CHP İzmir Milletvekillerinden çarpıcı il kongresi mesajları!

CHP İzmir Milletvekilleri; Mahir Polat, Murat Bakan, Atilla Sertel, Kamil Okyay Sındır, Bedri Serter ve Tacettin Bayır il kongresine 24 saat kala Gerçekİzmir’e konuştu.

CHP İzmir Milletvekillerinden çarpıcı il kongresi mesajları!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü’nde gözler yarın gerçekleşecek olan il kongresine çevrildi. Mevcut İl Başkanı Deniz Yücel’in aday olmasına kesin gözüyle bakıldığı kongre için İl Başkan Yardımcısı Cüneyt Oğuz adaylığını açıklamıştı.

İl Delegesi Ezgi Deniz Urunga da adaylık niyetini ortaya koymuştu.
Kongrenin tek adaylı mı yoksa birden fazla adaylı mı olacağı merak konusu olurken, parti kamuoyunda kurultay delegeliklerine ilçe başkanları ve belediye başkanlarının yazılıp yazılmaması ile kongrenin çarşaf mı blok listeyle mi olması noktasında görüş ayrılıkları yaşanmıştı.


CHP İzmir Milletvekilleri; Kamil Okyay Sındır, Bedri Serter, Mahir Polat, Murat Bakan, Atilla Sertel ve Tacettin Bayır kongreye 24 saat kala Gerçekİzmir’e flaş açıklamalarda bulundu.


İzmir Milletvekilleri, il kongresi noktasındaki beklentileri, kurultay delegeliklerine ilçe başkanları ve belediye başkanlarının yazılıp yazılmaması ve kongrenin çarşaf mı blok listeyle mi olması noktasındaki görüşlerini dile getirdi.

POLAT: BLOK LİSTE TARAFTARIYIM!


İl kongresinde blok liste taraftarı olduğunu belirten İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Biz iktidarın kadrolarını kuruyoruz. İktidarın kadrolarını kurarken partide büyük bir kucaklaşma söz konusu… Büyük bir kucaklaşmanın ve uzlaşmanın gereği olan liste; yarışın olmadığı, blok listeyle yönetimlerin yazıldığı, kurultay delegelerinin ilçelerin delege sayılarına bölünerek yazıldığı, büyük bir kucaklaşma tablosunu bekliyorum. İktidara yürürken partinin artık dışa dönmesi gerektiğini düşünüyorum. Kendi içerisinde kimin kurultay delegesi, kimin yönetim kurulu üyesi olması noktasındaki kariyer planlarını bir kenarıya bırakıp, partimizin iktidarı ve ülkemizin kurtuluşu için mücadele edecek kadroları oluşturuyoruz. Bu anlamda da ben blok liste taraftarıyım” dedi.


O KONULAR TEFERRUAT…


Kurultay delegeliklerine belediye başkanları ve ilçe başkanlarının yazılıp yazılmamasını değerlendiren Polat, “O konulara ben teferruat olarak görüyorum. Yazılabilir, yazılmaya da bilir. Asıl olan bir tek şey var; Türkiye’nin yeniden refaha ve uluslar arası bir barışa ihtiyacı var. Teferruatlara çok takılmamak gerekiyor. Belediye başkanlarımız ilçe başkanlarımız olabilir olmaya da bilir. Ama mutlaka oralarda CHP’li arkadaşlarımız olacak ve partimizi en iyi şekilde temsil edeceklerdir” dedi.

BAKAN: İLÇE BAŞKANLARI KURULTAY LİSTESİNDE YER ALMALI!


Kurultay delegeliği listesine ilişkin görüşünü açıklayan İzmir Milletvekili Murat Bakan, “İl kongresine giderken yavaş yavaş durum netleşiyor. İl başkanlığı noktasında kentte mevcut il başkanımız üzerinde bir konsensüs, uzlaşı olduğu gözüküyor. Zaten 30 ilçe başkanımızın destek açıklamasıyla bu daha da ortaya çıktı. Kurultay delegasyonu ile ilgili sayın Genel Başkanımızın ilçe başkanlarının kurultay delegasyonunda temsili noktasında bir düşüncesi olduğunu ifade etti, yanımda Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay da vardı, birlikte ziyaret etmiştik Genel Başkanı… Genel başkanımız, ilçe başkanlarının talebi halinde 30 ilçe başkanını kurultay delegasyonunda yazılması, örgütün maksimum düzeyde, ilçelerin küçüklüğüne ya da büyüklüğüne bakılmadan tüm kenti kapsayıcı ve kucaklayıcı kurultay delegasyonu olması gerektiğini söyledi. Elbette sayın Genel Başkanımızın düşünceleri bizim için önemlidir. Ben, 30 ilçe başkanının da kurultay delegasyonunda yer almasını arzu ederim. Bunun dışında kurultay delegasyonu yazılacak isimler içinde belediye başkanları olabilir olmayabilir, onunla ilgili bir değerlendirme yapmak istemiyorum. Belediye başkanlarımızın hepsi bizim için çok kıymetli… Ancak ilçe başkanlarını ardından belli sayıda kadın ve genç kurultay delegasyonunda yerini almalı diye düşünüyorum. İlçelerin kurultay delege sayısına göre de adil, herkesin temsil edildiği kimsenin dışlanmadığı bir kurultay delegasyonu olursa kapsayıcı ve kucaklayıcı olur” diye konuştu.


