Koronavirüse pandemi ilan edildi! Pandemi nedir? Pandemi nasıl ilan edilir?

Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayına koronavirüs hakkında pandemi ilan edilmesinin ardından akıllara pandeminin ne olduğu geldi. İşte pandeminin ne olduğunu yanıtı.

Koronavirüse pandemi ilan edildi! Pandemi nedir? Pandemi nasıl ilan edilir?

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüsü hızla yayılmaya devam ediyor. Çin’in Wuhan kentine ortaya çıkan bu virüs bir çok ülkede yaşamı tehdit ediyor. Şuana kadar 100 bin kişiye bulaşan virüs 4000 kişini hayatını kaybetmesine sebep oldu.

Tüm dünyayı kasıp kavuran korona (Corona) virüsü hızla yayılmaya devam ediyor. Çin’in Wuhan kentine ortaya çıkan bu virüs bir çok ülkede yaşamı tehdit ediyor. Şuana kadar 100 bin kişiye bulaşan virüs 4000 kişini hayatını kaybetmesine sebep oldu.

Pandemi nedir?

Geniş bir coğrafi alana yayılmış olan ve nüfusun geniş bir kesimini etkileyen bulaşıcı hastalıktır. Pandemi yeni bir oldu değil dünya üzerinden daha önce örnekleri görülmüştür.

-İspanyol Gribi : 1918’de bu grip dünya çapında 50 milyon insanın ölümüne yol açtı. Özellikle 15-34 yaş arası nüfusu etkiledi.

-Asya Gribi: 1957’de Singapurda ortaya çıktı. 1.1 milyon kişinin ölümüne yol açtı.

-Hong Kong Gribi: 1968’de Hong Kong’da 500 bin kişiye bulaştı. Asya ve Avrupa’ya yayıldı. Vietnam savaşından dönen askerler hastalığı ABD’ye taşıdı. ABD’de on binlerce kişi öldü.

-Domuz Gribi: 2009’da çıkan domuz gribi 200 bin kişini ölümüne yol açtı. İlk olarak Meksika’da görüldü. Domuzlarda görülen virüslerle benzerlik gösteriyordu. Grip, bulaştığı insanların çok az bir kısmında ölüme yol açıyordu.

HIV ve çocuk felci gibi virüsler çok daha ölümcül.

HIV / AIDS: İlk olarak 1981’de ABD’de görüldü. Dünya genelinde 75 milyon kişiye bulaştı. 32 milyon kişinin ölümüne neden oldu.

Covid-19 virüsü onlarca ülkeye yayılmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) pandemi ilan etti.