CHP'li Toprak: 'IŞİD’in yeniden ortaya çıkması tehlikeli sürecin başlangıcına işaret ediyor…'

CHP'li Erdoğan Toprak, kamuoyu ile paylaştığı haftalık raporunda, “Irak’ın başkentinde Bağdat’ta 21 Ocak’ta gerçekleşen intihar saldırılarını IŞİD’in üstlenmesi dikkat çekicidir! ifadelerini kullandı.

CHP'li Toprak: 'IŞİD’in yeniden ortaya çıkması tehlikeli sürecin başlangıcına işaret ediyor…'

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, kamuoyu ile paylaştığı haftalık raporunda, “ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ın yemin töreninin ertesi günü Irak’ın başkentinde Bağdat’ta 21 Ocak’ta gerçekleşen intihar saldırılarını IŞİD’in üstlenmesi dikkat çekicidir! MSB Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanının Bağdat ve Erbil ziyaretlerinde terörle mücadele konusunda işbirliği ele alınırken, uzun süredir varlığı unutulan şeriatçı-katliamcı terör örgütü IŞİD’in yeniden ortaya çıkması tehlikeli sürecin başlangıcına işaret etmektedir!” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak şunlara değindi:

IŞİD’in yenildiğini ilan eden Trump yönetiminin gidişinden bir gün sonra Bağdat’taki bu saldırı, Irak ve Arap medyasında ‘IŞİD’i var eden Obama yönetiminin devamı olarak görülen Biden üzerinden dünyaya mesaj’ başlıklarıyla yorumlanıyor. Bağdat saldırısından bir gün önce de IŞİD’in Suriye’de Esad güçlerine ağır bir saldırı düzenlemesine vurgu yapılarak; ‘IŞİD Suriye ordusuna saldırarak Trump’ı uğurlarken, Bağdat’ta da pazar yerini bombalayarak Biden’i karşıladı’ paylaşımları yapılıyor.

SICAK ÇATIŞMALARIN BAŞLAYACAĞI ŞEKLİNDE YORUMLANABİLİR

iden’ın göreve başlamasından hemen sonra da Kuzey Irak’taki ABD birliklerinden önemli sayıda bir gücün Kuzey Suriye’ye geçerek SDG kontrolündeki bölgelerde ve Deyri Zor’daki petrol üretim bölgeleri etrafında konuşlandırıldı. Bunun yanı sıra önemli miktarda ağır silah ve teçhizat nakli de yapıldı. Eş zamanlı olarak Rusya’nın ve Suriye Ordusu’nun da bölgedeki askeri güçlerini takviye ettikleri kaydediliyor. Gelişmeler sıcak çatışmaların başlayacağı, hızlanacağı şeklinde yorumlanabilir. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’deki bu hareketlenmenin diğer boyutu da ülkemizi de ilgilendiriyor.

ZORLU BİR DÖNEMİN İŞARETLERİ

Biden yönetiminin Ortadoğu politikasının nasıl şekilleneceği, Irak ve Suriye’deki gelişmelerin, süreçlerin yönünü de etkileyecektir. Obama döneminde Suriye’de Esad’ı devirmek üzere cihatçı muhaliflere destek veren Suudi Arabistan, BAE, Katar, Türkiye, ABD ile birlikte hareket ediyordu. Sonrasında Trump ile birlikte Suudiler ve BAE çekildi. Katar ve Türkiye’nin işbirliği devam etti. Trump son görev gününde Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) satışına onay veren kararı imzaladı. Biden yönetiminin Suudi ve BAE’ye yönelik yaklaşımı Irak ve Suriye’deki olası gelişmelerde belirleyici bir unsur olabilir. Türkiye ile ilgili tutumu da buna eklemek gerekiyor.

ABD yeni Dışişleri Bakanı’nın S-400 yaptırımlarının genişletilebileceğini içeren açıklamaları ve Türkiye’den ‘Sözde stratejik ortak’ diye söz etmesi bu açıdan zorlu bir dönemin işaretlerini veriyor. Aynı zamanda Şeriatçı-Cihatçı-Radikal terörün bölgemizdeki diğer boyutlarıyla birlikte önümüzdeki dönemin sıcak alanlarından birisi olacağını işaret ediyor!

Etiketler
Erdoğan Toprak Irak IŞİD Saldırı