Yabancı haber sitelerine 72 saat sonra erişim engeli getirilebilir

RTÜK, Deutsche Welle, Amerikanın Sesi ve Euronews’e lisans alması için 72 saat süre tanıdı. 72 saat içinde üç haber sitesi lisans başvurusu yapmazsa erişim engeli getirilebilir.

Yabancı haber sitelerine 72 saat sonra erişim engeli getirilebilir

FIRAT FISTIK / GERÇEK GÜNDEM

RTÜK tarafından yaklaşık iki hafta önce yabancı yayın kuruluşlarına lisans zorunluluğu getirileceği açıklanmıştı. Bu karar 9 Şubat’ta yapılan toplantıda alınmıştı ve karar dün RTÜK’ün internet sitesinde duyurular bölümünde yayınlandı.

72 SAATLİK SÜRE BAŞLADI

Tebligatın yayınlanmasıyla birlikte Deutsche Welle, Amerikanın Sesi ve Euronews’e verilen 72 saatlik süre başlamış oldu. 72 saat içerisinde lisans başvurusu yapmayan haber sitelerine erişim engellenebilir.

RTÜK’ün yaptığı duyuruda şu ifadeler kullanıldı: “Başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben yetmiş iki saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Sulh Ceza Hâkimliğinden içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılacağı ihtar olunur.”

DİĞER PLATFORMLAR DA BAŞVURMUŞTU

Lisans başvuru talebi 2019’daki yönetmelik gereği isteniyor. Söz konusu yönetmelikle internet üzerinden yayın yapan sitelere de lisans alma şartı getirilmişti. Haber sitelerinin dışında Netflix, Amazon Prime, Fizy, Spotify gibi platformlar da lisans almıştı.

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, 72 saat içerisinde başvuru yapılmaması halinde mahkemeye başvurulacağını ve alınan kararla engellemenin getirilebileceğini söyledi. Akdeniz, daha önce müzik platformu TIDAL’a erişimin bir süreliğine engellendiğini belirterek Netflix için de sürecin biraz daha uzun sürdüğünü dile getirdi. Erişim engelinin önüne geçmek için en azından iletişime geçilmesi, bu konuda girişimde bulunulması gerekiyor.

Etiketler
RTÜK