CHP'li Karaca'dan HDP operasyonuna tepki: Hınçla devlet yönetilmez

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 5-9 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobane eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

CHP'li Karaca'dan HDP operasyonuna tepki: Hınçla devlet yönetilmez

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 5-9 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobane eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Gözaltı kararı verilenler arasında HDP’li eski milletvekilleri Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, belediye başkanları ve MYK üyeleri de var. Kararın ardından Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Emine Ayna, Nazmi Gör, Beyza Üstün, HDP’li Can Memiş, Gülfer Akkaya, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, eski HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve Dönem Sözcüsü Perihan Koca, HDK-HDP Kadın Meclisi üyesi Dilek Yağlı, Hakan Gülseven, gözaltına alındı. Gözaltı süresinin 4 gün olacağı kaydedildi. İstanbul’da da gözaltına alınanlar sağlık kontrolünün ardından emniyet müdürlüğüne götürüldü.

CHP’DEN GÖZALTILARA TEPKİ: HINÇLA DEVLET YÖNETİLMEZ

HDP’ye yönelik operasyonlara ilişkin açıklama yapan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, operasyonlara ilişkin zamanlamanın manidar olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Türkiye bu sabaha yine göz altılarla uyandı. Gözaltına alınan kişiler önceki dönemde milletvekilliği yapmış siyasetçiler, biri halk iradesiyle seçilmiş ve halen görevde olan belediye başkanı. Gaspla, hınçla, hırsla devlet yönetilemez. Apar topar, sabaha karşı evlere baskınla gözaltı ile hangi mesaj verilmek isteniyor, kim kime neden gözdağı veriyor? Savcılık davet usulüyle ifadelerini alabilecekken derdestin gerekçesi ne? Evleri yurtları adresleri belli olan siyasetçileri itibarsızlaştırma göstergesi! Zamanlama manidar: Kobani’den 6 yıl sonra! Daha dün Merkez Bankası tarafından 2 puanlık faiz artışına gidildi. ‘Faizler düşerse enflasyon düşer’ diyen sarayın ekonomi bilmez tek adamının ve sosyete damadının gündem değiştirme çabasını boşa düşürmek gerekiyor.”

CHP’DEN İLK TEPKİ: SARAY’A DÜĞÜN HEDİYESİDİR!

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu operasyona tepki göstererek, “Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve bir çok siyasetçi sabah saatlerinde gözaltına alındılar. Nedeni 6-8 Ekim 2014 Kobane olaylarıymış. Aradan tam 6 yıl geçmiş, soruşturulmuş, ifade vermiş ve yargılanmışlar. Bu sabah yapılan gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir!” dedi.

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin de operasyon sonrası gözaltıların hukuki değil siyasi olduğunu vurgulayarak, “6 yıl önceki Kobani olayları gerekçesiyle bugün yapılan gözaltılar hukuki değil siyasidir. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce hak ihlali kararı verdiği Ayhan Bilgen’in de gözaltına alınması konunun siyasi olduğunun delilidir. Kimse kusura bakmasın HDP’yi ve demokratik siyasi alanı kriminalize etmeye çalışmak Türkiye’ye yapılan büyük bir kötülüktür. Toplumu daha fazla gererek kutuplaşmadan menfaat bekleyen Saray aklı 83 milyonun huzur ve refahını yok ediyor” şeklinde konuştu.

CHP İzmir milletvekili Tuncay Özkan, “Kardeşim Sırrı Süreyya Önder’e yaptığınız zulümdür” diyerek operasyonu eleştirdi: “Tam altı yıl sonra yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan yüzlerce siyasetçiye yaptığınız zulümdür. Bunların sonunda zulmünüzde boğulursunuz.”

DÜĞÜNDEN SONRA ERDOĞAN’A GİDEN BAŞSAVCI ELEŞTİRİLMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde düğünü yapıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı külliyesine giderek Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmesiyle eleştirilen Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında ilk olarak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ifadesi alınmıştı. Tutuklu yargılandığı dosyadan tahliye edilen Demirtaş, aynı gün ‘Kobanê soruşturması’ kapsamında ifadesi alınarak, hakkında yeniden tutuklama kararı verilmişti.

Etiketler
Kobane eylemleri gözaltılar Ankara Gözaltı HDP