'Eyüp'te yüzde 59 oyu başarısızlık sayarım'

Siyasete girmeye hazırlanan Amasya Dernekleri Federasyonu Başkanı Saim Diken YURT'a konuştu.

'Eyüp'te yüzde 59 oyu başarısızlık sayarım'

Süleyman KILIÇ / YURT - Siyasete girmeye hazırlanan Amasya Dernekleri Federasyonu Başkanı Saim Diken Eyüp'te yüzde 59 oyu başarısızlık sayacağını söyleyerek çarpıcı iddialarda bulundu.

İşte o röportaj:

*Saim Diken kimdir? Biraz bahseder misiniz?

1966’da Amasya, Göynücek’e bağlı Başpınar Köyü’nde doğdum. İki üniversite bitirdim ve İşletme Fakültesi mezunuyum. Evliyim, bir oğlum ve bir kızım var. Kızım avukat, oğlum üniversitede öğrenimine devam ediyor. 30 yıldır özel bir bankada üst düzey yöneticilik yapıyorum. 10 yıldır sivil toplum örgütleri içinde aktif faaliyet gösteriyorum. Amasya Dernekler Federasyonu Genel Başkanlığı’nın yanı sıra Karadeniz Dernekler Konfederasyonu’nda Genel Başkan Yardımcılığı yapıyorum. Türkiye Sivil Toplum Örgütleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcılığı dâhil olmak üzere sivil toplum örgütleriyle iç içe olan birisiyim.

*Kaç yıldır Amasya Dernekleri Federasyon Başkanlığı’nı yapıyorsunuz?

Dernek faaliyetlerine, Başpınar Köyü, yani köyümüz derneğinin kurucu başkanı olarak başladım. Köy derneğinin kurucu başkanı olduğum zaman, köyümüz Amasya Dernekler Federasyonuna üye değildi. Amasya Dernekleri Federasyonu ile irtibata geçip derneğimizi Federasyona üye yaptım ben de o yönetimde görev aldım. Sonraki dönemde Genel Başkan seçildim. İki dönemdir Federasyonun Genel Başkanlığını yürütüyorum. Federasyon Başkan Yardımcısı iken Göynücek Dernekler Birliği’ni kurdum. Amasya Dernekler Federasyonu Başkanlığımın dördüncü yılı. Federasyon tarihinde ilk olarak 300 öğ- renciye burs verdik. 68 bin TL‘yi birebir öğrencilerin hesaplarına geçirdik. Kadın ve Gençlik Kolları’nı oluşturduk. Seçilmemden önce 54 üye dernek varken şu anda 84 üye derneğimiz var. Dört ilçe derneğimiz, iki de il derneğimiz var.

*Amasya Dernekler Federasyonu İstanbul genelinde ne kadar nüfusa hitap ediyor?

Amasya’nın nüfusu 168 bin. Nüfusun iki katı yani yaklaşık 350-400 bin civarında İstanbul’da yaşayan Amasyalı var. İstanbul’un bütün ilçelerindeki Amasyalılar ile irtibatımız mevcut. Amasya’da ve İstanbul’da ulaşmadığımız insan kalmadığı için en az 200 bin Amasyalı ile birebir iletişim halindeyiz. Hangi Amasyalı’nın hangi semtte oturduğunun sayı- sal verilerini çıkarttık. Şu anda Eyüp’te 27 bin, Avcılar’da 37 bin Amasyalı oturuyor.

*Seçmen olarak mı nüfus olarak mı varlar? Sosyal-siyasal-kültürel olarak hangi siyasal düşünceye yakın?

Amasya Dernekler Federasyonu içinde bütün siyasi görüşlerden insanlarımız mevcut. Yani AKP, MHP, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Vatan Partisi üyesi insanımız var. Bu yüzden federasyonumuzda ne siyasi ayrımcılık, ne de mezhepsel ayrımcılık vardır.

*Federasyon başkanlığını siyasi bir amaç için mi yapıyorsunuz? Bir açıklık getirirseniz seviniriz?

