Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden Mustafa Destici'den yeni Anayasa mesajında Bülent Ecevit vurgusu

Mustafa Destici, "Rahmetli Bülent Ecevit 82 Anayasası yapılırken kendisi cezaevinde olduğu halde şöyle demişti: Bir Anayasanın içinin demokartik olduğu kadar yapılış şeklinin de demokratik olması önemli demişti." hatırlatmasını yaptı.

Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden Mustafa Destici'den yeni Anayasa mesajında Bülent Ecevit vurgusu

GERÇEK GÜNDEM -CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun BBP lideri Mustafa Destici tarafından ziyaret edilmesinin ardından iki lider ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Mustafa Destici, "Önemli olan niyettir. Niyeti çabayı önemsiyoruz. Arzu ederdik ki kahramanlarımız şehit olmadan alınsın. Amacın bu olduğunu hiçkimsenin unutmaması lazım. Bu meselenin siyaset meselesi yapılmaması lazım." ifadelerini kullandı.

Mustafa Destici'nin açıklamaları şöyle oldu:

Bizim bugünkü ziyaretimizin ana sebebi yeni Anayasa konusu. Biliyorsunuz sayın cumhurbaşkanımız Türkiye'nin artık yeni bir anayasa yapması gerektiği noktasında çağrıda bulundu. Biz bu çağrıyı olumlu ve samimi bulduğumuzu ifade ettik.

Türkiye'nin artık 1980 darbecilerinin yaptığı anayasadan kurtulması gerektiğini ifade ettik. Türkiye'de Senedi İttifak'tan bugüne geldiğimizde pek çok anayasa yapmış, anayasa yapma çalışmalarında bulunmuş. Ama maalesef bu konuda Türkiye'yi uzun yıllar taşıyacak milletin güveliğini özgürlüğünü refahını garanti altına alacak toplumun her kesiminin benim anayasam diyeceği bir anayasayı bugüne kadar yapamamışız.

Bugün yapabilir miyiz? Elbette yapabiliriz. Burada binde bir ihtimal de olsa şahsen bunun denemesinden yana olduğumuzu bir kere daha ifade etmek istiyorum.

Rahmetli Bülent Ecevit 82 Anayasası yapılırken kendisi cezaevinde olduğu halde şöyle demişti: Bir Anayasanın içinin demokartik olduğu kadar yapılış şeklinin de demokratik olması önemli demişti. Bu açıdan usulü de çok önemsediğimizi ifade ediyorum. Herkesin kırmızı çizgileri olabilir. Bizim de kırmızı çizgilerimiz var. Kırmızı çizgileri öne koymayı şahsen doğru bulmadığımı, ön yargısız olmamız gerektiğini önemli olanın biraraya gelip konuşabilmek olduğunu, ifade ediyorum.

Bu partilerimiz arasındaki siyasi gerilimi düşürecektir, toplumsal mutabakata uzlaşmaya katkı sağlayacaktır. Bununla beraber dış dünyaya önemli bir mesaj olacağını ifade etmek istiyorum. Tabii Mecliste 360 referanduma gitmek için, 400 kabul için sayı gerekiyor. Ulaşılsa dahi bunun milletimize götürülmesi ve mileltimizin onayından geçmesi gerektiğini ifade ediyorum.

Tabii CHP Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk siyasi partisi, uzun yıllar Türkiye'yi yönetmiş en eski ve köklü siyasi partisi CHP'nin elbetteki yeni bir Anayasa yapacaksa çalışmalara katkı vermesi içerisinde olması çok kıymetlidir. Değerledir. Biz arzu ederiz ki elbette bütün siyasi partilemiz bunun içerisinde olsun. Bu sürecin başlayabilmesi için siyasi ortamın yumuşaması lazım. Genel Başkan ifade ettiler buna da katılıyoruz.

Gerçekleşmesi için gündemde olan seçim kanunu ve siyasi partiler yasası var. Buradan başlanabilir. Bir mutabakat aranabilir. Meclis'te bütün siyasi partilerin katkılarıyla ortak bir seçim kanunu hazırlanarak bu gerçekleştirilebilir. Bundan sonra önce herkes kendi Anayasa çalışmasını hazırlar. Daha sonra uzlaşma komisyonu oluşturur. Ortak noktalardan hareketlerle kolaydan zora doğru gidilir diye ümit ediyorum. İYİ Parti'yi ziyaret ettik. Demokrat Parti'yi ziyaret ettik. Cumhuriyet Halk Parti'mizi ziyaret ettik. Önümüzdeki günlerde ziyaretlerimiz devam edecek.

Bunun toplumsal mutabakatala olması gerektiği noktasındaki hem cumhurbaşkanının hassasiyetini doğru buluyoruz hem de biz de aynı konuda fikir birliği içinde oldğumuzu da ifade etmek istiyorum.

Gara Operasyonu

Önemli olan niyettir. Niyeti çabayı önemsiyoruz. Arzu ederdik ki kahramanlarımız şehit olmadan alınsın. Amacın bu olduğunu hiçkimsenin unutmaması lazım. Bu meselenin siyaset meselesi yapılmaması lazım.

Bazı sorular basın önünde sorulur, bazı sorular devletin ilgili kurumlarına kapalı şekilde sorulur. Terörle mücadele ediyorsunuz, iki bakanımız geldi, bilgilendirdiler. İki bakanımız PKK’nın uzantısı HDP’nin olduğu bir Meclis’te ne kadar bilgilendirecekler? Ha Kandil’deki Karayılan ha Meclis sıralarında oturan karaçıyan. Ha Duran kalkan ha Pervin Buldan.

Hal böyle iken ne kadar bilgilendirecekler? Bu bilindiği için hem Sayın Genel Başkanı hem İYİ Parti’nin kıymetli Genel Başkanı’nı ziyaret ettiler, daha özel bilgileri paylaştılar. Biz meseleye devlet ciddiyeti ile yaklaşmamız gerektiğini biliyoruz.

Sayın Genel Başkanı’nın devlet adamlığı, vatanseverliği konusunda bizim şüphemiz yok. Aynı şekilde bakıldığına inanıyoruz. Siyasi üslupta farklılıklar olabilir. Gerilimi artırmadan herkes düşüncesini dile getirebilir. Asıl meselemiz vatan, millet, ülkemizin bütünlüğü

Etiketler
Yeni anayasa tartışmaları Bülent Ecevit Cezaevi Mustafa Destici