Fahrettin Koca'dan İran'dan gelen uçakla ilgili açıklama: İlk bulgularda virüs belirtisi yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ankara’daki koronavirüs karantinası ile ilgili açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ankara’daki koronavirüs karantinası ile ilgili açıklama yaptı.

Koca, Türkiye’de koronavirüse rastlanmadığını açıkladı.

Koca, “Etkili önlemler sayesinde bugüne kadar dünyanın her bölgesinde hastalık görülmesine rağmen ülkemizde rastlanmamıştır” dedi.

Koca, İran’dan gelen uçağın Ankara’ya yönlendirilmesine dair, “Ankara’ya yönlendirmemizin sebebi, daha önce deneyimli olan ekibin Ankara’da karantina merkezlerimizde hazır olmasıydı” ifadesini kullandı.

Koca, İran’dan getirilen ve karantina altında olan yolcuların tetkiklerinin negatif çıktığını, koronavirüs hastasının bulunmadığını bildirdi.

Koca’nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Dünyada koronavirüs salgını devam etmektedir. Hayatını kaybedenlerin sayısı 2704’ü bulmuştur.

– Türkiye tedbirleri DSÖ’den ile önce hayata geçiren ilk ülkelerden olmuştur.

– Türkiye’de virüse rastlanmamıştır tüm çabamız bunu devam etmesidir.

– İran’a vakaların bildirilmesiyle bu ülkeye karşı da tedbirlerimizi yoğunlaştırdık.

– Tahran’dan gelen yolcu uçağındaki yolcuların bazılarında ateş olmayıp soğuk algınlığı bulgularının olması sebebiyle uçağı Ankara’ya indirme yönünde bir karar aldık. Ankara’ya yönlendirmemizin sebebi bu konuda daha önce deneyimli olan bir ekibinin karantina merkezinde hazır bulunmasıydı.

– Şehir hastanesinde karantinaya alınmadılar. Bugüne kadar kullanılmayan hizmete açmaya hazır halde bulunan klinik konuk evini açtık. Bilkent klinik gözlem konuk evi bağımsız bir bina. Daha önce yatışı yapılmamış bir tesis. İlk muayeneleri yapıldı. Hasta olduğu yönünde bir vatandaşımızın bulgusu olmadığını söylemek istiyorum. 140 kişi içinde ateşi olan yolcumuz olmadığını, 4 yolcuda öksürük ve boğaz ağrısı şikayeti olduğunu söylemek istiyorum.

– Bu akşam muhtemelen Zekai Tahir Burak hastanemizde başhekimliği ziyaret ederek sonuçlarla ilgili açıklamayı da yapmış olacağım.

SORU CEVAP

İRAN’DAN ŞU ANA KADAR KAÇ YOLCU GELDİ?

Biz özellikle Çin’de enfeksiyonun kaynağı Wuhan’dı. İran’da ise kaynak merkez Kum kenti ve Meşed olduğunu biliyoruz.

Çin erken dönemde bölgeyi karantinaya aldı. İtalya da benzer yaklaşımı gösterdi. İran’da Kum ve Meşed dışında olan vakalarında kaynağının Kum kenti olduğunu biliyoruz. Burada da benzer yaklaşımın yapılmasını istedik. Kum ve Meşed kenti için. Kum ve Meşed’den gelen kişileri biz zaten baştan almadık. Devamında bugünkü uçakta Kum ve Meşed geçmişi olmadığını bildiğimiz ama uçakta Kum ve Meşed’e uğradığı biline kişilerin olduğu nedeniyle biz riske etmek istemedik. Bütün yolcuları bu nedenle karantinaya almayı bilim kurulunun önerisiyle karar verdik. Bundan sonraki süreçte Türk vatandaşlarını tabi ki yalnız bırakmayacağız ama beyanı esas değil Çin’de yaptığımız yaklaşım çerçevesinde risk durumları değerlendirilerek özel olarak getirmeyi planlıyoruz. Bugüne kadar gelenleri de biz kimisini karantinaya kimisini gözlem evine kimisini de evde bilgilendirerek adres iletişim bilgilerini alarak takibe aldığımızı söylemek istiyorum.

“SAATLERCE UĞRAŞIP O UÇAĞI İNDİRMEDİK”

3-4 gün önce bir ülkeden, özellikle gemi seyahati yapan yolcuların bulunduğu bir charter uçağında, içinde şüpheli olduğunu bildiğimiz bir vakayla ilgili içinde Türk vatandaşının olmadığını bildiğimiz ama Türkiye aktarmalı uçakla ilgili biz saatlerce mücadele ettik ve Türkiye’ye indirmedik. Bunu kimse bilmiyor. Biz saatlerce uğraşıp o uçağı indirmedik. Başka ülkede yakıt ikmali yaptırdık. Hareket ettiği ülke uçağı geri almadı. Bir Avrupa ülkesine indi ve o ülkede nasıl davranıldığını iyi biliyoruz.

İRAN’DAN UÇUŞLARA İZİN YOK

Sadece THY ile değil bütün hava yollarıyla ilgili İran’dan uçuşlara izin verilmediğini söylemek istiyorum. Gelmek isteyen veya tedavi olmak isteyen vatandaşımızı da hiçbir şekilde yalnız bırakmayız dünyanın neresinde olursa olsun. Şu an 8’i mürettebat 140 kişi var. Karantina süresi mürettebat için farklı olabilir daha önce olduğu gibi. Bugün itibarıyla her birinin risk analizi yapılacak. Bilim kurlu bu risk analizi doğrultusunda nasıl bir yaklaşım içinde olacağımızı belirleyecek. Belki riski düşük olan bazı yolcularımız evinde ya da başka bir ortamda gözleme alabilir. Bir diğer iyi tarafı yolcuların ağırlıklı kısım genç yaşta.