Federasyon Başkanlığını asla siyasal bir amaç için yapmadım. Tabii yaklaşık iki sene içinde -bir önceki dönem dâhil- siyasette artık Amasyalıların olması gerektiğini düşündüğü- müzden dolayı tüm Amasyalılar oturup karar verdik. Siyasetin içinde olmayı ve siyasi çalışmalar yürütmeyi kararlaştırdık. Ama asla federasyona başkan olurken, siyasetin içinde olacağım diye bir kararım yoktu. Daha sonra gelişen düşünce oluştu.

*Bir aday adaylığınız söz konusu Eyüp’te. Federasyonda bulunan dernekler mi bu kararı aldı? Sizi bir siyasi partiye yönlendiriyorlar mı, ‘şu partiden aday ol’ gibi söylemleri var mı?

Ben lise yıllarım itibariyle Atatürkçü, Cumhuriyetçi bir insanım. Görev yaptığım ve ilişkide olduğumuz bütün sivil toplum örgütlerindeki Amasya Dernekler Federasyonu içindeki herkes bilir ki Saim Diken CHP’lidir. CHP’li olduğumu hiç kimseden saklamadım. Federasyonun içindeki herkesin siyasi gö- rüşü nettir. Benim sürecimle ilgili olarak ilimizdeki 84 derneğimizle beraber Karadeniz Dernekler Konfederasyonu’ndan herkes benim siyasette olmamı destekliyor. KASTOB (Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu) artı Amasya Dernekler Federasyonu içindeki bütün siyasi gö- rüşlü arkadaşlarımız, Eyüp’te benim aday adaylığım konusunda fikir birliğine vardı ve hepsi de istekli. Bu konuda bir endişemiz yok. Eyüp’te oturan sağ görüşte olup oy veren 6 bin Amasyalı mevcut. Bu çok önemli bir rakam ve buna çok dikkat emek lazım.

*Adaylığınız söz konusu olmazsa yerel yönetimlerde partiye oy verme noktasında nasıl bir düşünceleri var?

Doğru bir aday olursa herhangi bir sıkıntı olmaz.

*Genel Başkan sizi çağırıp, “O arkadaşla çalışın” diye fikir belirtti diyelim. Arkadaşlarınız aynı görüşlerini samimiyetle devam ettirecekler mi?

Onu o zaman konuşuruz herhalde. Kesinlikle. Amasyalıların şu anda tek hedefi var. Temsilde adalet istiyorlar. Bugüne kadar Amasyalılar’ın İstanbul’da bir Belediye Başkanı, bir milletvekilleri olmamış. Geçen dönem CHP’den sadece bir Büyükşehir Belediyesi meclis üyemiz var. Bu durumu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na söyledim. Eğer ki CHP İstanbul’u almak istiyorsa, Eyüp’ü almak istiyorsa, iktidar olmak istiyorsa, temsilde adalet ve hakça paylaşımı yapmak zorunda. Şunu kabul etmek zorundayız. Yöresellik, dernekçilik gibi gerçekler bu memlekette var. Bunu görerek, siyasete dâhil etmek gerekir. Partinin içinde etkisi olan insanları bir yere koyarak onun, bunun, şunun adamı değil de, partinin adamlarını aday yapıp CHP’yi iktidara taşımak mecburiyetindeyiz. Eyüp’te ilk önce Eyüp halkı şunu bilecek ki, Saim Diken, Belediye Başkanı Adayı olduğu zaman halkın belediyesi güven verecektir.

*Partinin yetkili organları ile Genel Merkez ya da il başkanlığı ile gö- rüşmeniz oldu mu aday adaylığınız konusunda?

Genel Başkanımız dâhil herkes bizim böyle bir talebimiz olduğunu biliyor. Genel Başkanımız, yardımcıları, partinin üst yönetimindeki herkes Amasyalıların böyle bir talebi olduğunu, Saim Diken’in de Amasyalılar’ın ve geniş bir kesimin aday adayı olduğunu biliyor.

*CHP Genel Başkanı Kemal Kılıç- daroğlu’nun kendisiyle bir görüşmeniz oldu mu?

