Ali Mahir Başarır'dan Berat Albayrak'a Tenzire Çetin sorusu

CHP Mersin Milletvekili Av. Ali Mahir Başarır, Batman’da yaşayan Tenzire Çetin'e verilen cezayı Meclis gündemine taşıdı.

Ali Mahir Başarır'dan Berat Albayrak'a Tenzire Çetin sorusu

CHP Mersin Milletvekili Av. Ali Mahir Başarır, TUİK’in, anketörler aracılığı ile Batman’da yaşayan Tenzire Çetin’e yönelttiği sorular karşılığında , Türkçe okuma ve yazma bilmemesinden dolayı yanıtlamak istemeyen Tenzire Çetin’e 1055 TL para cezası kesmesini meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Başarır, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın yazılı olarak yanıtlamasını istediği soru önergesinde;

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) anketörler aracılığı ile Batman’da yaşayan Tenzire Çetin’e, Türkçe sorular yönelttiği ve kendisinin Türkçe bilmediğinden, okuma ve yazması olmadığından dolayı sorulara yanıt vermek istemediğini ifade ettiği için, Siirt TÜİK Bölge Müdürlüğü Ekiplerince bütçe anketine katılmadığından ötürü kabahatler kanunu kapsamında 1055 TL idari para cezasına çarptırıldığı yazılı ve görsel basında yer almıştır.

TÜİK ise yaptığı açıklamada ‘Ankete katılım zorunluydu’ sözlerini ifade etmiştir” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Türkçe bilmediği halde TÜİK tarafından kendisi yöneltilen Türkçe soruları yanıtlayamayan Tenzire Çetin’e TÜİK Siirt Bölge Müdürlüğünce 1055 TL para cezası kesilmesi hangi mantıkla bağdaşmaktadır.

Tenzire Çetin örneğinde olduğu gibi benzer şekilde yıllar itibarı ile kaç kişiye para cezası kesilmiştir? Kesilen cezaların illere göre dağılımı nedir?

Türkçe bilmeyen ve doğal olarak soruları anlamadığı için yanıtlayamayan Tenzire Çetin’e para kesilmesinin gerekçeleri nelerdir?

Ülkemizin içinde bulunduğu batık ekonomiyi TÜİK aracılığı ile vatandaşlara kestiğiniz cezalarla mı düzeltmeyi planlıyorsunuz?

Türkiye İstatistik Kurumu’na gerekli gereksiz bu tür cezaların kesilmesi ile ilgili sizden veya herhangi bir bakanlıktan gönderilmiş yazılı ya da sözlü bir talimat var mıdır?

Türkçe bilmemesine rağmen anket sorularını yanıtlamasını ısrarla talep eden TÜİK görevlileri hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?

Başlatılmadıysa başlatmayı düşünüyor musunuz?

Etiketler
Batman Ali Mahir Başarır Berat Albayrak Milletvekili