Kılıçdaroğlu'ndan 'darbe iması' tartışmasında Erdoğan'a Kenan Evren benzetmesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'nde gazetecilerle buluştuğu toplantıda Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ'un yandaşlar tarafından 'darbe iması' olarak algınan açıklamalarını değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu'ndan 'darbe iması' tartışmasında Erdoğan'a Kenan Evren benzetmesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde aralarında Gerçek Gündem.com'un Genel Yayın Yönetmeni ve sahibi Ozan Buz'un da bulunduğu gazetecilerle buluşarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu'na toplantıda Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan ve Genel Başkan İletişim Koordinatörü Ömer Topsakal eşlik etti.

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin "Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bir açıklaması oldu 27 Mayıs’la ilgili. Dünden bu yana ülkede darbe tartışması yapılıyor. Bu tartışmaya nasıl bakarsınız?" sorusuna şu yanıtı verdi:

KILIÇDAROĞLU'NDAN 12 EYLÜL HATIRLATMASI

"20 Temmuz’dan beri Türkiye zaten sivil darbenin içindedir. Biz hiçbir darbeyi savunmadık. Demokrasinin bu noktaya gelmesinin temelinde de darbeler vardır. Dolayısıyla darbelere karşı çıkmak hepimizin ortak görevidir. Biz hem asgari darbelere hem de sivil darbelere karşıyız. Türkiye şu anda bir sivil darbenin içindedir.

12 Eylül’de Kenan Evren ve arkadaşları ne yaptılarsa benzerini aynen bunlarda 20 Temmuz’dan sonra yaptılar. 15 Temmuz’u fırsata çevirip OHAL ilan ettiler. OHAL koşullarında anayasa değiştirdiler. Ve şimdi o darbe süreci aynen devam ediyor.

"SİVİL DARBE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Biz sivil darbeye de karşıyız. Bugün Erdoğan’ı eleştirme cesaretini kaç kişi gösteriyor? Kenan Evren’i eleştirebilme cesaretini kaç kişi gösterebiliyordu? Kıyasladığınız zaman bu paralelliği görürsünüz. Çok açık ve çok net. O dönemde de parlamento büyük ölçüde askıya alınmıştı.

Göstermelik bir parlamento vardı. Bugün de büyük ölçüde askıya alınmış göstermelik bir parlamento var. Kıyaslayın, asgari darbe ile sivil darbenin paralel olduğunu görürsünüz."

DEMOKRAT PARTİ MİLLET İTTİFAKI'NDAN AYRILIYOR MU?

Öte yandan Kılıçdaroğlu, gazetecilerin "Demokrat Parti, Millet İttifakı’ndan ayrıldı mı?" sorusuna "Hiç endişeniz olmasın, herhangi bir sorun yok. Belki Erdoğan’ı beslemek için yapıyorlar ama hepsi asparagas. Sayın Genel Başkan’la 3-4 gün önce birlikte yemekteydik" yanıtını verdi.

Soru: Ekonomide atılması gereken en ivedi adım?

Kılıçdaroğlau: "Ekonomide yapılması gereken en ivedi konu şu, iktidar derhal Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplayacak. Sadece Erdoğan değil, bütün kesimler katılacak buna. Sorunu yaşayana sormazsanız, nasıl çözüm üretecesiniz? Kibri görüş almaya izin vermiyor Erdoğan’ın. Zaaf olarak görüyor bunu.

5 Şubat 2009’dan beri Konsey toplanmadı. 2021’deyiz. Şimdi damadını da tasfiye etti. Bütün sorunu sırtına yıktı. Damadın suçu yok ki, talimatı Erdoğan veriyordu. Ama kendini başarılı göstermek için damadı feda etti. Sorunu çözemezler. Bilgi ve kapasiteleri yok. Öngörüleri de yok. Dünyayı okuyamıyorlar. Ekonominin e’sinden bile habersiz Erdoğan. Ekonomi tahsili görmüş. İyi ki başka bir tahsil görmedi."

SÜLEYMAN GİRGİN

Soru: CHP’li Süleyman Girgin hakkında Pınar Gültekin cinayeti ile ilgili iddialar vardı. HTS kayıtlarında neler var? CHP’deki taciz ve tecavüz iddiaları için ne diyorsunuz?

Kılıçdaroğlu: Bir iftira var. Sonuna kadar gidin ve hesabını sorun. Ses kaydı varsa onu sorun. Milletvekili, varsa istifa ederim dedi. Daha ne desin bu adam. Partileri, partilerin üyeleri üzerinden, şöyle ya da böyle suç işleyen üzerinden yargılamak doğru değil. Diyelim biri gitti, sokakta birini dövdü, bıçakladı. O suçu tümüyle partiye yıkmak kadar yanlış bir şey yok. Kişi suç işlemişse savcının harekete geçmesi ve gereğini yapması lazım. Partinin de gereğini yapması lazım. Gereğini yapıyor muyuz, yapıyoruz. Bu kadar basit.

Soru: Gültekin’le ilgili iftirayı kim atıyor?

Kılıçdaroğlu: Önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili detaylı açıklama yapılacak, hiç meraklanmayın.

Soru: Muharrem İnce parti kuracağını söylemişti. Genel merkeze istifa dilekçesi ulaştı mı?

Kılıçdaroğlu: "Bilmiyorum, doğal olarak şunu kabul etmeniz lazım. Üyelikten kim ayrıldı günlük olarak bileme şansım yok. Biz MYK toplantılarında toplam kaç kişi üye oldu, kaç kişi istifa etti onları konuşuruz. MYK toplantısında, en genç kadın ve erkek üyeyi arayıp tebrik ediyorum. Benim böyle bir yöntemim var."

ERDOĞAN CHP’DEN KORKUYOR

(İktidarın CHP’ye yönelik eleştirilerinin anımsatılması üzerine) Erdoğan, istediği kadar saldırsın. Gece rüyasında en çok beni görüyordur. Kendisinden sonra CHP’nin iktidara geldiğini görüyor. CHP’den korkuyor. İsraf ile nasıl mücadele edilir, yoksulluk ile nasıl mücadele edilir, verginin her kuruşunun hesabı nasıl vatandaşa verilir, bunları tüm dünya görecek. Bunlar; bizim partimize zarar vermez. CHP bugün gerçek anlamda halkın partisidir. Erdoğan’ın dokunamadığı tüm kesimlere CHP dokunuyor. CHP, artık 2021 yılının en güven veren partisidir.

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu İlker Başbuğ