Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler

Bazı insanlar vardır ki en ufak bir şey de çabuk sinirlenebilir ve önemsiz konuları bile kafaya takarak stres yapabilir. Hazırladığımız listedeki besinler, bu tür Sinir ve stresi anında yatıştırabiliyor.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler

Bazı anlar gelir ki sinirlerimize hakim olamayarak çatacak yer ararız. Bu durum, kendimiz başta olmak üzere birçok kişiye zarar verir.

Şimdi sıralayacağımız besinler, sinirlerinizi gevşeterek sizi stresten uzaklaştıracak.

İşte sinir haline en iyi gelecek besinler...

1. Bitter Çikolata

Strese, mutsuzluğa, enerji düşüklüğüne kesinlikle en iyi gelen besin bitter çikolata diyebiliriz. Özellikle mutsuz olan ya da duygusal dönemde olan kadınların çok sık tükettiği bitter çikolata, kan basıncını düşürür. İçerisinde barındırdığı polifenol ve flavonoid güçlü bir antioksidandır. yani bitter çikolatanın bu özelliği, kişinin stresinin azalmasına ve sakinleşmesine yardımcı olur.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler - Resim : 1
2. Kuşkonmaz

Özellikle hazımsızlık yaşanan durumlarda anında sinirlerinizi yatıştırabilen, salatalarda kullanabileceğiniz kuşkonmazı kesinlikle sofranızdan eksik etmemeniz önerilir. Ayrıca çayını yapıp içebileceğiniz kuşkonmazın yan etkisi de yok denilebilir. Kuşkonmaz, depresyon durumlarında içerisinde barındırdığı folik asit sayesinde de sinirinizi, stresinizi yok eder.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler - Resim : 2

3. Hindi Eti

Çoğunlukla herkesin tüketmediği bir et olan hindi eti, serotonin yani mutluluk hormonunu artırdığı için sakin kalmanıza yardımcı olur. Hindi etini ızgarada ya da fırında tüketmeniz önerilir. Çünkü içerisinde barındırdığı değerli maddeleri yok etmemiş olursunuz.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler - Resim : 3

4. Avokado

Her derde deva besinlerden biri olan ama Türk halkının tadından dolayı tüketmeye çok yanaşmadığı avokado meyvesini önemle tüketmeniz rica olunur. Diyetlerin vazgeçilmez yiyeceği avokado, hem uzun süre tokluk hissi verir hem de kan basıncını dengeler ve stres seviyenizi düşürür.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler - Resim : 4

5. Elma

Kırmızısı olur, sarısı olur, yeşili olur, hiç fark etmez. Buzdolabınızda kesinlikle yer alması gereken en önemli besinlerden biri de elmadır. Çünkü elma yüzde 85 sıvı içerir ve kas ve sinir sistemini oldukça etkiler. Özellikle uyumadan tüketilen bir tane elma üzerinizdeki tüm yorgunluğu da alır. Rahat bir uyku çekebileceğiniz ve ertesi güne daha dinç, enerjik, sakin uyanabileceğiniz en sağlıklı besinlerden biri olan elmayı, taze taze tüketmeniz önerilir, buzdolabınızda fazla bekletmeyin ki yumuşamasın.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler - Resim : 5

6. Portakal

Elma dedik de portakalsız olur mu? En çok tüketilen kış meyvelerinden biri olan portakal, Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre; içerisinde bol miktarda barındırdığı C vitamini sayesinde kişilerin stresli halinden kurtulmasına yardımcı olan bir meyvedir. Portakal yemeyi sevmiyorsanız bile portakalı sıkarak suyunu içebilirsiniz.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler - Resim : 6

7. Çilek

En lezzetli kırmızı meyvelerden biri olan çilek, vücudumuzun şeker ihtiyacını karşılar. Bu yüzden, çikolata gibi besinler yemek istemediğinizde meyvelerden çilek yiyerek şeker ihtiyacınızı karşılayıp vücudunuza anında enerji yüklemesi yapabilirsiniz. Çilek, sakinleştirici ve stresi azaltıcı özelliği ile bilinir.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler - Resim : 7

8. Pancar

Yine çok tüketilmeyen yiyeceklerden biri olan pancar, vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. Strese karşı doğal bir ilaç olan pancar, bağışıklık sistemini de güçlendirir. Akşamları pancar yemeği, yemeğin yanına pancar turşusu ya da pancar suyu şeklinde tüketebilirsiniz.