30 İLÇE BAŞKANI YER ALIRSA BLOK LİSTE DE ÇARŞAF GİBİ DEĞERLENDİRMELİ!


Bakan, il kongresinin blok listeyle mi çarşaf listeyle mi olması gerektiğine ilişkin ise şu açıklamayı yaptı: “Çarşaf liste bizde asıldır. Çarşaf liste uygulaması demokratik bir uygulamadır. Ancak 30 ilçe başkanının kurultay delegasyonuna yazıldığı, il başkanın da uzlaşıyla belirlendiği bir noktada aslında 30 ilçe başkanının olduğu blok liste çarşaf liste anlamına gelir. Çünkü tüm kenti kapsayan ve kucaklayan örgütün temsili noktasında henüz yeni, kendi kongrelerinden seçilerek gelmiş ilçe başkanlarının, kentin seçilmiş ilçe başkanlarının örgütün iradesini yansıttığını unutmamak gerekir. O noktada 30 ilçe başkanının yer aldığı blok liste de yine tartışmasız, parti iktidara yürürken iç çekişmelerden uzak bir görüntü verir. O anlamda blok liste de olabilir. Bu, delegasyonun vereceği karar. Çünkü çarşaf liste esas, blok liste bir önergeyle oluyor. O noktada bir önerge verilip blok liste olursa onu da yadırgamamak gerekir. Zaten bizim 30 ilçemizin 29’u blok listeyle yaptı kendi seçimlerini… Yalnızca Foça çarşaf listeyi uyguladı. Burada 30 ilçe başkanı yer alırsa, onu da çarşaf liste gibi değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.”


HERKESİN GÖZÜ İZMİR’DE…


İl kongresinin şenlik havasında geçmesini beklediğini dile getiren Bakan, “Yoğun bir ilçe kongreleri süreci yaşadık, rekabetin ve demokratik yarışın çok yüksek olduğu… Aşağı yukarı her yerde birden fazla adayın olduğu kongreler süreci yaşadık. Artık sona geldik. İl kongremizin şenlik havasında geçmesini umuyorum. İzmir, tüm Türkiye’de sosyal demokratlar, cumhuriyetçiler, Atatürkçüler açısından reytingi en yüksek kent. Herkesin gözü İzmir’de! İzmir’de uzlaşı içerisinde güzel bir kongre, temsiliyet anlamında kimsenin dışarıda kalmadığı, herkesin hem il yönetiminde hem kurultay delegasyonunda gücü oranında temsil edildiği bir kongre İzmir’i tüm Türkiye’deki örgütlere örnek yapar! Pazar günü İstanbul kongresi var. İzmir’de böyle bir neticenin çıkması İstanbul’a da moral olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

SERTEL: BLOK AYRIŞTIRIR!


Blok listeyi ‘ayrıştırıcı’ olarak nitelendiren İzmir Milletvekili Atilla Sertel şunları söyledi: “İzmir Türkiye’de demokrasinin beşiği olan kent… İzmir, başka kentler gibi belli kararlar alıp uygulamaz kendi içinde demokrasiyi yaşatan bir kenttir. O nedenle çarşaf listeyle olması gerek demokrasi açısından birleştirici olması açısından önemlidir. Blok liste ayrıştırıcıdır! Milletvekili olarak da kişisel olarak da çarşaf liste olmasından yanayım. Ben, parti içinde önseçim olmazsa aday olmayacağını tüm ilçe kongrelerinde dile getiren Milletvekiliyim. Kendi içerimizde demokrasiyi kılcal damarlarımıza kadar yaşamalıyız.”
TAKDİR DELEGENİNDİR!
CHP İzmir İl Kongresine yönelik beklentisini açıklayan Sertel, “İlçe başkanları ve il başkanı çalışacağı kadroyu, yol yürüyeceği arkadaşlarını kendileri belirlemeli. Bunda bir sıkıntı yok. Ama takdir delegenindir! Yani çarşaf olduğu zaman kabul görmeyen, gerçekten orada liyakatla görev yapmayacağına inandığı düşünen delege gereğini yapar! Bu açıdan da çarşaf olmasının önemi büyük… Ben kongrenin Türkiye’ye ışık tutacağına ve demokrasi açısından da büyük bir sınav vereceğine inanıyorum” dedi.

