Gazetecilik mezunları arasında işsizlik: 'Okurken iyi bir gazeteci olmayı hayal ediyordum, şimdi markette çalışıyorum'

Gazetecilik mezunları arasında 27.7'yi bulan işsizlik, gazetecilik mesleğini yapma umuduyla üniversite okuyan yurttaşlar başka alanlarda çalışmak zorunda kalıyor.

Gazetecilik mezunları arasında işsizlik: 'Okurken iyi bir gazeteci olmayı hayal ediyordum, şimdi markette çalışıyorum'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2020 yılında genel işsizlik oranı yüzde 13,2 iken gazetecilik mezunları içinde işsizlik oranı yüzde 27,7. Güvencesiz ve sigortasız çalışanlar da dâhil edildiğinde gazeteciler içindeki işsizlik oranı yüzde 35-40 seviyesine çıkıyor. İşsiz gazeteci sayısı her geçen gün artıyor, gazeteciler mesleklerini yapamaz hale geliyor.

Peki işsiz bırakılan gazeteciler ne yapıyor, ne düşünüyor?

Tükenmezhaber'den Nilay Göl, gazetecilik mesleğini yapma umuduyla üniversite okuyan ancak ya işsiz kalan ya da başka alanlarda çalışmak zorunda kalan gazetecilerle konuştu.

Yayınlanan söyleşinin bir bölümü şöyle:

''SİGORTAM YOKTU VE AYLIK ÇOK DÜŞÜK BİR ÖDEME YAPILIYORDU''

'2Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun olan Buse Erdoğan, dijital pazarlama ajansında sosyal medya uzmanı olarak çalışıyor. 2017 yılında mezun olduktan sonra yaklaşık 7 ay Konya'da bir yerel gazetede çalışan Erdoğan, "Sigortam yoktu ve aylık çok düşük bir ödeme yapılıyordu. 'Bu iş böyle olmayacak' diyerek İstanbul'a geldim bir dijital yayın ajansında içerik editörlüğü yapmaya başladım. Asgari ücret ile çalışıyordum ancak çalıştığım kurum, sigorta ve maaş yatırma konusunda aksak davranıyordu. Beslenme, kira ve fatura gibi temel ihtiyaçlarımı ödeyemediğim için oradan da ayrılmak durumunda kaldım. Daha sonra bir dijital pazarlama ajansına geçiş yaptım ve pazarlama sektörüne adım atmış oldum" dedi.

"Gazetecilik bölümünden mezun olan kişilerin işsiz kalmasının ya da mesleklerini icra edememesinin nedenleri sizce neler?" diye sorduğumuz Erdoğan, "Gazeteciler içindeki işsizlik oranının yüksek olmasınının nedeninin birden fazla sebebi var. Ancak en önemli sebepler, medyadaki tekelleşme ve mezun sayısının çok olması olabilir" görüşünü dile getiriyor.

''BASIN KURULUŞLARI ÇALIŞANI SÖMÜRÜYOR''

"Medya ve basın sektöründe yaşadığım en büyük sorun sigortanın yapılmamasıydı" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ne yazık ki bu konuda yerel ve ulusal basın kuruluşları çalışanı sömürüyor. Ayrıca sektördeki ücretler de çok düşük. Öyle ki görüştüğüm bazı kuruluşlar, staj adı altında bir sene ücretsiz çalıştıracağını dahi söyledi. İstanbul'da yalnız yaşayan gazetecilik mezunları için bu mümkün değil. Gazeteciler içindeki işsizlik oranının yüksek olmasınının nedeninin birden fazla sebebi var. Ancak en önemli sebepler, medyadaki tekelleşme ve mezun sayısının çok olması olabilir.''

''GAZETECİLİK BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLMADAN ÖNCE MARKETTE ÇALIŞIYORDUM, MEZUN OLDUM HÂLÂ MARKETTE ÇALIŞIYORUM''

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden 2017 yılında mezun olan Kübra Yılmaz, Trabzon'da bir markette çalışıyor.

Mezun olduktan sonra Trabzon'daki ve İstanbul'daki medya kuruluşlarında iş aradığını söyleyen Yılmaz, "Hem yeni mezun olduğum için hem de tecrübem yok diye yeterli görülmedim. Birkaç yerel gazetede, şartları bana uymadığı halde işe başladım. Daha sonra markette işe başladım ve yaklaşık üç senedir çalışıyorum" dedi.''

Etiketler
Ordu Market Üniversite