CHP yeni sistemi masaya yatırdı

24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan ‘tek adam rejimine’ karşı mücadeleyi yükselteceğini açıklayan CHP, yeni sistemi masaya yatırdı.

CHP yeni sistemi masaya yatırdı

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde basına kapalı olarak toplanan CHP grubu, son çıkan kanun hükmünde kararnameler ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini değerlendirdi.

Yaklaşık üç saat süren toplantıda İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, partililere ‘anayasa değişikliği sonrasında ortaya çıkan yeni sistem’ konulu bir sunum yaptı. Kaboğlu, Anayasa değişikleri, son çıkan KHK’ler ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle bunların Anayasa’ya uygun olup olmadığı yönünde teknik ve hukuki bilgi verdi.

‘Anayasaya aykırı’
Milletvekillerine verilen raporda da, “Anayasa değişikliği uyum yasaları hazırlanmadığı halde seçim kararı alınması, Anayasa’ya aykırı olduğu gibi, uyum yasalarını KHK yoluyla düzenleme yolu da aykırı” denildi.

Raporda şu değerlendirmeler yer aldı:

»‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ yanlış bir adlandırma. Hükümetin, cumhurbaşkanlığının ve sistemin olmadığı bir düzenlemeyi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak adlandırmak, bir yanılsama, hatta yalanın resmileştirilmesi ötesinde bir anlam taşımaz.

»6771 sayılı Kanun ile kurulan yönetim şekli olsa olsa, ‘monokrasi’ (anayasa kuralları yerine tek kişinin üstünlüğü) olarak adlandırılabilir. Monokrasi nitelemesi, Anayasa değişikliğinden seçim kararına, seçim kampanyasından, “uyum” adı altında yapılan düzenlemelere kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor.

» OHAL ortam ve koşullarında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği, TBMM’deki oylama şeklinden 16 Nisan halkoylamasına kadar ‘meşru olmayan’ bir süreç.

»Uyum yasaları: Uyum yasalarının çıkarılmaması ve bu görevin Anayasa dışı yol ve yöntemle, yetkili olmayan organlara bırakılması, ‘meşru olmayan’ bir geçiş tarzı.

»Anayasa değişikliği uyum yasaları hazırlanmadığı halde seçim kararı alınması, Anayasa’ya aykırı olduğu gibi, uyum yasalarını KHK yoluyla düzenleme yolu da aykırı.

»TBMM’de 24/4/18 tarihli seçim kararı, bu anayasal düzenlemeye açıkça aykırı. Altı aylık sürede düzenleme yükümlülüğünü 12 ayda bile yerine getirmeyen Meclis, seçimleri 16 ay öne çekmekte sakınca görmedi.

Toplantıda ayrıca CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Meclis’in çalışma usulü ve CHP Grubu olarak çalışma düzeninde dikkat edilmesi gereken konular hakkında milletvekillerini bilgilendirdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Meclis’in çalışma takvimi hakkında gruba bilgi verdi.

Kurultay tartışması üstü kapalı sürüyor
Öte yandan seçimlerin ardından CHP’de başlayan olağanüstü kurultay ve liderlik tartışmaları da üstü kapalı bir şekilde sürüyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na onursal başkanlığın yanı sıra olağanüstü kurultayı toplayarak kendisini genel başkanlığa aday gösterme önerisi getiren İnce’nin, “Ben imza toplamayacağım ama ‘hayır’ derse, örgüt kendisi çözecektir bu işi” sözlerinin ardından partide ‘kurultay’ sesleri yükselmişti.

‘Taahhütname’ iddiası
Genel Merkez’den yapılan “gündemimizde olağanüstü kurultay yok” açıklamaları üzerine, İnce’yi destekleyen parti içi muhalefetin olağanüstü kurultay için gerekli 634 civarındaki imzayı toplama çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Anadolu Ajansı, CHP’nin toplam bin 266 delegesini yakın markaja alan muhalefet cephesinin, bir süredir delegelerden kurultay talebine destek vereceklerine dair ‘taahhütname’ aldığını öne sürdü.

İllerden destek açıklaması
Şimdiye kadar İzmir, Diyarbakır, Sakarya, Kayseri, Kilis, Batman, Kırklareli ve Afyonkarahisar’ın da bulunduğu bazı illerden delegeler, değişimi destekledikleri yönünde açıklama yaptı. Ancak parti yönetimi kurultay için yeterli sayıya ulaşılmasına zor gözüyle bakıyor.

Etiketler
Seçim 24 Haziran