9. Biber

Acı sevenler için o sinir anında biber yediğinizde ne kadar ağzınız yansa da sinirinizi yatıştıracağı için kesinlikle tüketmeniz önerilir. Tüketmeniz için sadece stresi bir anı gözlemek gerekmez. Her sabah kahvaltınızda, yemeklerin içinde ya da çiğ çiğ ısırarak tüketebilirsiniz. Biberin acısı özellikle, stresli iş hayatınızda ve fiziksel yorgunluk çekildiğinde tüketilmesi önerilen bir yiyecektir.

10. Havuç

Hem rengi hem tadı ile en sevilen sebzelerden biri olan havuç, çiğ tüketildiğinde de yemeklerin içinde de inanılmaz faydasını göreceğiniz bir besindir. Havuç, sinir sisteminizdeki deforme olan hücreleri yeniler. Bunun yanı sıra yatıştırıcı özelliği de bulunan havuç, sinirlenmenizi engeller.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler - Resim : 8

11. Kaju fıstığı

En lezzetli, en faydalı ve en pahalı kuruyemişlerden biri olan kaju fıstığı, içerisinde yoğun çinko barındırır. Çinko sayesinde stresi en aşağılara çeker ve sinire karşı kalkan görevi görür. Ara öğünlerde mutlaka tüketmeniz önerilen kaju fıstığı, hem yoğun stresi üzerinizden atar hem de iştahınızı dengeler. Diyet yapanlarında kullanması önerilen besinlerdendir.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler - Resim : 9

12. Yumurta

Hayatımızın olmazsa olmaz besinlerinden olan yumurta, vücuttaki serotonin hormonunu tetikler. Kaygılı ve sinirli anınızda sizi yatıştırır. Her şekilde tüketildiğinde faydasını görebileceğiniz yumurta, her kahvaltıda tüketilmesi önerilen bir yiyecektir. Oldukça çok faydası bulunan yumurtayı buzdolabınızdan eksik etmeyin.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler - Resim : 10

13. Yeşil çay

Belki de siyah çaydan sonra en çok tüketilen çay olan yeşil çay, en çok diyet döneminde kullanılır. Fakat unutulmamalıdır ki siyah çay kadar yeşil çay da hayatımızda olmalıdır. Çünkü içerisinde barındırdığı theanine amino asidi sayesinde sizi sakinleştirir. Sinirli anınızda su içtiğiniz gibi bir yeşil çay demleyip içmek, oldukça iyi fikirdir. Kan basıncınızı düşüren yeşil çay, anksiyete üzerinde önemli etkiye sahiptir. Sinirli anınızda mutlaka tüketin.

14. Papatya çayı

Yeşil çay denilince ikinci akla gelen çay papatya çayıdır. Öyle ki daha çok yatmadan önce tüketilmesi tavsiye edilen papatya çayının hem antioksidan etkisi hem de sedatif özelliği vardır. Sinir ve stresi yatıştıran papatya çayı, kaygı ve huzursuzluğu da ortadan kaldırır. Doğal bir bitki çayı olan papatya çayı, olumsuz hissettiğiniz anlarda mutlaka tüketmeniz gereken bir içecektir. Beyni dinlendiren papatya çayı depresyon tedavisinde de kullanılan bir çaydır.

Anında yatıştırabilir: Sinir ve strese iyi gelen besinler - Resim : 11