunlarının Türkiye Varlık Fonu (TVF) yönetimince özel bir şirkete devredilmesi sonucu ortaya çıkan sorunların araştırılması ve çözümüne yönelik önerilerin belirlenmesi amacıyla TBMM araştırması açılmasını talep etti.

''ACİLEN TEDBİR ALINMALI''

Sisal Şans A.Ş.’nin Milli Piyango’yu devralır almaz ilk iş olarak şans oyunlarının internet üzerinden oynanabilmesi olanağını sağladığı belirtilen önergede, www.millipiyangoonline.com internet sitesi üzerinden “Kazı kazan” oyunları adı altında oynatılan 14 farklı yeni oyunun kumarhanelerdeki makinelere benzediği belirtildi.

Önergede konuya ilişkin, ''İnternet üzerinden oynatılan bu oyunların akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi araçlarla her an, her yerden ulaşılabilir olması nedeniyle her cep telefonu, her tablet ve her bilgisayar adeta bir kumar makinesine dönüştürülmüş olmaktadır. İktidar, Sisal Şans A.Ş.nin 'Süper zarla kazan', 'Kırmızı kart', 'Altına hücum' gibi kumar niteliğindeki sanal şans oyunlarına izin vererek toplumda kumar alışkanlığının ve bağımlılığının artmasına ortam sağlamıştır. Söz konusu oyunların başta gençlerimiz olmak üzere tüm toplum üzerindeki olumsuz ve yıkıcı etkilerinin önlenmesi için acilen tedbir alınması gerektiği düşünülmektedir'' ifadeleri yer aldı.

HASILATTA YÜZDE 39 DÜŞÜŞ

Milli Piyango’nun 2019 Ağustos-Aralık döneminde 562 milyon TL olan hasılatın 2020’nin aynı döneminde yüzde 39 oranında azalarak 342 milyon TL’ye düştüğü belirtilen önergede, “Bu durum, şans oyunları yaygınlaştırılırken gelenekselleşmiş Milli Piyango biletlerinin artık talep görmediğini göstermektedir.” denildi.

Akif Hamzaçebi, hasılattaki düşüşün olası sebeplerini ise şöyle sıraladı:

“1-Satış fiyatlarının yüksek tutulması (Yılbaşı tam bilet fiyatları 2015 ve 2016 yıllarında 50 TL, 2017 ve 2018 yıllarında 60 TL, 2019 yılında 70 TL, 2020 yılında 80 TL olarak uygulanırken 2021 yılbaşı tam bilet fiyatı 100 TL olarak uygulanmıştır)

2-Sisal Şans AŞ’nin bu konuda bilinçli bir politika yürütmesi

3-Halkın Milli Piyango özelleştirmesine olumlu bakmaması

4-Ekonomik kriz ve pandemi sürecinin etkisi.”

''DOĞRU GİTMEYEN BİR ŞEYLERİN OLDUĞU AÇIK''

Araştırma önergesine ilişkin konuşan Hamzaçebi, ''Milli Piyango bayiliği, özellikle de seyyar Milli Piyango bayiliği yapan çok sayıda dar gelirli vatandaşımız ile aileleri mağdur olmuştur. Sözleşmede yaklaşık 15.000 piyango-şans oyunları ve 5.000 iddaa olmak üzere toplam 20.000 bayinin haklarının korunmasına yönelik bir şarta yer verilmemiş, özelleştirmenin ardından bayilerin prim oranları ve kâr marjı düşürülmüştür. Öte yandan Sisal Şans A.Ş. hasılat taahhüdünü gerçekleştiremediği gibi Milli Piyango bilet satışları da düşmüştür. Milli Piyango’da doğru gitmeyen bir şeylerin olduğu açıktır'' ifadelerini kullandı.

Etiketler
Akif Hamzaçebi Milletvekili TBMM Milli Piyango