SINDIR: ÇARŞAF LİSTE OLMASINI ARZULARIM


İl kongresinin çarşaf liste ya da blok listeyle gerçekleşmesi noktasında delegenin iradesine saygı duyulması gerektiğinin altını çizen İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır şöyle konuştu: “Bir şölen havasında, birlik beraberlik havasında, iktidar yürürken moral motivasyonu en üst düzeyde bir kadronun olduğu bir kongre olacağını düşünüyorum. ‘Kaç aday olacak, tek aday mı, iki aday mı’ gibi soruların antidemokratik değerlendirmeler olduğunu düşünüyorum. İrade kongre delegeleridir. Onların kararı ne olursa ona da saygı duymak gerekir. Ama bir aday olursa çarşaf listenin de bir anlamı kalmıyor açıkçası. Ancak kişiler, il yönetimine kurultay delegeliğine, il disiplin kuruluna bireysel başvuru haklarını kullanabiliyorlar. Bu, blok listede de var ama bireysel başvuruların seçilme şansı hemen hemen ortadan kalkıyor. Demokrasinin en temel ilkelerinden biri çoğulculuktur. Çoğulculuk da azınlıkta olanların da haklarının korunduğu bir tercih sistemini öngörür. Çarşaf liste buna uygun bir tercih yöntemidir. Ama oy birliğiyle, aleyhte kimsenin söz bile söylemediği bir blok liste tercihi olursa o iradeye de saygı duymak hepimizin görevidir. O tercih de tüzükten gelen hakkın kullanımıdır. Ben çarşaf liste olmasını arzularım ama delegasyonun blok liste istediği noktada da karşısında durmam.”


CİNSİYET VE GENÇLİK KOTASI VURGUSU


Kurultay delegeliklerinde belediye başkanları ve ilçe başkanların yazılıp yazılmaması noktasında da değerlendirmede bulunan Sındır,” Olabilir de olmaya bilir de… Kadın ve gençlik kotasına uyulan bir kurultay delegasyonu oluşturulacaktır. Burada cinsiyet ve gençlik kotasında uyulması da önemlidir. Tüzüğümüzün delegasyon belirlemede öngördüğü kriterler içerisinde; ilçe başkanları, belediye başkanları olsun ya da olmasın diye bir ayrım yok! Ama burada temsiliyet de çok önemlidir. İzmir’de örneğin; Küçük Menderes, Bakırçay havzalarını temsil edecek kurultay delegelerinin olması gerekir. Ama temsiliyete de nüfusla orantılı bakmak da gerekir. O dengeyi sağlıklı bir şekilde kurmak lazım. Topyekün tüm ilçe başkanları ya da belediye başkanları olsun olmasın şeklindeki tartışmalar çok anlamsız. Belediye başkanları ya da ilçe başkanlarının olup olmamasından daha önemli olan delegasyondaki temsiliyet, tüzüğün öngördüğü kotalar, liyakat esas olmalı diye düşünüyorum! Ama tüm ilçe başkanları ya da belediye başkanları olsun denilirse olabilir. Bir belediye başkanı olabilir, biri olmayabilir. Konuya topyekün bakmamak lazım” açıklamasını yaptı.

SERTER: GENEL BAŞKANIMIZ BİR TERCİH BELİRTTİ


İl kongresine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Milletvekili Bedri Serter şunları söyledi: “Bu kongrenin çok düzeyli geçeceğine inanıyorum. Çünkü Genel Başkanımız bir tercih belirtti ve hepimiz o tercih doğrultusunda hareket edeceğiz. Bu süreçte benim düşüncem; Genel Başkanı yalnız bırakmamak, onun güttüğü siyasetin karşısında hareket etmemektir. Çünkü biz CHP olarak iktidara yürüyen tek partiyiz! Millet bizden Türkiye’yi kurtarmamızı bekliyor. İzmir diğer illere de örnek olacaktır.”


İZMİR’E BLOK LİSTE YAKIŞIR!


