Diyanetin paylaşımına CHP’li kadın vekillerden tepki!

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, kadını evde erkeğe hizmet ederken gösteren twit’e CHP’li kadın vekiller tepki gösterdi.

Gamze Taşçıer, “ Eşitliği ön plana almayan bir paylaşım. Sorumluluk sahibi olması gereken kamu kuruluşları sorumsuzca davranıyor.”
Sevda Erdan Kılıç, “ Devlet kurumunda yayınlanması üzüntü ve dehşet verici.”

MEHTAP BELEN

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, teknoloji bağımlılığına dikkat çekmek için kurumun resmi hesabından, “Telefonun değil, eşinin yüzüne bak “ başlığı ile atılan twit mesajı, kadın vekillerin tepkisine neden oldu.

Twitterdan yayınlanan videoda, bir kadın telefonla meşgul olan eşine, çay ve kek götürürken, eşinin telefonuna “Biraz da eşinle ilgilensen” mesajı geliyor.
Mesajda, “Sanal mutlulukları geride bırak. Önemli olan gerçek hayatta mutlu olmak. Telefonun değil eşinin yüzüne bak” sözlerine yer veriliyor.
TAŞÇIER, “ KADINLAR KÖLENİZ DEĞİL”
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, kendi tiwitter hesabından “Kadınlar köleniz değil. Beyefendi kalkıp çayını kekini kendisi alırsa telefonu da bırakır, eşinin yününe bakacak yüzü de olur. Kadınlar köleniz olmadığı gibi, doğrudan doğruya ev hanımı olarak kodlayabileceğiniz kişiler de değildir. Kadınlarda çalışıp eve yorgun gelebilir. Kek seviyorsanız erkek olarak siz evde kalın, keki de siz yapın” açıklamasını yayınlayarak Diyanetin videosuna tepki gösterdi.

“EŞİTLİĞİ ÖN PLANA ALMAYAN BİR PAYLAŞIM”

Anka Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bulunan Taşçıer, son yıllarda kadına karşı şiddet olayları ve kadın cinayetlerinin de artışlar yaşandığına dikkat çekerken, “ Bu cinayetlere ve şiddete sebep olan en büyük etken kadına öngörülen bazı kodlardır. Kadın annedir, ev işi yapar, erkeğe hizmet eder gibi böyle bir algı devleti yöneten kurumların başındakiler tarafından yapılınca topluma yansıması çok farklı olur. Erkek o çayı hazırlar ve keki erkek yaparsa, kadın erkeğin gözünün içine bakar. Bu twitte kadın sadece evde oturan birey olarak algılanıyor” dedi.

"HASSASİYET BEKLİYORUZ”

Özellikle son dönemlerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin kaldırılması talebine ilişkin reklamlarla karşılaştıklarını vurgulayan Gamze Taşçıer, “Kamu kuruluşlarından, iktidarın zihinsel yansımasıdır, sorumluluk sahibi olması gereken kamu kuruluşları sorumsuz davranmaktadır. Bu tarz kodlama mesajları verilmesini doğru bulmuyoruz. Hassasiyet bekliyoruz. Eşitliği ön plana almayan bir paylaşım” dedi.

CHP İZMİR VEKİLİ KILIÇ, “ DEHŞET VERİCİ BİR PAYLAŞIM”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’da, Anka'ya yaptığı açıklamada, Diyanetin paylaştığı videoyu esef ve üzüntü içinde izlediğini belirtti. Paylaşımın Diyanetin kadına verdiği değeri göstermesi açısından üzüntü verici bulduğunu kaydeden Kılıç şunları söyledi:

“Şaşırdık mı, şaşırmadık. On yedi yıldır bu ülkeyi yöneten anlayışla aynı bilinç altları ortaya çıkmıştır. Sadece eşine hizmet eden, çay, kahve yapan kadın portresi çizilmiş. CHP’nin hukukçu bir vekili olarak bunu kabul etmem mümkün olamaz. AKP’nin toplum modelinde kadına biçilen rol bu, evde otursun, çay, kek yapsın. Kadın erkek eşitliğinde Tanzanya ve Katar gibi ülkelerle aynı ligde bulunuyoruz . Bu videonun devlet kurumunda yayınlanması üzüntü ve dehşet verici. Bu iktidar kadını eve kapatan bir profil çizmeye çalışıyor, bu yüzden de çıkardıkları yasalar bu yönde, Diyanet bu paylaşımla, bunu gözümüze soktu.”

Etiketler
Diyanet İşleri Başkanlığı