Erdoğan: Kesinlikle parayla maske satışı yasaktır

Erdoğan koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında açıklama yaptı.

Erdoğan: Kesinlikle parayla maske satışı yasaktır

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığındaki Kabine Toplantısı sona erdi.

Erdoğan'ın koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında yaptığı açıklama şöyle oldu:

Valiliklerimiz e-devlet ve PTT aracılığıyla talep eden vatandaşlarımıza ücretsiz maske dağıtımına başladık. Kesinlikle parayla maske satışı yasaktır. Marketlerde verilen maskeler ücretsizdir. Vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stokumuz ve planlamamız vardır.

Evlerinden dışarıya çıkmak zorunda olan vatandaşlarımızın 3 adım ve 2 metreden yakın mesafede bulunmamasnı istiyoruz.

İl Pandemi Kurulları gerekirse ihtiyaca göre tedbirlerde bulunabiliyorlar. Evlerinde kalmalarını rica ettiğimiz 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile kronik hastalığı olanlar için vefa destek grupları oluşturduk.

Önce virüsün yayılma hızını durdurmak sonra da geriletmek suretiyle bu musibetten kurtulacağız. Test sayısında önemli bir eşiği daha aştık. Hastanelerimizde teşhis ve tedavi konusunda sıkıntımız yoktur.

Bizi yakından ilgilendirdiği için Avrupa ülkelerini tamamiyle ABD'deki gelişmeleri de anbean takip ediyoruz. Şayet işin başında gösterdiğimiz hassasiyeti bu ülkeler de sergilemiş olsaydı hep birlikte daha iyi durumda olabilirdik.

Türkiye acil ihtiyaç duyulan konularda oldukça iyi yerdedir. Devlet bu günler için vardır. Türkiye 83 milyon vatandaşının istisnasız yanındadır. Türkiye milletinin her ferdine gösterdikleri dayanışma için şükranlarımı sunuyorum.

Türk Milleti İstiklal Harbi döneminde Tekâlif-i Milliye emirlerinde varını yoğunu bağımsızlığı için ortaya koymuş bir millettir.

Özetle maddeler şöyledir; Her il ve ilçede Tekalifi Milliye komisyonu kurulacak. Her ev birer kat çamaşır birer çift çorap hazırlayıp komisyona teslim edecektir. Gıda maddelerinin %40'ına bedeli sonradan ödenerek el konulacaktır. Halka ait taşıtlar her ay ordu için 100 km taşıma yapacaktır. Bütün sahipsiz mallara el konulacaktır. Halkın elinde bulunan silahlar orduya teslim edilecektir. Makine ve yedek parçalarının %40'ına el konulacaktır.

Sanayii imalathaneleri ordunun imkanı için çalışacaktır. Bütün sahipsiz mallara el konulacaktır. Halkın elinde bulanan bütün cephane ve silahlar orduya teslim edilecektir. Bütün yük ve binek hayvanlarının yüzde 20’sine el konulacaktır.

Ülkemiz bir tehditle karşılaştığında devlet ve millet tüm imkanlarını seferber etmektedir. Bugün de yaptığımız budur.

Karamsarlığa da rehavete de kapılmadan tedbirlerimizi adım adım alıyor, hayata geçiriyoruz. Kamu bankalarımız müşterilerine pek çok kolaylık ve destek sağlıyor.

Kosgeb geri ödeme desteklerinden faydalanan 136 bin işletmelerimize nisan mayıs haziran ayları itibariyle banka kredilerini erteleme imkanı tanıyoruz. Ertelemenin maliyetini KOSGEB karşılayacaktır.

Düşük gelirli 2 milyon 100 bin üzerinde haneye biner lira yardım yaparak garip gurabayı sahipsiz bırakmadık.

Kamuoyunun yakından takip ettiği infaz düzenlemesi inşallah yarın TBMM'de görüşülmeye başlanacaktır. Gıda Tarım Ormancılık ile Sağlık Sosyal Politikalar kurulları oluşturuyoruz. Rabbimizin hayır bildiklerinizde şer şer bildiklerinizde hayır vardır dediği süreçten geçiyoruz. Asıl olanın adil dağılım olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Türkiye için bu dönem en az çok partili hayata geçtiğimiz en az Rahmetli Özal'ın reformları AK Parti'nin atılımları kadar önemlidir. İnşaa ettiğimiz alt yapınız güçlü dönüşümlerini alacağımız devrimin eşiğindeyiz. Yaşadığımız dönemi en az hasarla atlatmamız gerekiyor. Tek başına bizim bu salgını bitirmemiz yetmiyor. Güçlü ekonomik insani bağlarımızın olduğucoğfrayanın tamamında bitirmemiz gerekiyor. Avrupa ve dünya ile paralel bir şekilde mücadelenin üstesinden geleceğiz. Kurulan yeni dünyada en güçlü şekilde yerimizi almak için hep birlikte daha çok çalışacağız. Salgın döneminde kayıplarımızı telafi etmekle kalmayacağız. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasındaki engeller adeta kendiliğinden ortadan kalkıyor.


Etiketler
Koronavirüs Türkiye Para