Tekrarlayan kürtajlar kısırlığa neden olur mu?

Tekrarlayan kürtajlar kısırlığa neden olur mu?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Aksoy kürtaj ile ilgili şu bilgileri aktardı;

Kürtaj işlemi ülkemizde 1984 yılından beri kanunla düzenlenmiş, anayasal bir haktır. 18 Yaşını doldurmuş her T:C vatandaşı kadın gebeliğin 10. Haftasına kadar kürtaj olma hakkına sahiptir.

Elbette kürtajı bir aile planlaması metodu olarak kabul etmiyoruz. Diğer metodların kullanılıp işe yaramadığı durumlarda, kürtaj gerekliliğinin doğduğu da bir gerçekliktir maalesef. Kürtaj kararı almak, öncesi ve sonraki süreçler bir kadın belki de hayatta yaşayabileceği en zor süreçlerinden biridir. Fiziksel boyutundan ziyade psikolojik olarak da zor bir durumdur.

Genellikle kadınlar bu dönemde annelik iç güdüsü duyguları, (özellikle bekar kadınlarda) sosyal konum ve çevre baskısı gibi ihtimaller arasında ikilemle arasında kalıyor. Çoğu kadın kendilerini zaten suçlu hissediyorken bir de kürtajın yol açabileceği sorunlarla karşılaşmaktan son derece korkuyorlar.

Kürtaj işlemi genellikle vakum yöntemi ile gerçekleştirilir. Vakum yöntemi kürekle kazıma yöntemine göre çok daha az travmatik bir yöntemdir. Rahime karşı oldukça nazik bir yaklaşımdır.

Elbette esasında sterilite kurallarına uyulması, tek kullanımlık setlerin kullanımı, doktorun deneyimi de rahim içinde oluşabilecek yapışıkların önüne geçmeye katkı sağlayan faktörlerdir. Asherman sendromu rahim içi yapışıklığı ile kendini ortaya koyan bir durumdur ve genellikle en sık sebebi sık aralıklarla yapılan, sterilite koşullarına uyulmayan kürtajlardır. Böyle bir tabloda bebeğin yerleşebileceği endometriyum adı verilen rahim iç zarı dokusunda ileri düzey enfeksiyonlar, kusurlar ve yapışıklıklar meydana gelip kadının daha sonra hamile kalmasını imkansız hale getirebilmektedir. Sağlık koşullarına uyularak işlemin gerçekleştirilmesi ve ayrıca hastanın işlemden sonra ki dönemde doktor uyarılarına önerilerine uyulması sonucu kürtaj sonrası kısırlık riski oldukça azalmaktadır.

Etiketler
Kürt