Libya tezkeresi olağanüstü görüşülecek

Libya tezkeresi ‘olağanüstü’ gündemle yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Libya tezkeresi olağanüstü görüşülecek

Libya tezkeresi ‘olağanüstü’ gündemle yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. AKP ve MHP’nin desteklediği tezkereye

CHP, HDP ve Saadet Partisi karşı çıkıyor. İYİ Parti ise henüz kararını vermedi. CHP'li Özgür Özel, "Askerimiz Libya'da rejimin jandarmalığını yapacak" dedi.

Libya'ya asker gönderilmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, önceki gün Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un çağrısıyla tezkere yarın olağanüstü toplanarak görüşülecek. Tezkerenin Meclis'ten geçmesi için oylamaya katılanların salt çoğunluğu yeterli olacak. Tezkerenin kabul edilmesiyle, Libya Hükümeti’nden çağrı gelmesi durumunda asker buraya gidebilecek.

Meclis’teki Libya tezkeresi ile ilgili partiler de görüşünü açıkladı. AKP’nin teklifine MHP ve BBP koşulsuz destek vereceğini bildirirken CHP, HDP, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Bölgeler Partisi ve Türkiye İşçi Partisi tezkereye “Hayır” oyu kullanacağını açıkladı. İyi Parti’nin tavrı ise oylamadan hemen önce belli olacak.

İHVAN KARDEŞLİĞİ

AKP’nin tezkereyi hazırlarken Türkiye’nin dış politikasını değil ‘ihvan kardeşliğini’ önemsediğini bildiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tezkereye neden ‘hayır’ diyeceklerini BirGün’e anlattı. AKP’nin uluslararası hukuku, siyasi tutarlılığı ve iyi ilişkiler kurmayı düşünmediğini, bunun yerine ideolojik yakınlığı önemsediğini dile getiren Özel, “Tezkereye dış politikamız değil AKP'nin yakınlıkları düşünüldüğü için ‘hayır’ oyu kullanacağız” dedi.

Atatürk döneminden bu yana dış politikada komşularının ve müttefiklerinin içişlerine karışmayan, toprak bütünlüğüne müdahale etmeyen bir politika izlendiğini fakat AKP’nin bu politikayı terk ettiğini bildiren Özel, “Mehmetçik Libya’da rejimin jandarmalığını yapacak. Libya çöllerinde Mehmetçiğin kanı dökülüyorsa ortada başarılı bir politika yoktur. Bir bütün olarak Libya ile iyi ilişkiler kurulması, barışın devamını sağlayacak dostluk sergilemesi beklenirdi. İlişkiler bu seviyeye geri çekilmeli. Onarılmayacak bir hasar almamalıyız. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu kapsamda Genel Başkan’ımıza Libya’da askerin sıcak çatışmaya girme ihtimali bulunduğunu da bildirdi. Bunu kesinlikle desteklemiyoruz” dedi.

Etiketler
Libya TBMM