Propaganda bakanlığı ekimde gündemde

AYM’nin aralarında ‘Propaganda Bakanlığı’ olarak adlandırılan İletişim Başkanlığı’nın da bulunduğu Cumhurbaşkanlığı’na bağlı dört birimin bütçe yapısının düzenlenmesine ilişkin kararının ardından yapılacak düzenleme, muhalefet tarafından engellendi.

Propaganda bakanlığı ekimde gündemde

ANAYASA Mahkemesi'nin (AYM) Cumhurbaşkanlığı'na bağlı İletişim Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar Başkanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın kararnameyle genel bütçe kapsamına bağlanmasına yönelik düzenlemeyi iptal etmesinin ardından TBMM'de konunun ele alınması girişimi, muhalefet partileri tarafından engellendi.

‘Propaganda Bakanlığı’ olarak nitelendirilen İletişim Başkanlığı ile diğer üç Başkanlığın genel bütçe kapsamına kararname ile bağlanamayacağını ifade eden Yüksek Mahkeme, bu konuda TBMM'de yasal düzenleme yapılmasını istedi.

BirGün'ün haberine göre, Genel Bütçe kapsamından çıkarılan bu kurumların TBMM'de bir kanunla yeniden aynı konuma getirilmesi için girişimlerde bulunan AKP, Meclis tatile girmeden hemen önce muhalefet partileri ile bir araya geldi.

Edinilen bilgiye göre Genel Kurul'da yasama faaliyetleri devam ederken iktidar partisi söz konusu düzenlemeyi yıllardır alışkanlık haline getirdiği gibi "torba yasa"ya eklemek istedi. Bu kapsamda muhalefet partileriyle görüşen iktidar sözcüleri, muhalefetten kanun gereği almak zorunda olduğu desteği alamadı. Düzenleme böylece ekim ayına bırakıldı.

‘GAZETECİLERİN HAKKINI VERİN’

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AYM'nin gazetecilerin yıpranma payına ilişkin şubat ayında verdiği iptal kararının üzerinden aylar geçmesine karşın bir mevzuat düzenlemesi yapılmadığını hatırlattı. Özel, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı dört kurum için ise acele bir düzenleme yapılmasını doğru bulmadığını bildirdi.

Özel, İletişim Başkanlığı'nın AKP'nin propaganda aracına dönüştüğünü ifade etti. CHP Grup Başkanvekili, bu birimin "aşırı siyasileşmiş yapısı" nedeniyle düzenlemenin torba kanuna eklenmesine karşı olduklarını söyledi. İyi Parti ve HDP Meclis yönetimleri de AKP'ye aynı yanıtı verince tüm partilerin ortak imzası bulunmadığı için maddenin torba yasaya eklenmesi önerisi reddedilmiş oldu.

Etiketler
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Muhalefet