Kurultay delegelikleri ve yönetim kurulu çalışmaları ile ilgili de konuşan Serter, “İl başkanı kendi yönetim kurulunu belirler. İl başkanımız geçtiğimiz gün Ankara’daydı. Genel başkanın belirli talimatlarını almıştır diye zannediyorum. Deniz başkan bu talimatlar doğrultusunda hareket edecektir. Bu süreçte düzenli bir seçim olması için benim tavsiyem; blok listeyle hareket etmekte… Çünkü Foça hariç tüm ilçe kongreleri de blok listeyle oldu. Bu süreçte Genel Başkanımızın ve genel merkezimizin tavsiyelerine uymak mecburiyetindeyiz. İzmir’e de blok liste yakışır! Kurultay delegeli önemli bir nokta… Kurultay’da da örgütü temsil eden kişilerin olması lazım. Burada ilçe başkanlarının kurultay delegesi olmasına sıcak bakıyorum. İlçe başkanları örgütü temsil eder, belediye başkanları yerel yönetimleri temsil eder. Bu süreç içinde tahmin ediyorum; hiçbir belediye başkanımız ilçe başkanımızın önüne geçmek istemez ve mutlaka ilçe başkanını destekler. Tabi ki burada büyükşehir belediye başkanı istisnadır. O kurultay delegesi olmalıdır!” diye konuştu.

BAYIR: BU İŞİN DOĞRUSU ÇARŞAF LİSTEDİR!

Kongrede çarşaf listenin uygulanması gerektiğini vurgulayan İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Ben zaten bununla ilgili delegelere mesaj attım. Bu işin doğrusu; iktidara giden partinin kimseyi küstürmeden kızdırmadan gönül alarak yol almamız lazım. Eğer çarşaf listeyle çıkılırsa herkes kendini test edebilir. Böylelikle küskünlük, kırgınlık olmaz. Ayrıca Türkiye’nin gözü İzmir’deki CHP kongresinde… Bu işin doğrusu çarşaf listedir. Bu işin tek listeye gitmesiyle Deniz Yücel çok büyük bir sıkıntıya girdi bence… Çünkü sonuç itibariyle listesinde en fazla 90 isme yer verebilecek. Yani 650 kişi içinde 90 kişi mutlu, 560 kişi mutsuz olacak. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte il başkanlığı yapacak arkadaşımıza o kesim kırgın olacak listeye almadığı için… Ama benim söylediğim gibi çarşaf liste olursa herkes örgütün kantarına çıkmış olacak, herhangi bir tartışmaya da mahal vermeyecek, kimse Deniz Bey’e de kızamaz. Bundan sonraki süreçte partinin iktidara gittiği bir ortamda bu işin sağlıklı gitmesinin koşulu olarak gördüğüm için söylüyorum. Ben zaten doğal kurultay delegesiyim, herhangi bir hesabım yok. Ama yılların emek veren bir ismi olarak partide artık kırgınlıklar küskünlükler son bulsun istiyoruz. Bunun yolu da çarşaf listeden geçer!” diye konuştu.


BLOK OLURSA DELEGELERİN YARISI SALONU TERK EDEBİLİR!

Bayır, kongrede blok liste yöntemi uygulanırsa delegelerin neredeyse yarısının salonu terk edeceğini belirtti. Bayır, “İl kongresinin şölen havasında geçeceğini düşünüyorum. Ama blok liste olursa 650 delegenin 300’ü oy kullanmadan salonu terk eder gibi geliyor, ‘nasıl olsa sonucu belli olan bir seçime gelmişiz’ diye. Ama çarşaf olursa, adaylardan biri daha imza toplayıp aday olursa İzmir’e, CHP’ye yakışır bir kongre olur!” dedi.
EVE 2 SAAT GEÇ GİDELİM AMA PARTİDE KÜSKÜNLÜK OLMASIN!
Bayır, kurultay delegeliği listesine ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:
"30 ilçe başkanı yazılsın deniyor. Hepsi genel başkanımızı temsil ediyor. Kimsenin itirazı yok. Ama burada 500 bin seçmeni olan Karşıyaka ile 6 bin seçmeni olan Karaburun’a 1’er delegelik verince adaletsizlik oluşacak. Dolayısıyla bunların ortadan kaldırılmasının yolu, Deniz Bey listesini yapar, çarşaf liste kararı alır. Liste oluşur. Bu topu topu bize 2 saat kaybettirir. Bu seçimleri zaten 2 senede bir yapıyoruz evimize de 2 saat geç gidelim ama partide küskünlük olmasın. Benim bu söylediğim, ne Deniz Bey’e, ne de imza toplayıp toplamayacağı belli olmayan aday adayı gözüken arkadaşlarımıza da ters gelmez. Kaldı ki tüzüğümüzde zaten irade olarak çarşaf liste yazıyor. Bunu bloğa çevirmek kırgınlıklara neden olacaktır.”

Etiketler
İzmir Kongre Murat Bakan Atilla Sertel Bedri Serter Tacettin Bayır Kamil Okyay Sındır