Adaylığım konusunda olmadı ama Amasya’nın sorunları, İstanbul’un sorunları, sivil toplum sorunları için birçok defa kendisiyle görüştük. Daha bir hafta önce Genel Başkanımız’ı, diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte Ataşehir’de davet ettik. 80 ilin federasyon temsilcileri ile Genel Başkanı- mız’ı bir araya getirdik. Orada, sorunları anlattık, olması gerekenlerden bahsettik. Herkes aynı şeyi söyledi. Belki siyasetin yapısına ters gelebilir ama AKP, iktidarı böyle aldı. Eyüp’te siyaset yapan insanlardan her zaman aynı adayı koyabilirsin ama insanlar artık siyasette yeni insanlar, yeni yüzler arıyor. Değişik kesimlerden değişik yüzlerden adaylar belirlemeliyiz. Partimiz yeni yüzlerini tanıtsın. Böylece iktidara yürüsün. Halkın partiden beklentisi budur.

*Eyüp’te aday olduğunuzda seçimi almak için neler yapacaksınız?

Ben 1986 yılından beri Eyüplüyüm. Eyüp halkının yapısında tutuculuk ve muhafazakârlık var. Eyüp Sultan Hazretleri’nin de burada olmasından kaynaklanan böyle bir yapı var. Memleketleri neresi olursa olsun, Amasya, Giresun hiç fark etmez, hepsi bu ülkenin kültüründen geliyor. Genel seçimle, yerel seçim çok farklı. İnsanlar bu ikisine çok farklı pencerelerden bakıyor. Şöyle düşünüyor: “Senin koyacağın aday beni siyasi noktada bağlamayabilir. Ben doğru aday olursa, yani benim baktığım pencereden bakabilen, beni hizmet verebileceğine inandıracak bir aday olursa; CHP’li de, AKP’lide, MHP’li de olsa oy veririm. Ama genel seçimlerde oy vermem. Çünkü beni yönetenin partimden olmasını isterim.”

Ama yerelde çok farklı işliyor. Yerelde insanlara dokunursan, insanlarla birebir iletişime geçebilirsen, insanlar da senin samimiyetine inanırsa İstanbul’u da, Eyüp’ü de almak kolaylaşır. Elbet ki bir yandan da ne kadar zor olduğunu biliyorum. Birebir halkın içinde ve beraber olduğum için iddialı bir şey söyleyeceğim. Bu söylediğimi büyük puntolarla yazın, yüzde59’u başarısızlık sayarım kendime. Bunu not alın ve unutmayın, tekrarlı- yorum yüzde 59’u başarısızlık sayarım kendime. Yüzde 60’ın üzerinde oy alacağımıza adım gibi eminim.

*Bitirirken Yurt Gazetesi aracılığıyla okurlarımıza ve Eyüp halkına ne söylemek istersiniz?

Yurt Gazetesi çok değerli isimlerin çalıştığı, okunan, bilinen, doğruları yazan, hakikaten halkın beklentilerini karşılayan bir gazete! Sadece Eyüp halkına değil her kesim için son sözlerimi söyleyeyim. Vatanını seversin, bayrağını seversin, Mustafa Kemal Atatürk’ü seversin, çocuklarını seversin, partini seversin; fakat sevmek eylem ister. Seviyorsan, bunun karşı- lığını vermek zorundasın. Ben seviyorum, CHP’liyim demekle olmaz yalnızca. CHP’li isen CHP için ne yapıyorsun?

Herkesin kendisine bu soruyu sorması gerekir. Eğer herkes benim gibi sahaya çıkıp çalışırsa, birebir insanlarla iletişime geçerse, hedefleri olursa, eylemini yaparsa partisini iktidara getirir, sevdiğin insanları da taşımak istediğin noktaya taşır. Eyüp halkına hizmet etmek onur ve gurur duyacağım bir mesele. Eyüplüler şunu bilsin ki; Saim Diken Belediye Başkanı olduğu zaman herkesi kucaklayacak. CHP de onlara öz evladı gibi sarılacak, bütün dertlerine derman olacak ve hiçbir belediyenin yapmadığını CHP’de Saim Diken yapacak.

Etiketler
Amasya Eyüp