Medya Ombudsmanı Bildirici: FOX TV tehdidi yayımlamayarak Erdoğan'ı mı korudu, Sezen Aksu'yu mu?

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sezen Aksu'yla ilgili sözlerini yayınlamayan FOX Haber'in bu konuda iktidar yanlısı medyayla aynı paralele geldiğini söyledi.

Medya Ombudsmanı Bildirici: FOX TV tehdidi yayımlamayarak Erdoğan'ı mı korudu, Sezen Aksu'yu mu?

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017'deki şarkısı nedeniyle hedef gösterilen Sezen Aksu'yla ilgili sözlerinin FOX TV Ana Haber'de yer almamasını eleştirdi.

Erdoğan, Çamlıca Camisi'nde yaptığı açıklamada isim vermeden "Hz. Adem efendimize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yer geldiğinde koparmak bizim görevimizdir" demişti.

"FOX TV, Sezen Aksu’ya yönelik diğer tehditleri ve sanatçının yanıtını ancak aradan üç gün geçtikten sonra 23 Ocak’ta yayımladı. Bu haberde de Doğan Şentürk’ün, Erdoğan’ın tehdit içeren sözlerini 'sorumlu gazetecilik gereği yayımlamadıkları' yönündeki açıklamasından bir kesite de yer verildi" ifadesini kullanan Bildirici, şu eleştirileri yöneltti:

'FOX HABER, İKTİDAR YANLISI MEDYA KURULUŞLARIYLA AYNI PARALELE GELMİŞ OLDU'

"Böylece FOX Haber, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın 'Bu konuşmayı yayımlamayın' isteğine de uymuş; Erdoğan’ın camideki konuşmasını hiç haber yapmayan iktidar yanlısı medya kuruluşlarıyla aynı paralele gelmiş oldu.

Zira İletişim Başkanı Altun’un talimatı, iktidar medyasının büyük bölümünde yerine getirildi. Belki kaçırmış olabilirim ama 22 Ocak günü Erdoğan’ın Sezen Aksu’ya tehdit cümlelerini iktidar yanlısı medyadan sadece Hürriyet’te satır arasında ve Türkiye gazetesinin iç sayfasında gördüm.

İktidar yanlısı medya Fahrettin Altun’un 'sansür' isteğini öylesine içselleştirmişti ki, Yeni Şafak’taki yazısında 'Muhafazakâr kesimde Sezen Aksu’nun bu kadar tepkiyi hak etmediği kanaati olduğunu' yazan Yasin Aktay bile Erdoğan’ın sözlerine hiç değinmedi. Hatta 23 Ocak’ta Yasin Aktay’ın bu yazısını Hürriyet’teki köşesinde alıntılayan Ahmet Hakan da yazısında Erdoğan’ın camideki o cümlelerine yer vermedi.

'SORUMLU GAZETECİLİK YAYIMLANMASINI MI GEREKTİRİR, YAYIMLANMAMASINI MI?'

FOX Haber’in, farklı gerekçelerle de olsa iktidar yanlısı medya ile aynı çizgiye gelmesi, üzerinde durmayı hak eden bir durum. Bir Cumhurbaşkanı, bu ülkenin en ünlü sanatçılarından birini insanların önünde tehdit ederse haber yapılır mı, yapılmaz mı? Sorumlu gazetecilik yayımlanmasını mı gerektirir, yayımlanmamasını mı? Ya da İletişim Başkanlığı’nın 'Yayımlamayın' isteğine uyması mı gerekir uymaması mı?"

Yazısının ilerleyen bölümlerinde Erdoğan'ın sözlerinin ilk olarak Independent Türkçe'de yer aldığını vurgulayan Bildirici, Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek'le konuştuğunu ve doğrusunu yaptıklarını söyledi.

'ERDOĞAN'IN BÖYLESİ BÜYÜK BİR YANLIŞINI TOPLUMDAN SAKLAMIŞ OLURSUNUZ'

Bildirici, ardından Erdoğan'ın kamuoyundaki tepkiler üzerine dün geri adım attığını hatırlatarak şunları kaydetti:

"Bu dijital çağda gizlemek mümkün değil ama gazeteci olarak yayımlamayarak üzerini örttüğünüzde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın böylesi büyük bir yanlışını toplumdan saklamış olursunuz. Nitekim Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un bu sözlerin yayımlanmamasını istemesi de onların ilk andan itibaren bu yanlışın farkında olduklarını gösteriyor.

'SEZEN AKSU'YA YÖNELİK TEHLİKE, YANLIŞIN DÜZELTİLMESİNİ SAĞLAYACAK YAYIN YAPILARAK GİDERİLEBİLİR'

Hem de Sezen Aksu’ya yönelik tehlike Erdoğan’ın sözlerini gizleyerek değil, açıklayarak, üzerine giderek, yanlışın düzeltilmesini sağlayacak yayın yapılarak giderilebilir. Zaten her zaman olduğu gibi, gazetecilikte asıl mesele nasıl haber yaptığınızdır. Erdoğan’ın sözlerini, yanlışlığını vurgulayarak yayımlar, eleştirir, sorumluluğunu hatırlatır, uyarır, teşhir edersiniz; geri adım atılmasını, Sezen Aksu’nun güvence altına alınmasını sağlayacak yayın yaparsınız.

'MEDYA KURULUŞLARI BU TEHDİDİN ÜZERİNE GİTMESEYDİ, ERDOĞAN SÖZLERİNİ TOPARLAMA İHTİYACI DUYMAYACAKTI'

Nitekim Erdoğan’ın dün akşamki tv programında 'Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir' diye geri adım atmasını sağlayan da 'O dilleri koparmak görevimizdir' tehdidini açıkça yayımlayan, eleştiren, tartışan, tepki gösteren televizyon kanalları, gazeteler, internet siteleri ve sosyal medya oldu. Eğer o medya kuruluşları da bu tehdidi açıkça haber yaparak üzerine gitmeseydi Erdoğan, sözlerini toparlama ihtiyacı duymayacaktı, üzeri kapanıp gidecekti. Gerçi Erdoğan’ın sözleri tehdidi Sezen Aksu’ya yapıldığı gerçeğini üzerini örtmeye yetmiyor ama yine de bir geri adım. Hem de Erdoğan’dan duymaya alışık olmadığımız türden.

'SEZEN AKSU'YU DEĞİL, ERDOĞAN'I KORUMAK GİBİ BİR SONUÇ DOĞURUYOR'

FOX TV’nin de böyle bir tavır alıp, Erdoğan’ın tehdidinin üzerine açıkça gitmek yerine, o sözleri izleyicisine aktarmadan haber ve program yapması yanlış. Çünkü iyiniyetle alınmış olsa da bu karar, Sezen Aksu’yu değil, Erdoğan’ı korumak gibi bir sonuç doğuruyor.

Ana Haber bülteninin bu ülkenin en çok izlenen haber programı olması eleştirel habercilik çizgisindeki FOX TV Haber Merkezi’ne daha ağır sorumluluklar yüklüyor."

Yazının tamamı için tıklayın

Etiketler
FOX TV Sezen Aksu Faruk Bildirici Para