Böyle olur iktidarın 'dezenformasyonla mücadelesi': AKP ve MHP'nin sosyal medya teklifinde yeni suç tanımı

Cumhur İttifakı'nın TBMM'ye sunduğu sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin kanun teklifinde dikkat çeken detaylar yer aldı.

Böyle olur iktidarın 'dezenformasyonla mücadelesi': AKP ve MHP'nin sosyal medya teklifinde yeni suç tanımı

AKP VE MHP'nin ortak imzasıyla dezenformasyonla mücadele iddiasıyla sosyal medya ve internet haberciliği alanlarına ilişkin yeni düzenlemeler içeren yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

YENİ SUÇ TANIMI YAPILDI

Yasa teklifindeki 29'ncu maddesinde, "halk arasında korku ve panik yaratmak saikiyle kamu barışını bozma" gibi gerekçelerle "halkı yanıltıcı bilgi yayma" şekilde yeni suç tanımlaması yapılıyor.

Söz konusu teklifte yapılan suç tanımlamasına göre, 'gerçeğe aykırı bilgiyi' yayan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Teklifin 29. maddesinde kullanılan ifadeler şöyle:

''Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.''

İLAN GELİRİ OLANAĞI SAĞLAYACAK

İktidar cephesince sunulan 40 maddelik yasa teklifi ayrıca Basın Kanunu'nda değişiklik yapılarak internet medya kuruluşlarındaki çalışanlara yönelik basın kartı verilmesi yanı sıra bu kuruluşlara resmi ilan geliri elde etme olacağı sunuyor.

TEMSİLCİ BULUNDURMA ZORUNLULUĞUNU İÇERİYOR

Teklifte 34'ncü maddeyle ise sosyal medya kuruluşlarına, Türkiye'de Türkiye Cumhuriyeti gerçek kişi temsilci bulundurma zorunluluğu getiriliyor.

Teklifte 22'nci maddeyle Basın İlan Kurumu'nun resmi ilan cezası vermesi durumuna itirazlar açısından ise yargı tarafından dosya üzerinden karar verilebileceği düzenleniyor.

CHP'DEN İLK TEPKİ

Söz konusu yasak teklifinin gündeme gelmesinin ardından CHP'den ilk tepki Grup Başkanvekili Engin Özkoç'tan geldi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Özkoç, ''Yeni getirdikleri kanun teklifiyle halkın sesi kısılmak isteniyor. Beğenmedikleri görüşleri dile getirenleri "dezenformasyon" diyerek hapse atacaklar. Demokrasiye zarar verecek bu teklife karşı Yüce Meclisimizde sonuna kadar direneceğiz'' ifadelerini kullandı.

Etiketler
Cumhur İttifakı Inter İttifak TBMM