Bakan yangınları unuttu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri yapıldı. 2021 yılına ilişkin 32,3 milyar TL olarak öngörülen bütçe teklifi, iktidar partisinin oylarıyla kabul edildi.

Bakan yangınları unuttu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri yapıldı. 2021 yılına ilişkin 32,3 milyar TL olarak öngörülen bütçe teklifi, iktidar partisinin oylarıyla kabul edildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin son dönemde artan orman yangınlarına müdahale konusunda söyledikleri, tepkilere neden oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, bütçe teklifini sunuş konuşmasında, orman yangınlarına müdahalede Türkiye’nin lider ülke olduğunu iddia etti.

Eskiden yangınlara 40 dakikada müdahale edildiğini ancak bu sürenin son dönemde 12 dakikaya düştüğünü dile getiren Pakdemirli, “Buradan bir kez daha orman yangınlarıyla mücadelede, bölgemizde lider ülke konumunda olduğumuzu hatırlatmak isterim. Ülkemizde askeri amaçlar dışında ilk kez orman yangınlarıyla mücadele için İHA’ları kullanmaya başladık. Bir İHA ile anlık olarak 600, 800 Bin hektarlık alan, 1 dakika içinde ise 3 ila 3,5 milyon hektarlık alan taranabilmektedir. Böylece yangınlar en hızlı şekilde tespit edilerek, bölgeye kısa sürede ulaşım sağlanmaktadır” dedi.

SON YANGINLAR

AKP iktidarının son dönemi, şüpheli alanlarda gerçekleşen orman yangınları ile geçti. Denize kıyısı olan ve imara açılması istenen alanlarda çıkan yangınlar, manzaralı alanın tamamı kül olana kadar söndürülemedi. Bazı bölgelerde ise ormanda başlayan yangın, bir türlü söndürülemeyince kent merkezine kadar sıçradı. Son dönemde Pakdemirli’nin değinmediği bazı orman yangınları şunlar:

■ 9 Ekim’de Hatay’da başlayan orman yangını üç ilçeye birden sıçradı. Yangın uzun süre söndürülemedi. Bazı yerleşim yerleri tahliye edildi.

■ 19 Eylül’de Balıkesir Ayvalık’ta deniz manzaralı ormanlık alanda yangın çıktı. 40 hektar ormanlık alan yandıktan sonra yangın söndürülebildi.

■ 20 Temmuz’da İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Akkum mevkiinde ormanlık alan kül oldu. Uzun süre söndürülemeyen yangın sonucu bölgenin en iyi manzaralarına sahip ormanlık alanı yok oldu.

■ 24 Mayıs’ta Antalya Kaş’ta maki ve zeytinlik alanda yangın çıktı. 25 dönümlük “manzaralı” alan yandı.

Etiketler
TBMM Yangınlar