Yaşlı olan 3 kişi dışında genelde yaş ortalaması 30-35 olan çocukların da bulunduğu yaş grubu. Gelenlerin hepsi Türk vatandaşı. Biz Türkiye’den de İran’a geçişlerle ilgili İranlılar İran’a gidebilir diyoruz ama hiçbir Türk vatandaşının da İran’a gitmesine izin vermiyoruz.

MASKE SORUNU VAR MI?

Şu an maske sorunu yaşanmadığını söylemek istiyorum. Çin’e büyük bir kargo uçağıyla hazırlık içindeyiz. İran’a da benzer şekilde yardımımız benzer şekilde olmuş olacak.

'BİLİM KURULU'NUN ÖNERİSİYLE YAPTIK'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Koca, İran Sağlık Bakanı ile diyalog halinde olduklarını vurgulayarak, "Vakaların, Kum kentinden kaynaklı olduğunu biliyoruz. Burada giriş çıkışların kontrol edilmesini istedik. Bu yapılamadığı için uçuşları durdurduk. Kum ve Meşhed kentinden gelenleri başından beri ülkeye almadık. Bugünkü uçakta da Kum ve Meşhed'e uğradığını bildiğimiz kişilerin varlığı ve 4 kişinin de ateş olmadan soğuk algınlığı bulgularının sebebi ile riske etmek istemedik. Bütün yolcuları bu çerçeve de karantinaya almayı Bilim Kurulu'nun önerisiyle yaptık" dedi.

'SADECE TAHLİL YAPARAK BİR ŞEYLER SÖYLEMEK DOĞRU DEĞİL'

Bakan Koca, Türk vatandaşlarını yalnız bırakmayacaklarını belirterek, "Bundan sonraki süreçte, beyana esas değil, Çin'de yaptığımız yaklaşımla, bütün risk durumları değerlendirilerek vatandaşlarımızı özel olarak getirmeyi planlıyoruz. Bugüne kadar gelenlerin bazılarını karantinaya aldık ve diğerlerini de sürekli olarak takip ettik. Genel anlamda bilinen, bulguların belirtilerin başladığı dönem sonrasında pozitif olacağı şeklinde. Ondan önce bulaşıcılığın olduğuyla ilgili bir takım bilgilerde zayıf olmakla birlikte var. Siz numuneyi alıp tetkiki yaptıktan sonra negatif çıkması, sonrasında olmayacağı anlamına gelmez. Sadece tahlil yaparak bir şeyler söylemek doğru değil. Hastanede kalanlar ayrı tek odalarda kalıyor" diye konuştu.

'İÇİNDE BİR VAKANIN OLDUĞU UÇAĞI TÜRKİYE'YE İNDİRMEDİK'

Bakan Koca, bir soruya geçtiğimiz gülerde yaşanan bir olayı hatırlatarak, "İran Sağlık Bakanı ile yaptığımız görüşmede, hasta bulgusu olanların Türkiye'ye gönderilmeyeceğini belirttiler. Kum ve Meşhed'te olan kişileri de toplu getirmeyip, özel bir yaklaşımla getirmeyi planlıyoruz. Ülke olarak daha hassas davrandığımızı ifade etmek isterim. Birçok ülkenin nasıl yaklaştığını çok iyi biliyoruz. Birkaç gün önce, bir ülkeden gelen ve içinde şüpheli bir vakanın olduğu, Türk vatandaşının olmadığını bildiğimiz Türkiye aktarmalı uçağı saatlerce mücadele ederek Türkiye'ye indirmedik. Hareket ettiği ülke de uçağı almadı. Avrupa ülkesine indi ve orada onlara nasıl davranıldığını biz iyi biliyoruz. Bu noktada nasıl hassas davrandığımızın bilinmesini istiyoruz" diye cevap verdi.

'HİÇBİR TÜRK VATANDAŞIMIZIN İRAN'A GİTMESİNE İZİN VERMİYORUZ'

Karantina sürecine de değinen Bakan Koca, şunları kaydetti:

"Süreç 14 gün sürecek. Mürettebat için farklı olabilir. Kum kenti ve Meşhed geçmişinin ve bu geçmişin ne kadar olduğu, artı klinik olarak hastalık bulgusunun varlığı ve numunelerdeki sonuçlar dahil olmak üzere bugün itibarıyla her birinin risk analizi yapılıyor olacak. Bilim Kurulu, bu çıkacak sonuçların doğrultusunda nasıl bir yaklaşım içerisinde olacağımızı belirleyecek. Riski düşük olan yolcularımızı, evinde veya başka bir yerde 14 gün gözlemi tamamlama yaklaşımı da çıkabilir. Yolcuların ağırlıklı kısmı genç yaşında, yaş ortalaması 30-35 yaş aralığında. Gençlerde virüsün daha hafif seyrettiği ve bulaşıcılığın da daha az olduğunu biliyoruz. Gelenlerin hepsi Türk vatandaşı, İranlı kimse yok. Ayrıca, İranlı vatandaşlar İran'a gidebilir ama hiçbir Türk vatandaşımızın İran'a gitmesine izin vermiyoruz."

'İRAN'DAN DA 'KİT' TALEBİ OLDU'

Maskeler konusunda sorun olmadığını belirten Koca, "Üretici firmalar ile irtibat halindeyiz. Sorun yok, hatta Çin'e büyük bir kargo uçağı ile yardım hazırlığı içindeyiz. İran'dan da 'Kit' talebi oldu. Kit talebini yarın için yerine getirmiş olacağız. Bu anlamda İran'a da benzer şekilde yardımımız olacak" dedi.


Etiketler
Koronavirüs Ankara Fahrettin Koca İran