Türkiye'den devrim niteliğinde buluş: 'Sadece COVID19 değil, virüsler artık tarih oluyor'

Dünya, Covid-19 salgınına aşı ve ilaçla çare ararken virüsü etkisiz hale getirecek teknolojik buluş Türkiye'de ortaya çıktı.

Türkiye'den devrim niteliğinde buluş: 'Sadece COVID19 değil, virüsler artık tarih oluyor'

Dünya, Covid-19 salgınına aşı ve ilaçla çare ararken virüsü etkisiz hale getirecek teknolojik buluş Türkiye'de ortaya çıktı.

Araştırmacı Serkan Tunç tarafından geliştirilen ve Mart ayında tüm dünyaya duyurulan cihazın ilk testlerinde tıp alanında devrim niteliğinde sonuçlara ulaşıldı. Virüs Tedavi Organizasyonu, İstanbul Üniversitesi’nde yapılan test sonuçlarını paylaştı.

Türkiye'den devrim niteliğinde buluş: 'Sadece COVID19 değil, virüsler artık tarih oluyor' - Resim : 1Serkan Tunç

Testler, proje ve buluşların sahibi olarak Serkan TUNÇ’un gözetiminde,
İstanbul Üniversitesi Atom ve Molekül Fiziği Laboratuvarlarında, İstanbul Üniversitesi Atom ve Molekül Fiziği Bölümü’nden Prof. Dr Ayşen ÖZEL, Doç.Dr Sefa ÇELİK, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr Sevim AKYÜZ, Dr. Mustafa TURHAN’ın katılımlarıyla yapıldı.

Dünyada ilk defa, virüslere yönelik Moleküler Ayrıştırma Metodu ve bu yöntemin uygulanması amacıyla geliştirilen bir cihaz test edilmiş oldu. İlk testler yapay kan serumu üzerinde yapıldı. Yapılan testlerin sonucunda virüslerin etkisiz hale geleceği ortamın oluştuğu gözlemlenerek, sonuçlar bir rapor haline getirildi.

Elde edilen sonuçlara göre, Moleküler Ayrıştırma Yöntemi ile virüslerin bütünlüğünü oluşturan yağ molekül yapılı zar tabakalarının ayrıştırılarak, virüslerin insan vücudu içinde etkisiz hale getirilebileceği ispatlanmış oldu.

AYNI ANDA İKİ ETKİ GÖSTERİYOR

Geliştirilen bu cihaz ile öncelikle virüslerin hücreleri enfekte etmesi engelleniyor. Virüsler doku sıvısı ve kanda izole edilerek etkisiz hale getiriliyor. Bu sayede CoronaVirüs’ün ölümcül olmasına sebep olan, bağışıklık sistemi elemanlarının enfekte olmuş doku hücrelerine saldırmasının da önüne geçilmiş oluyor. Sonrasında kanda ve doku sıvısında virüsler etkisiz hale geliyor ve vücutta bağışıklık oluşmasının yolu açılıyor.

HANGİ VİRÜSLERDE ETKİLİ?

Moleküler ayrıştırma yöntemi, virüslerin yapısında atomik düzeyde etkili olduğu için aynı yapıdaki tüm virüsleri yok ediyor. Sadece Corona Virüsler değil, kuş ve domuz gribi başta olmak üzere tüm grip virüsleri, Ebola, HIV gibi aynı yapıdaki tüm virüsler üzerinde de bu tarihi buluş etkili oluyor. Bu yüzden de virüslerin mutasyona uğraması sonucu karşılıksız tedavi endişeleri de ortadan kalkmış oluyor.

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?

Bundan sonra süreç, dozaj planlama ve ayarlamaları için yurt içinde ve dışında yapılacak hayvan deneyleri ve daha sonra insanlar üzerinde klinik uygulamalarla devam ederek tedavi protokolü oluşturulmuş olacak.

Rapor ve çalışmalar hakkında detaylı bilgi için: virustr.org

Etiketler
Salgın Teknoloji Türkiye